Udo de Haan dingt weer mee naar concoursprijzen

Algemeen Sport

HEMRIK – Vanaf de openbare weg is de blikvanger van Stoeterij Het Swarte Paert al op grote afstand zichtbaar. Een metershoog houten paard symboliseert dat paarden op deze plek in de Friese Wouden centraal staan; het Friese paard welteverstaan. Udo de Haan vertelt over de stoeterij en de concoursen waaraan hij deelneemt, zoals de Hynstedagen in Garyp, waar hij later deze maand aan de start staat.

Door Jelle Jeensma

Bezoekers kunnen in de stoeterij terecht voor cursussen, rondleidingen, shows, lessen en trainingen. Aquatraining voor paarden maakt de stoeterij mede uniek in Noord-Nederland. Udo de Haan, die op paardenconcoursen veel prijzen in de wacht sleepte, vertelt over zijn passie voor Friese paarden, waarbij dressuur, mennen en tuigen centraal staan.
Het grote paardensportcomplex, met een binnen-paardenbak van 25 bij 60 meter en een buitenmanege aan de Binnenwei, nodigt uit om een kijkje te nemen.

Over belangstelling heeft Het Swarte Paert niet te klagen, vertelt Udo de Haan. "We hebben ieder jaar zo'n vierduizend bezoekers, veel groepen komen uit het zuiden van het land en België. Vaak is het bezoek aan onze stoeterij onderdeel van een rondreis. Ook ontvangen we mensen uit de paardenwereld, die in onze stoeterij en vooral in het Friese paardenras geïnteresseerd zijn. We kunnen onze bezoekers een show, een clinic of een kür op muziek laten zien". Verder kunnen ze hier kennismaken met cultuur, historie, fokkerij, sport en training en ook kunnen bedrijfs- en familiefeesten in de stoeterij worden gegeven.

Udo de Haan had een eigen bedrijf in Beetsterzwaag, maar heeft sinds 2015 zijn onderneming gevestigd aan de Binnenwei in Hemrik. "We zijn op hippisch gebied een samenwerking aangegaan met de familie De Leeuw, de eigenaar van de stoeterij." Met zijn partner Daniëlla Smit en vaste medewerker Rudy Sijtsma bestiert De Haan de hippische kant van de stoeterij en dat is volgens de paardenman pur sang een intensief, maar boeiend bestaan.

De stoeterij is ingericht voor het trainen en africhten van paarden en het geven van dressuurlessen. Udo geeft menlessen en Daniëlla lessen dressuur onder het zadel. Ook trainen ze zelf hun wedstrijdpaarden, die meestal eigendom van paardenliefhebbers zijn. Daniëlla rijdt op hoog niveau Grand Prix dressuurwedstrijden met de Friese merrie Rosa. Op de stoeterij worden paarden vakkundig afgericht en kunnen paarden en pony's, zowel enkel- als dubbelspan, onder het zadel en in het tuig op niveau worden gebracht. Het zogenaamde zadelmak maken duurt ongeveer vijf tot zes weken, waarna het paard teruggaat naar de eigenaar.
"Voordat je met een paard kunt rijden en mennen moet het dier leren je te vertrouwen. Ieder paard is uniek en daarom verschilt de aanpak. De rustige en beschermde omgeving van onze stoeterij is goed voor het paard", zegt De Haan.

Aquatraining

Bij de stoeterij kunnen paarden aquatraining krijgen, verzorgd door Daniëlla Smit. Met deze therapeutische methode loopt Het Swarte Paert voorop. De stoeterij in Hemrik beschikt als enig bedrijf in Noord-Nederland over een Aquatrainer, een loopband in een afgesloten ruimte waar water ingepompt kan worden. De Aquatrainer wordt gebruikt voor zowel geblesseerde als gezonde paarden. Het bespoedigt de revalidatie. De opwaartse kracht van het hoge water zorgt ervoor dat het paard 'lichter' wordt en er minder druk op blessures uitgeoefend wordt.

Ook op gezonde paarden heeft deze training een positief effect. Voor ieder paard wordt een eigen trainingsprogramma gemaakt, met variërende snelheden en waterhoogte. "We hebben de Aquatrainer vier jaar geleden aangeschaft nadat een geblesseerd paard van ons door watertherapie herstelde. Deze methode is relatief nieuw, maar effectief", vertelt De Haan.
Udo de Haan is een bekende verschijning op concoursen en ook dit seizoen zal hij proberen zijn prijzenkast meer te laten uitpuilen. "Ik ben tweeëntwintig keer Nederlands kampioen geweest in verschillende disciplines van de tuigsport." Professional worden zit er niet in. "Daarvoor is het prijzengeld niet hoog genoeg." Door trainingen brengt hij de wedstrijdpaarden op een zo hoog mogelijk niveau. "Een paard mag starten in wedstrijden als het vier jaar is, daarna kan het meer dan tien jaar mee."

Arabische eigenaar

De Haan is met vier paarden present op de zes Friese concoursen waar het Friese paard in traditionele aanspanning voor de Friese sjees te zien is. Garyp is de eerstvolgende wedstrijd. Met Het Swarte Paert Sierd PJ start hij in de nieuwelingencompetitie en tweespan. Eigenaren zijn Pieter Wijbenga en Janet van der Ark uit Oudwoude en de stoeterij is mede-eigenaar. Christiaan PJ (van Wijbenga/Van der Ark uit Oudwoude) vormt met Sierd een tweespan, loopt in de ereklasse en samen met Feye (eigenaar familie Bijlsma/Reen uit Baaium) in het tandem. Het vierde Friese paard waarmee Udo de Haan op concoursen de show wil stelen is Reinold. De eigenaar is afkomstig uit Saoedi-Arabië. "Friese paarden zijn overal in de wereld populair, ook in het Midden-Oosten", besluit De Haan.

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 3 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 3 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 4 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 4 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 5 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 5 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 6 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 7 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 8 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 9 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 9 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 11 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 27 mrt, 17:34