"Mijn ouders hebben beiden dementie"

Algemeen

BARTLEHIEM - Oeds Visser is zorgondernemer in De Herbergier in Bartlehiem. Hij weet als geen ander wat dementie betekent. Met ontroerende, rake en informatieve verhalen, vertelt hij over lief en leed.

"Ik ga hier
echt niet weg"

Het is vaak onoverkomelijk dat een persoon met dementie moet verhuizen omdat het thuis niet meer gaat. Daar gaat vaak heel wat aan vooraf. Het komt regelmatig terug in mijn gesprekken. Een dochter vertelt.

Huis in de verkoop

"Mijn ouders woonden nog samen thuis. Wij vonden dat niet meer verantwoord. Beide hadden dementie en mijn moeder was al een paar keer thuis gevallen. Na veel gepraat zetten wij het huis te koop. We hadden een optie op een aanleunwoning. Mijn broer had alles opgemeten en geregeld. Spullen voor de keuken, vloerbedekking en behang. Alles was klaar om de nieuwe woning in te richten.

Maar mijn ouders hadden zonder het ons te laten weten de makelaar gebeld. 'Haal het huis maar uit de verkoop, wij blijven hier mooi wonen.' Mijn broer kwam erachter toen hij een rekening kreeg van de makelaar!"

Heftige strijd

"Op een gegeven moment kon het echt niet langer. We moesten ingrijpen. Het was telkens een heftige strijd. Er kwam iemand van het CIZ bij mijn ouders langs om een indicatie te stellen. Ze vroegen drie, vier keer hetzelfde. 'Bent u bereid om opgenomen te worden?' Op het laatst zei mijn vader: 'Ja, dat is best.' Die vrouw was nog niet weg of mijn vader zei: 'Ik ben niet gek. Ik heb op het laatst maar ja gezegd om van het gedonder af te wezen. Ik wil hier doodgaan en ik ga hier echt niet weg.'

Uiteindelijk ging alles in een stroomversnelling. Mijn moeder was thuis gevallen en moest naar het ziekenhuis. Vader kon niet alleen thuis zijn. Toen hebben we hem naar de Herbergier gebracht. In de auto was hij erg onrustig. 'Waar brengen jullie mij heen? Ik wil daar niet heen. Wat moet ik daar?' Hij was vreselijk boos."

"Haal het huis maar uit de verkoop, wij blijven hier mooi wonen."

"Als we op bezoek kwamen, was hij nog steeds erg boos. 'Ik wil hier weg', zei hij dan. 'Wat moet ik hier?' Omdat hij tijdens een van mijn bezoeken erg boos was, ging ik aan de andere kant van de tafel zitten. Hij zat nog heel erg in zijn boosheid. Totdat hij mij zag. 'Och heden, ik geloof dat ons Feikje hier zit. Ben jij hier lieve?' Ik zei: 'Ja, ik ben hier.' 'Nou wat leuk', zei hij. Toen ben ik naast hem gaan zitten en was het klaar.

Het heeft lang geduurd voor zijn boosheid helemaal weg was. Toen zijn dementie verder gevorderd was, had hij het er niet meer over. Het verhuizen en de boosheid daarover was hij kwijt. Toen was het goed."

Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 15 uur geleden
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 17 uur geleden
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 18 uur geleden
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 22 apr, 18:30
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 22 apr, 18:00
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 apr, 15:00
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 apr, 14:45
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 22 apr, 13:00
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 22 apr, 12:30
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 apr, 11:00
Waar het hart vol van is…
Matthé Vos en André van der Meer in ontmoetingsdienst Algemeen 22 apr, 10:00
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen.
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen Algemeen 22 apr, 09:30
Succesvolle voorstellingen van Kain in Ferwert.
Succesvolle voorstellingen van Kaïn in Ferwert Algemeen 22 apr, 08:30