Zelfs de techniek wordt door de jeugd zelf verzorgd

Cultuur

KOLLUMERZWAAG - Masquerade Theater uit Kollumerzwaag heeft vrijdag 7 juli de première van opnieuw een 'iepenloftspul'. Dit jaar speelt de jeugdtoneelploeg het magische sprookje 'Tsjoensters fan Ie'.

Het wordt een bijzonder recyclestuk dat in het weekeind van 7 en 8 juli (9 juli succes/ slechtweer optie) en 14 en 15 juli (16 juli succes/ slechtweer optie) ten tonele wordt gebracht.

Kom ook op 7, 8,14 of 15 juli

De jongeren van Masquerade Theater wilden dit jaar graag een sprookje spelen. Er werd afgesproken dat alle leden zelf gingen opschrijven welke personage ze gingen spelen. "Twee meisjes die hetzelfde soort zwarte haar hebben, besloten dat ze op het toneel weleens zusjes wilden zijn. Een andere speler wilde een heks worden die allergisch was voor haar eigen toverdrankjes. 'Gurbe & Loltje' meldden zich ook aan: ze zijn nog volop bezig met hun experimentele teksten. "Wat goed is, houden we er in", vertelt regisseur Bianca Wiersma.

Zij schreef naar aanleiding van de wensen van de jongeren het verhaal, maar de jongeren hielden volop gelegenheid hun eigen teksten te formuleren of aan te vullen.

Geheel vrijblijvend is een en ander vervolgens niet. "We hebben een scene met schaapwolven, waarbij de speler dol is op shoarma en kebab. Hij bedacht dat hij met zijn tong 'lekker' zou likken. Een goed idee, maar dat spelen we dan wel helemaal uit", vertelt Bianca Wiersma. Natuurlijk werd het steeds meer hilarisch en op een gegeven moment wilde de speler de scene toch maar weer schrappen. "Ik stimuleer ze dan om stappen te zetten", vertelt Bianca. "De scene blijft er in. Het is prachtig om te zien hoe de jeugd daardoor grote stappen voorwaarts maakt in hun toneelspel. Ze ontwikkelen zich gemakkelijker dan volwassenen die vaker beperkt worden door schaamte die ze niet zouden moeten hebben."

De sprookjesverhalen van de Masquerade-leden werden gecombineerd met bekende sprookjes en authentieke Friese 'mearkes'. Zo ontstond een verrassend, magisch, nieuw sprookje. De instrumenten, kostuums, rekwisieten en decor werden allemaal gemaakt van gerecycled materiaal, uiteraard door de spelers zelf. Het heeft creatieve creaties opgeleverd, een waar ervaringsspektakel voor het publiek.

Van jeugd, voor jeugd

Masquerade Theater (opgericht in 2013) is een jeugdtoneelploeg met het motto 'van de jeugd, voor de jeugd'. Zij doen alles zelf, van grime en kapsels tot de techniek. Ook de muziek is door henzelf gecomponeerd en uitgevoerd. De jongeren zijn tussen de 9 en 19 jaar en woonachtig in Dantumadiel, Dongeradiel, Kollumerland en Achterkarspelen. Ook het bestuur bestaat uit jeugdigen. Samen spelen zij het stuk, begeleiden de voorstelling, verzorgen de PR en bijvoorbeeld subsidieaanvragen.

De locatie, Foarwei 183 te Kollumerzwaag, is open vanaf 19.30 uur en de voorstellingen starten om 20.00 uur.

lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 18 uur geleden
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 19 uur geleden
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 19 uur geleden
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 20 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 21 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 22 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken gisteren
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 24 apr, 09:40
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 24 apr, 08:30
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 23 apr, 19:00
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 apr, 17:00
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30