Hulpmiddelen kunnen opvallend hip en handig zijn

Zaken Zakelijk

BURGUM - Jonge stellen die in verwachting zijn, gaan naar een specialist in babyartikelen. Voor mensen met lichamelijke beperkingen zijn er specialisten in hulpmiddelen. Vroeger werden hulpmiddelen verstrekt en betaald via een zorgverzekeraar. Vandaag de dag zijn hulpmiddelen vaker een consumentenproduct, onder andere te koop bij het Hulpmiddelen Centrum (HMC) in Burgum. U kunt daar ook lenen en huren.

Elly de Glee, verkoopadviseur bij het Hulpmiddelen Centrum in Burgum, beseft dat er veel is veranderd. "Natuurlijk gebeurt het nog wel dat mensen een hulpmiddel vergoed krijgen via de zorgverzekeraar of gemeente, maar huren of kopen komt steeds vaker voor", zegt ze. "Te weinig mensen weten dat ze daarvoor bij ons terecht kunnen. Onze ervaren medewerkers nemen de tijd en adviseren graag welk hulpmiddel het best bij uw situatie past."

Positief is dat het aanbod van hulpmiddelen vandaag de dag een stuk gevarieerder is. Klanten hoeven echt niet meer enkel te denken aan rolstoelen, scootmobielen en loopkrukken in saaie, neutrale kleuren. "Er is volop keus in hippe designs."

Het assortiment van HMC bevat allerhande bruikbare woon- en zorgvoorzieningen. Denk aan scootmobielen, bedden, alarmeringssystemen, muurbeugels en seniorentelefoons. Ook zijn er aangepaste huishoudelijke artikelen voor wie inboet op zintuigen, kracht of souplesse.

Organisatie in verandering

De hulpmiddelenbedrijven in Friesland werken samen onder één paraplu, met vestigingen in Burgum, Leeuwarden, Heerenveen, Sneek en Drachten. "In Heerenveen, Sneek en Drachten werken we nog onder de naam Groene Kruis Winkel. In de loop van dit jaar zal vermoedelijk alles onder één naam verder gaan. U kunt op deze locaties terecht voor alles omtrent hulpmiddelen. Of u nu via de zorgverzekeraar een hulpmiddel wilt lenen, via de WMO een hulpmiddel verstrekt krijgt of zelfstandig een hulpmiddel wilt aanschaffen. U kunt bij ons terecht met al uw vragen."

Welkom voor advies

In de showroom bij het Hulpmiddelen Centrum in Burgum is iedereen van harte welkom. "Mensen zijn geneigd pas om een hulpmiddel te gaan zoeken nadat bijvoorbeeld moeder is gevallen. Wij raden echter aan alvast langs te komen voor de eerste ongevallen plaatsvinden. Dat kan de kwaliteit van leven in een later stadium enorm verbeteren", aldus Elly de Glee.

Voorkom vallen en vraag advies over hulpmiddelen

Showroom én webshop

Duur hoeven de hulpmiddelen niet te zijn. "We vinden het belangrijk dat ons assortiment een aanbod omvat voor iedere portemonnee", zegt de verkoopadviseur, wijzend op de vele modellen die in de showroom staan opgesteld.

Soms kosten hulpmiddelen verrassend weinig. "Neem bijvoorbeeld deze muurbeugels: voor twaalf euro verminder je de kans op vallen aanzienlijk."

Bent u niet in de gelegenheid naar de showroom te komen? Het is handig dat u de gewenste producten ook kunt bestellen via de website www.hulpmiddelencentrum.nl.

Huren, kopen, lenen

Het huidige aanbod van hulpmiddelen is groot: lichtsystemen op telefoons voor mensen die slechthorend zijn, ledverlichting onder het bed, een loopfiets voor mensen die moeite hebben met langere afstanden…Klanten hebben volop keus.

