Tangarine hoofdact op het podium bij Jûn fan Peije

Cultuur

DRACHTEN - Het Drachtster Thalenpark is zaterdag 3 juni van 18.00 tot 23.30 uur het decor van de gratis toegankelijke Jûn fan Peije. Tangarine, de band van de tweelingbroers Arnout en Sander Brinks, staat prominent op het affiche van dit door Poppodium Iduna georganiseerde avondprogramma.

Door Jelle Jeensma

"We vinden het altijd leuk in Friesland op te treden. Het publiek is altijd enthousiast en respectvol", zegt Arnout Brinks, de helft van het muzikale duo. De band bestaat verder uit David Corel (basgitaar), Robin Buijs (drums) en Rolf Verbaant (pedal steel en elektrische gitaar). De singer-songwriters Arnout en Sander Brinks bepalen met hun vocalen en gitaarspel de sound van Tangarine. Hun stemmen matchen schitterend in gevarieerde en melodieuze songs, vaak met een folky inslag.

De Wereld Draait Door

De in Zwolle wonende tweelingbroers Arnout en Sander Brinks ontdekten al jong dat ze dezelfde passie deelden en werden steeds bekender door hun optredens. "Onze ouders hadden muziek van The Everly Brothers en Simon & Garfunkel in de kast staan. Met dat laatste duo worden we wel vergeleken, maar Tangarine heeft een eigen stijl en muzikale taal ontwikkeld, met originaliteit en creativiteit", vindt Arnout Brinks. De doorbraak kwam bij het televisieprogramma De Wereld Draait door. Tangarine kreeg een minuut speeltijd. "Presentator Matthijs van Nieuwkerk vroeg ons terug te komen en vier jaar geleden zijn we een seizoen huisband geweest. Dit is bepalend geweest voor onze carrière", weet Arnout Brinks. Tangarine heeft sinds 2008 vier cd's gemaakt. De laatste, There and Back, is in Amerika opgenomen, in Tuscon, in de woestijn van Arizona. Ook de bekende Amerikaanse band Calexico is te horen op dit album, waarvan Things Go Like This Anyway als single is uitgebracht. De video-clip van het nummer is in zwart-wit gemaakt, om de sfeer van het landschap te treffen.

De Amerikaanse trip en de muzikale invloed van Calexico waren een inspirerende artistieke ervaring, meent Arnout Brinks. "We zijn er drie maanden geweest. De omgeving waarin we de cd opnamen is bepalend geweest voor het resultaat, dat hoor je terug. We hebben ons laten inspireren door de natuur, de ruimte en de luchten. De meeste nummers hebben we geschreven in Amerika. We hadden dertig liedjes geschreven, elf daarvan zijn op plaat en cd vastgelegd. Later dit jaar brengen we nog vijf nummers uit. Ook werken we aan een nieuwe cd."

Inspiratie in buitenland

De tweelingbroers krijgen op buitenlandse reizen inspiratie voor nieuwe nummers. "Als we onderweg zijn, krijgen we de meeste ideeën. Die noteren we dan of we nemen de muziek op. Soms heeft Sander een idee, een andere keer krijg ik een inval. Naast Tangarine kunnen we in de toekomst ook solo muziek gaan uitbrengen".

Actueel

Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman.
(video) Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman Algemeen 10 uur geleden
So Fuckin’ Confused
Het Italiaanse So Fuckin' Confused komt 25 april met hun explosieve hardcore punk naar Iduna Algemeen 10 uur geleden
Auto eindigt op ondergrondse container
Auto eindigt op ondergrondse container 112 11 uur geleden
De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 13 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 15 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 16 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 17 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 17 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 18 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 19 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21