Jeugdsoos voor mensen met beperking in Maskelyn

Algemeen

HURDEGARYP – "Toen we met onze zoon Jarno langs een horecagelegenheid reden, vroeg hij wanneer hij daar eens naartoe zou kunnen." Die vraag confronteerde moeder Gea weer eens met de realiteit, want Jarno heeft een verstandelijke beperking en zou zich daar niet op zijn plaats voelen. Gea Veldman start als alternatief in september een jeugdsoos voor Jarno en andere tieners met een beperking.

Door Jelle Jeensma

De vijftienjarige Jarno is de tweede zoon in het gezin van Gea en Remco Veldman uit Hurdegaryp. Met zijn oudere broer Luc staat hij op een foto als fan van Sportclub Cambuur. Jarno volgt de profclub uit Leeuwarden op de voet. De vijftienjarige Jarno heeft autisme en dat legt een wissel op het gezin. "Hij beseft steeds beter dat hij anders is dan andere jongens van zijn leeftijd", vertelt Gea Veldman.

Jongeren willen bij elkaar zijn

Een bezoek aan een discotheek of een café zit er niet in, omdat de sociale interactie met leeftijdgenoten ontbreekt. "Die kunnen niet goed omgaan met Jarno's beperking en gedrag en ik wil niet dat hij wordt gepest. Jarno wil graag contact met anderen, maar past er niet bij. Hij heeft in het dorp maar één vriend. Jarno is een vrolijke jongen, op het eerste gezicht merk je weinig van zijn beperkingen."

Lekker in je vel

Momenteel woont hij weer thuis. Na een moeilijke periode gaat het weer beter met hem, zegt Gea Veldman. Na crisisopvang is hij nu op zijn plaats bij Talryk, een school voor speciaal onderwijs in Drachten, waar de praktijk en de ontwikkeling van de leerling centraal staan. Daarnaast werkt hij wekelijks op zorgboerderij Hamster Mieden in Drogeham. "Hij is een stuk rustiger geworden door het belevingsonderwijs van Talryk, maar begrijpt vaak niet wat wij of anderen van hem vragen", vertelt Gea Veldman.

Ze denkt dat haar zoon en leeftijdgenoten met een verstandelijke of lichamelijke beperking in een eigen jeugdsoos beter zullen gedijen. "Want iedereen heeft een beperking en er is niemand die je aankijkt wanneer je je anders gedraagt of er anders uitziet. Ze maken vrienden op hun eigen niveau, wat een gezellige avond kan opleveren met wisselende activiteiten. Je kunt in een veilige omgeving chillen, tafeltennissen, tafelvoetbal spelen, poolbiljarten en met de Playstation gamen. Ook kun er een dj met muziek zijn en kan een film worden vertoond."

Bijzondere jeugdsoos start na de zomer

Start is op 9 september

Veldman wil samen met vrijwilligers de jeugdsoos op 9 september starten in multifunctioneel centrum It Maskelyn in Hurdegaryp. Soosliefhebbers uit Hurdegaryp en omgeving van veertien tot en met achttien jaar zijn één keer per maand welkom van 19.30 tot 22.00 uur. "Ze leren er ook nog het één en ander, zoals het afrekenen van een drankje", zegt Veldman.

Voor meer informatie, e-mail r.veldman@upcmail.nl of telefoonnummer 06-15181091.

Afbeelding
Concert Egerländerkapel Die Dorfplatz Musikanten in Hurdegaryp Cultuur 11 uur geleden
Afbeelding
Theun de Vries-lezing van Sander Terphuis over vrijheid en verzet Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Friese begroting 2023 realistisch en terughoudend Politiek 14 uur geleden
Afbeelding
Open dag Cultuurcentrum de Wâldsang Cultuur 15 uur geleden
Afbeelding
Waterpark Zwartkruis is met A+++-vakantievilla’s klaar voor ‘energiebewust recreëren’ Zaken 16 uur geleden
Afbeelding
Looft den Heer is al 125 jaar het muziekkorps van en voor Garyp Cultuur 27 sep, 18:51
Afbeelding
Friese oud-studenten RUG en ‘de taalkracht van het Fries’ Algemeen 27 sep, 13:57
Afbeelding
Oudega aan het water steeds meer zichtbaar Algemeen 27 sep, 12:00
Afbeelding
Zeilvereniging Eendracht Maakt Macht Earnewâld viert 150-jarig jubileum Algemeen 27 sep, 11:07
Afbeelding
Haarknippen voor beginners in Feanwâlden Algemeen 27 sep, 10:20
Afbeelding
(video) Meld je nu in Tytsjerksteradiel aan voor Gigasnel glasvezel Algemeen 27 sep, 07:30
Afbeelding
Leerlingen CSG Liudger Drachten winnen prijs beste design scholenchallenge Algemeen 26 sep, 19:00
Afbeelding
Mede wegens hoge gasprijs, al het groen uit de Verkooptuin van De Kruidhof met 50% korting. Algemeen 26 sep, 16:58