Er is apparatuur met extra grote bedieningsknoppen, er zijn bewegings- en lichtsensoren, een rolstoel die kan worden omgebouwd tot rollator, camera's die laten zien wie er voor de deur staat en er zijn sanitaire hulpmiddelen in alle soorten en maten.

Diverse hulpmiddelen zijn op vertoon van een zorgpasje nog altijd gewoon te leen, zoals een badplank, bedverhogers, 'papegaai', douchestoel, gipssteun, luchtring, ondersteek, rolstoel, rugsteun, toiletstoel of toiletverhoger.

Sommige hulpmiddelen heeft iemand maar kort nodig. Voor deze klanten heeft HMC huur-mogelijkheden wanneer ze niet door een zorgverzekeraar worden vergoed. Huur-koop is ook een variant die soms wordt aangeboden.

Woonoplossingen en zorgunits

Mantelzorgers vinden bij het Hulpmiddelen Centrum handige woonoplossingen. "We kunnen zelfs adviseren over zorgunits in de tuin. Hiervoor werken we samen met Bouwbedrijf Scheenstra uit Ter Idzard. Ook voor advies over het levensloopbestendig maken van een woning kunt u bij ons terecht. We luisteren naar de wensen, vragen door over wat er nodig is en kennen vele oplossingen. Meedenken met de klant vinden wij het allerbelangrijkste."

"Onze technische dienst maakt maatoplossingen"

Adviesgesprek kan bij u thuis

Wat het product ook is waarvoor u de showroom aan de Mr. W.M. Ooppedijk van Veenweg bezoekt, advies en service staan centraal. "Wij luisteren goed naar de wensen. Waarvoor heb je het hulpmiddel nodig en waarvoor wil je het gebruiken? Is de oplossing die je in gedachte hebt, daadwerkelijk de beste?
Daarnaast hebben we onze eigen technische afdeling en monteurs. Zij kunnen maatoplossingen realiseren, en ook bij de klant thuis installeren", vertelt Elly de Glee. "Wilt u een sta-op-stoel, maar bent u slecht ter been, dan komen we bij u thuis om de wensen door te spreken. Kleur, maat en kwaliteit worden aangepast aan ieders persoonlijke wensen."

Hulpmiddel op vakantieadres

"Wat veel mensen niet weten, maar wat zeker kan", tipt Elly, "is hulpmiddelen huren voor op uw vakantieadres. Wij bezorgen zelfs op de waddeneilanden." Heeft de fietsverhuurder op Ameland geen elektrische driewieler in de verhuur, huur hem dan bij het Hulpmiddelen Centrum. "Wij zorgen dat het vervoermiddel klaar staat op uw tijdelijke verblijfplaats. Denk ook aan hoog-laagbedden, tilliften of sta-op-stoelen. Er is veel mogelijk", zegt Elly de Glee. Het motto van HMC is namelijk: 'Onbeperkt in oplossingen'.

© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 2 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 3 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 4 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 4 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 6 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 20 uur geleden
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sukerei
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sûkerei Algemeen 21 uur geleden
Hoofdvakdocente Fie Schouten
Lenteconcert door docenten met hun master-studenten van het Prins Claus Conservatorium Algemeen 21 uur geleden
Miss Naomi Vellinga strijdt voor goede doelen.
Missverkiezingsfinalist Naomi Vellinga is een schoonheid met een doelbewuste missie Algemeen 22 uur geleden
Jamsessie na concert DC Ray 'Sings nat King Cole'
"Dokkum nu ook op de kaart in de jazzwereld" Algemeen 27 mrt, 13:15
Leuke uitjes tijdens Pasen.
Eieren zoeken, codes kraken en lekker fietsen tijdens Pasen Algemeen 27 mrt, 13:00
Color guard Nova/De Marko's vijfde op Finals
Color guards Nova/De Marko's vijfde op Finals Algemeen 27 mrt, 12:00
De provincie wil het gebruik van bestrijdingsmiddelen afbouwen.
Subsidie om te experimententeren met afbouw gewasbeschermingsmiddelen Algemeen 27 mrt, 11:00