Kening Nard Brandsma maakt favorietenrol waar

Algemeen Sport

BURGUM – Nard Brandsma uit Workum heeft bij het Keningsljeppen in Burgum laten zien dat hij de meeste aanspraak kan maken op de troon die werd bezet door de gestopte topfierljepper Bart Helmholt. In zijn laatste sprong om de Keningstitel zette Brand-
sma in de finale een fenomenale 21,09 meter neer. Marrit van der Wal (it Heidenskip) werd Keninginne en bij de jongens was de prinsentitel voor Wietze Nauta uit IJlst.

Door Jelle Jeensma

Nard Brandsma bewaarde zijn beste sprong voor het laatst. In de Friese Poort competitiewedstrijd zette hij met 20,20 en 20,28 in de senioren-topklasse eerder op de avond al twee voortreffelijke sprongen neer. Die overtrof hij in de finale ruim en daarmee werd hij Kening van Burgum. Dat het met de vorm goed zat, bewees de atletische ljepper van It Heidenskip met de verre sprong van 21,09. Dit was een persoonlijk record voor Brandsma, die de grootste favoriet is voor het Fries kampioenschap in Winsum.

Ook Hannes Scherjon (Noardburgum) wil meedoen om de Friese titel. De ljepper van Ljeppersklup Burgum haalde op de fierljepaccommodatie 'De Jint' de finale, maar zette daarna met drie natspringen geen afstand neer. Scherjon kampte met blessures, maar denkt op tijd in vorm te zijn voor het Fries kampioenschap. "Snelheid, timing en krektens moatte goed wêze, dy bepale de foarm. Ik bin noch net sa fier dat ik konstante sprongen sjen litte kin", zegt Scherjon. Age Hulder van de Ljeppersklup Burgum haalde de finale niet. Sytse Bokma uit Hindeloopen werd met 19,90 tweede in de finale van het Keningsljeppen bij de senioren en junioren en Jan Teade Nauta legde beslag op de derde plaats met 19,56.

Wietze Nauta uit IJlst was afgetekend de beste bij de jongens met 17.73. Hij werd dan ook prins. In de overgangsklasse van de Friese Poort Competitie was Drewes Schievink uit Burgum ondanks twee natsprongen de beste met 16,24 meter. Dit was niet genoeg voor een plaats in de finale.

De wedstrijden kwamen wat moeizaam op gang. Er waren veel nat- en scheefsprongen en de gesprongen afstanden waren mager. Een positieve uitzondering was de 15,02 meter die werd gesprongen door Femke Rispens (Niehove) bij de meisjes. Dat leverde haar een plaats in de finale op bij de vrouwen en meisjes. Daarin kwam ze niet in de buurt van haar eerdere sprong.

Marrit van der Wal maakte haar favorietenrol waar en werd Keninginne van Burgum met 16,79. Hiske Galama van Ljeppersklup Burgum haalde de finale, maar kwam niet verder dan drie natsprongen.

"Bart Helmholt icoon voor de sport"

Halverwege werd de wedstrijd onderbroken door een eerbetoon voor een groot sportman. De namens de plaatselijke ljeppersclub druk coachende Bart Helmholt kreeg zaterdag de erepenning van Tytsjerksteradiel uitgereikt.

Loco-burgemeester Houkje Rijpstra noemde de meervoudig Fries en Nederlands kampioen een icoon van de sport en een voorbeeld voor jonge fierljeppers.
"Hy is in sporter fan de bûtenkategory, dy't it fierljeppen op in heger plan brocht hat", zei Houkje
Rijpstra.

Actueel

Freerk de Beer vertelt over zijn vader Ids de Beer.
Oorlogsverhalen zorgen voor verbinding in Theaterkerk Nes Algemeen 2 uur geleden
Het potgoed
Het voorjaar is in aantocht en daarom is het weer tijd voor de Plantjesmarkt! Algemeen 5 uur geleden
De nieuwe dorpsmolen van Reduzum kwam er na een langdurige lobby van zowel het dorp Reduzum als van de gemeente Leeuwarden richting provincie Fryslân.
'Us Koöperaasje' wil meer mogelijkheden voor 'dorpsmolens' Algemeen 6 uur geleden
Sebastiaan Schippers en Ilse Terpstra
Oranjeconcert op Koningsdag in de Petruskerk van Wânswert Algemeen 6 uur geleden
Herdenking in de Petrustsjerke Garyp
Kerkelijke 4 mei - herdenking Algemeen 7 uur geleden
The Sidekicks
Bluesband The Sidekicks presenteert 28 april nieuwste album bij Iduna Algemeen 8 uur geleden
Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman.
(video) Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman Algemeen gisteren
So Fuckin’ Confused
Het Italiaanse So Fuckin' Confused komt 25 april met hun explosieve hardcore punk naar Iduna Algemeen gisteren
Auto eindigt op ondergrondse container
Auto eindigt op ondergrondse container 112 gisteren
De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 19 apr, 13:46
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 19 apr, 12:19
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 19 apr, 11:00
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 19 apr, 10:16
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 19 apr, 10:00
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 19 apr, 08:58
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 19 apr, 08:00