Jacob Folkerts is op zijn plek bij Bethel Drachten

Nieuws

DRACHTEN – Na vijf jaar op Texel was het gezin Folkerts niet zozeer toe aan iets nieuws, maar toch kwam dat op het pad. In een opmerkelijke vorm: de mogelijkheid om voorgangersechtpaar Bottenbley op te volgen bij de Bethelgemeente in Drachten die elke zondag 4500 bezoekers ontvangt.

Door Grietje de Jong-Taekema

Een bijzondere taak, die dominee Jacob Folkerts (34) met vertrouwen tegemoet ziet. "Het gaat er tenslotte niet om wie er voor de gemeente staat, het gaat om de boodschap. En die boodschap blijft gelijk. Ik heb gezegd: 'Ik wil deze kerk graag leiden, maar dat maakt het niet tot 'mijn kerk'.' Het is en blijft de kerk van de Heer, die wij samen, als Zijn kinderen, mogen vormgeven."

"Gemeente als gezin"

Binnen die kerk is dan ook veel ruimte voor de inbreng van haar leden. Niet voor niets telt de gemeenschap zo'n 2.000 actieve vrijwilligers. "Iedereen kan hier z'n ei kwijt, vervult een bepaalde rol. Ik vergelijk de kerkelijke gemeente dan ook vaak met het gezin. Sommigen zijn vader, anderen moeder, zoon of dochter. In een tijd waarin veel gezinnen uit elkaar vallen, is dat een grote troost."

Ook zijn eigen gezin speelt een grote rol in zijn leven. "Ik ga voor vanuit mijn gezin, dat is waar ik mijn inspiratie vandaan haal. Mijn vrouw Leonie is mijn rechterhand. We vullen elkaar aan, we bespreken alles samen en ze beheert mijn agenda. Onze drie zoons zijn het belangrijkste, zij komen op de eerste plek. Als het thuis niet lekker zou lopen, dan zou ik dit werk nooit vol kunnen houden. Ook in mijn preken haal ik vaak anekdotes uit ons gezinsleven naar voren. Dat maakt het concreet en herkenbaar."

"Houvast in onzekere tijden"

Hij ziet een belangrijke rol voor de kerk weggelegd. "Het leven is verwarrend. Mensen weten vaak niet meer waar ze aan toe zijn. De kerkelijke boodschap biedt houvast in onzekere tijden. Dat Jezus ons lijden wil dragen, en zelfs zijn leven geeft voor ons, geeft hoop voor de toekomst.

In onze boodschap dragen wij uit dat de Bijbel historisch betrouwbaar is. Dat de kerk vandaag de dag nog bestaat, zie ik als een duidelijk bewijs van het wonder. Onze boodschap en onze aanpak spreken mensen aan."

De Bethel-gemeente is een grote en professioneel opgezette organisatie. Altijd zijn de verschillende taakgroepshoofden bezig om te kijken hoe ze hun werk op een actuele en effectieve manier kunnen uitvoeren. "De kerk moet weerbaar blijven, in een wereld waarin aan alles wordt getwijfeld. We werken vanuit ons hart. Zodra iemand zegt: 'Het moet zo, want we hebben het altijd zo gedaan', gaan bij mij de alarmbellen rinkelen. Dan zeg ik: 'Maar waarom doe je wat je doet?' Door op die manier te werken kunnen we met grote liefde en gedrevenheid ontzettend veel bereiken."

Jongeren die ouders meenemen

Ook de jeugd weet de Bethel te vinden. "We maken zelfs mee dat jongeren hun ouders meenemen naar de kerk, in plaats van andersom. Het is belangrijk om met de tijd mee te gaan. Vroeger was het not-done om een orgel in de kerk te hebben, want dat kwam van de kermis. Nu zijn er kerken die zeggen nooit een bandje in hun diensten toe te zullen laten. Maar waarom niet?"

Duidelijk is dat het gezin Folkerts zich in Drachten op zijn plek voelt. "We wonen hier met veel plezier. We voelen ons gesteund door de gemeente en zien de toekomst vol vertrouwen tegemoet."

WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 1 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 2 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 3 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 4 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 5 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 6 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 7 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 22 uur geleden
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sukerei
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sûkerei Algemeen 22 uur geleden
Hoofdvakdocente Fie Schouten
Lenteconcert door docenten met hun master-studenten van het Prins Claus Conservatorium Algemeen 22 uur geleden
Miss Naomi Vellinga strijdt voor goede doelen.
Missverkiezingsfinalist Naomi Vellinga is een schoonheid met een doelbewuste missie Algemeen 23 uur geleden
Jamsessie na concert DC Ray 'Sings nat King Cole'
"Dokkum nu ook op de kaart in de jazzwereld" Algemeen 27 mrt, 13:15
Leuke uitjes tijdens Pasen.
Eieren zoeken, codes kraken en lekker fietsen tijdens Pasen Algemeen 27 mrt, 13:00