Silence of the Bees wordt steeds zichtbaarder

Cultuur

BUITENPOST - Het project Silence of the Bees wordt steeds zichtbaarder. Het project is een onderdeel van Culturele Hoofdstad 2018. De Kruidhof is in 2018 het centrum van dit bijenprogramma. Met bijzondere activiteiten laat Silence of the Bees bezoekers het belang van bijen en biodiversiteit zien en ervaren.

Zaterdag komen genodigden bijeen in Buitenpost om onder andere te luisteren naar een lezing van de Britse 'bijenprofessor' en auteur Dave Goulson. Hij is hoogleraar in de biologie en gespecialiseerd in de hommel.

Bijendeskundigen

Romée van der Zee van het Nederlands Centrum Bijenonderzoek zal bij deze (besloten) bijeenkomst ook haar kennis delen. Zij heeft veel onderzoek gedaan naar bijensterfte en opent symbolisch één van de vijf bijenhotels die de afgelopen maanden zijn gebouwd in De Kruidhof.
Medewerkers van De Kruidhof leggen deze week de laatste hand aan de levensgrote bijenhotels. Bezoekers van De Kruidhof kunnen in deze open 'kasten' zien hoe solitaire bijen een nestplek vinden.

Silence of the Bees

Het project Silence of the Bees is onderdeel van Celebrating Diversity, een van de hoofdprogramma-onderdelen van Culturele Hoofdstad 2018.

Bijen verdwijnen door heel Europa en in het bijzonder in Fryslân uit tuinen en velden. Het project vraagt aandacht voor de bij en beweegt mensen om deze insecten te zien als belangrijke partner in de samenleving.

Symphonie van bijengeluiden

B-r(h)apsodie is een uniek onderzoeksproject binnen het project Silence of the Bees. Kinderen en jongeren in de Eems-Dollard Regio verzamelen op meerdere locaties gegevens van hun eigen hommelvolken en -kasten. Met een speciale app vergelijken en bestuderen de jonge onderzoekers de data. Hiermee wordt het bewustzijn over de bijen versterkt.

Ook worden de geluiden van de hommelvolken opgenomen. In samenwerking met studenten van de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden en het Institut für Musik in Oldenburg wordt een Bumblebee Rapsodie gecomponeerd die op 21 juni 2018 simultaan wordt uitgevoerd in De Kruidhof, Oldenburg en Emden. De concerten zijn overal te volgen via livestream.

Op de drie locaties zijn in 2018 ook Oratoria te bewonderen. Dit zijn grote sculpturen waarin bezoekers ondergedompeld worden in muziek die door bijen wordt gemaakt. Met microfoons en camera's zijn de Oratoria met elkaar verbonden.

KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 5 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 6 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 6 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 7 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 8 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 23 uur geleden
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen gisteren
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen gisteren
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21
Pesten is een onzichtbare pijn die overal kan toeslaan.
Samen streven naar een pestvrije samenleving Algemeen 18 apr, 11:03
'Nifelje mar ta!' gaat door!
'Nifelje mar ta!' yn Dokkum gaat door! Algemeen 18 apr, 10:00