MFA met professionele faciliteiten in Holwerd

Politiek

HOLWERD - Harm Kamstra is al een aantal jaren de drijvende kracht achter de Multifunctionele Accommodatie (MFA) De Ynset in Holwerd. Aan de buitenkant lijkt De Ynset een gewone sporthal met dorpshuis. Bij binnenkomst ziet men al snel dat dit een accommodatie is met faciliteiten waar zelfs professionele theaters trots op zouden zijn. Kamstra vertelt: "Wy hawwe hjir wat prachtichs delset, dit bliuwt foar de takomst!"

Door Sytze Kobus

Holwerd kampte enkele jaren geleden met krimp en vergrijzing. Veel jongeren trokken weg uit het dorp. Volgens Kamstra hadden veel mensen zich hier bij neergelegd. "Der hearske in sfear fan: 'wy hoege hjir niks te dwaan, alles giet toch nei Dokkum'. Wy woene de krimp omsette yn groei." De plannen voor Holwerd aan Zee werden ontwikkeld, en de ideeën voor een gezondheidscentrum en een multifunctionele accommodatie ontstonden.

Kamstra werd in eerste instantie door dorpsbelang gevraagd om een werkgroep samen te stellen om een multifunctionele accommodatie in Holwerd te realiseren en vervolgens om plaats te nemen in het bestuur van de stichting. Op dat moment werkte hij fulltime als manager voor een zorgverzekeraar. Al snel werkte hij daarnaast vijfendertig uren per week als vrijwilliger aan de realisatie van het gezondheidscentrum en de MFA. Met behulp van een subsidie van een half miljoen euro, een bijdrage van de gemeente van ruim 1,4 miljoen euro en de inzet van heel veel vrijwilligers, werd er een prachtige multifunctionele accommodatie gebouwd.

Het complex bestaat uit een sporthal, lifestyleruimte, peuterspeelzaal, kinderdagverblijf, een jeugdhonk, een theaterzaal, dorpshuiszalen en de accommodatie van de voetbalvereniging inclusief kantine met bar. Kamstra geeft aan: "Der binne yn totaal mear as 25.000 frijwilligersoeren makke by de bou." Huis-aan-huis werden briefjes verspreid om vrijwilligers te werven. Er werken nu, het barpersoneel meegerekend, zo'n vijftig vrijwilligers bij de MFA. De ambitie van het bestuur is op termijn met fulltime beheerder(s) te werken, zodat de continuïteit is gewaarborgd.

De nieuwe DDFK-gemeente biedt veel kansen. Er zijn in de regio, zelfs in Dokkum, weinig locaties waar men zulke grote groepen mensen kwijt kan als in De Ynset. De theaterzaal met een professionele licht- en geluidsinstallatie biedt ruimte aan driehonderd mensen. ln de sporthal, die omgebouwd kan worden tot evenementenhal, is plaats voor groepen tot 1750 personen. Sommige ondernemers in de regio waren bang voor oneerlijke concurrentie. Kamstra ziet dit echter anders. "Wy gunne de ûndernimmers harren omset. By grutte feesten hiere wy de catering altyd yn. Sjoch ús as in oanfolling. As eltsenien út de regio fuortlûkt, hat de besteande horeka ek gjin klandyzje".

In 2014 werd de multifunctionele accommodatie officieel geopend. Nu de MFA er een aantal jaren staat, merkt het bestuur dat er een kentering in het dorp is opgetreden. Ontzettend veel inwoners zijn betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe plannen. Kamstra vertelt: "Holwerd is wer in doarp mei takomst". (www.mfa-holwerd.nl)

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 8 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 9 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 9 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 10 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 10 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 11 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 12 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 13 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 14 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 15 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 15 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 17 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 27 mrt, 17:34