MCL biedt urologische topzorg

Zaken Zakelijk

LEEUWARDEN - De prostaat. Een klier die alleen bij mannen voorkomt. De prostaat speelt een belangrijke rol bij de voortplanting. Maar de prostaat kan ook problemen veroorzaken. De bekendste zijn vergroting van de prostaat én prostaatkanker. De urologen van het Medisch Centrum Leeuwarden bieden alle mogelijkheden om prostaatklachten goed te behandelen.

Plasklachten

De prostaat ligt om de urineleider. Doordat de prostaat blijft groeien kunnen - vooral bij mannen van vijftig jaar en ouder – plasklachten optreden. Het MCL behandelt een belangrijk deel van deze patiënten met de GreenLight Laser-behandeling. Een bijzonder patiëntvriendelijke manier om mannen met een goedaardige prostaatvergroting van hun (plas)klachten af te helpen.

De Green Light Laser-therapie kent amper nadelen

"Deze goedaardige aandoening is operatief goed te verhelpen", aldus MCL-uroloog Menuhin Lampe. "De klassieke ingreep leidt tot een ziekenhuisopname van een paar dagen, waarbij de patiënt blaasspoelingen moet ondergaan." Het MCL gebruikt al een aantal jaren de Green Light Laser-therapie. Deze behandeling kent nauwelijks nadelen voor de patiënt. De ingreep vindt plaats onder narcose of met een ruggenprik. De ziekenhuisopname is korter, doorgaans maar één nacht.

De klachten zijn direct na de ingreep over

De nabehandeling is ook minder ingrijpend. "Met een glasvezeldraad met krachtig laserlicht verdampt tijdens de ingreep het teveel aan weefsel van de prostaat", zegt Lampe. "Daardoor is de kans op bloedingen en beschadiging veel kleiner. Het mooie is dat de klachten eigenlijk al direct na de ingreep tot het verleden behoren, en blaasspoelingen niet nodig zijn."

Prostaatkanker

Prostaatkanker is een veel voorkomende aandoening. Van alle gevallen van kanker in Nederland is ongeveer tien procent prostaatkanker: landelijk gezien circa 11.000 mannen. In het MCL worden jaarlijks honderden mannen voor deze aandoening behandeld. Veel van hen ondergaan een operatie. In veel gevallen wordt daarbij de DaVinci-operatierobot gebruikt.

"Vooral voor complexe urologische operaties bij prostaatkanker, blaaskanker of nieraandoeningen is de Da Vinci-robot ideaal", aldus uroloog Tommy Speel. "We verwachten de komende jaren door vergrijzing een groei van twintig tot veertig procent van het aantal gevallen prostaatkanker die met een operatie te behandelen zijn", meldt Speel.

"In het MCL doen we nu jaarlijks rond de tweehonderd prostaatingrepen met de robot." De voordelen van de operatierobot voor de patiënt zijn groot. Er treedt bij een prostaatingreep minder bloedverlies op, er is minder kans op achterblijvende kankercellen, minder kans op incontinentie en minder kans op impotentie na de ingreep.

Robot helpt chirurg

De naam 'robot' doet vermoeden dat het apparaat volautomatisch werkt, maar dat is niet het geval. Net als bij een 'gewone' laparos-
copische ingreep ('knoopsgatoperatie') kijkt de arts via een camera in de buikholte. De operatie wordt uitgevoerd met precisie-instrumenten die via minuscule incisies door een buisje (trocar) in de buikholte zijn gebracht.

De robot 'vertaalt' bewegingen van arts

Grootste verschil is dat de arts niet rechtstreeks de instrumenten bedient, zoals bij de 'klassieke' chirurgie. De arts zit achter een console, kijkt (tien maal vergroot, in 3D) via de camera in de buikholte en de Da Vincirobot vertaalt zijn bewegingen met grote precisie in minuscule bewegingen van de operatie-instrumenten.

Huisarts

Uroloog Speel: "We bieden al onze patiënten de best passende behandeling. Soms is dat een andere behandeling dan met de DaVincirobot of de Green Light Laser. Vooral een advies aan alle mannen: ga bij prostaat- of plasproblemen snel naar de huisarts. Als er daadwerkelijk prostaatproblemen zijn, kun je het beste snel met de behandeling beginnen, dan is de kans op succes het grootst."
Zie ook: www.mcl.nl.

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 8 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 8 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 9 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 9 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 10 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 10 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 11 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 12 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 13 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 14 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 15 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 16 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 27 mrt, 17:34