De minibieb: leen, neem of geef een boek

Cultuur

SUMAR - Aan de Heerenweg in Sumar staat langs de weg, op de oprit van nummer 12, een klein kastje met raampjes. 'Minibieb' staat er op, 'Leen, neem, geef een boek'.

Je ziet ze steeds vaker. Kleine boekenkastjes aan de straatkant, waar iedereen zomaar een gratis boek uit mag halen. Nelleke Dijkstra uit Sumar bezocht de minibieb aan de Hageboek in Burgum regelmatig, toen ze op het idee kwam om er zelf ook een te maken.

"Wij zijn van het 'use-what-you-have-principe', dus we gebruikten een metalen kastje dat we nog hadden staan. Met ruitjes in de deurtjes en een likje verf hebben we het geschikt gemaakt om als minibieb te kunnen dienen."

"Soms staan er ineens nieuwe boeken in"

De mensen die een boek komen lenen of brengen ziet ze eigenlijk haast nooit. "Maar de bieb wordt zeker wel gebruikt. Regelmatig zie ik dat er een boek weg is, of dat er nieuwe boeken in staan. Het genre maakt niet uit: er staan kinderboeken in, romans, kookboeken, informatieve boeken, tijdschriften, maar ook dvd's en cd's. Dus wie nog leesvoer zoekt voor op vakantie is van harte welkom!"

De website minibieb.nl verklaart het opduiken van de vele kleine boekenkastjes uit het feit dat steeds meer bibliotheken en boekwinkels hun deuren moeten sluiten vanwege bezuinigingen. Daarnaast zijn eigen initiatieven van burgers in opkomst: auto's delen, planten ruilen en voor elkaar koken. De minibieb sluit aan bij die beweging. De beheerders van de bibliotheekjes delen hun boeken door ze na het lezen niet in de kast te zetten, maar er een buurman of een voorbijganger blij mee te maken.

De minibieb aan de Heerenweg heeft tevens de functie van kinderzwerfboekstation. Kinderzwerfboek wil alle kinderen de mogelijkheid bieden om leuke boeken mee naar huis te nemen en te lezen. Om daarna het boek weer te laten zwerven zodat andere kinderen hetzelfde boek ook kunnen lezen. Tevens is er in het kastje een 'geocache' in te vinden. Geocaching (spreek uit: dzjio-kesjing) is een populair spel waarbij je met een GPS op zoek gaat naar een schat (de cache).

Ook weggeefkasten zien we steeds vaker

Naast minibiebs zijn ook de zogenaamde 'weggeefkasten' in opkomst. Hierin kan men alles kwijt wat niet meer nodig is, zodat anderen het weer kunnen gebruiken. Op die manier worden goede spullen niet zomaar weggegooid.

Boekenkast opgeruimd? Breng de overtollige boeken naar een minibieb in de buurt. In het verspreidingsgebied van weekblad Actief zijn verscheidene minibiebs te vinden. Veel daarvan zijn te vinden op www.minibibliotheek.nl en op www.minibieb.nl. Daar zijn tevens tips te vinden voor wie zelf graag een minibieb wil openen, evenals een bouwtekening voor de doe-het-zelver.

Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 3 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 4 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 5 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 19 uur geleden
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 21 uur geleden
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 uur geleden
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen gisteren
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 22 apr, 18:30
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 22 apr, 18:00
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 apr, 15:00
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 apr, 14:45