OPO Furore-scholen blijven in beweging

Cultuur

DRACHTEN - Modern en eigentijds onderwijs, dat is waar Stichting OPO Furore voor gaat. De overkoepelende onderwijsorganisatie voor openbaar primair onderwijs in Tytsjerksteradiel en Smallingerland startte vorige week met de vernieuwingen van het ICT-landschap binnen de aangesloten scholen.

Door Grietje de Jong-Taekema

"Daar is een hele periode van verkennend onderzoek aan vooraf gegaan", vertelt Jeanine Polderdijk, medewerker pr en communicatie van OPO Furore, "om duidelijk in beeld te krijgen hoe we de ICT in het onderwijs kunnen integreren. Kinderen groeien op in een digitale wereld. OPO Furore wil eraan bijdragen dat kinderen weten hoe ze met moderne middelen moeten omgaan."

De ICT-infrastructuur wordt ingrijpend vernieuwd en gemoderniseerd. Er wordt gezorgd voor een optimaal wifi-signaal. Daarnaast is het servicebureau van OPO Furore onlangs overgestapt op Office 365 en zullen ook de scholen hier gebruik van gaan maken.

Al deze technische aanpassingen dienen volgens OPO Furore-directeur Teunis Wagenaar slechts één doel: "Ervoor zorgen dat elke leerling beter kan leren." Met het ICT-traject volgt het onderwijs straks nog meer de behoefte van de individuele leerling. Wagenaar: "Het leren, zoals we dat van een aantal jaar terug kennen, klassikaal en collectief, is definitief voorbij. We streven ernaar ieder kind dat te bieden waar hij behoefte aan heeft en het ICT-verhaal is daar een belangrijke schakel in."

Het materiaal is door de gebruikte technologie makkelijk aan te passen aan het niveau van het kind. "Terwijl het kind aan het oefenen is met sommen op de tablet, merkt het programma: deze leerling heeft deze sommen goed in de gaten, dat kan wel wat sneller. Bij een ander kind moet het tempo juist wat worden teruggeschroefd." Tegelijk blijft de docent goed op de hoogte van de vorderingen van al zijn leerlingen. Zo ziet een docent snel of er een onderwerp is waar kinderen nog moeite mee hebben, en kan hij daarop inspringen door dat onderwerp extra aandacht te geven. "Dus de instructie blijft, is divers en er is meer en sneller inzicht in de resultaten en ontwikkeling. En, heel belangrijk: iedere school bepaalt zelf hoe hiermee wordt omgegaan."

Leerlingen moeten natuurlijk niet de hele dag achter een scherm zitten. "Afwisseling, dat hebben ze nodig. Kinderen moeten met hun hoofd werken, maar zeker ook met de handen, en natuurlijk moeten ze ook volop ruimte krijgen om te bewegen. De digitale leermiddelen dienen als ondersteuning, als hulpmiddel en om te leren om te gaan met digitale techniek. De inhoud staat altijd voorop."

Bij OPO Furore zijn 23 scholen aangesloten in Tytsjerksteradiel en Smallingerland. Onderling zijn ze erg verschillend in aanpak en in grootte. "Het servicebureau ontzorgt de scholen: de financiën, personeel en organisatie, inval bij ziekte en bijscholing worden allemaal geregeld vanuit het servicebureau.

De stichting waarborgt de kwaliteit van onderwijs met onder meer de Furore-academie. Hier zijn cursussen en opleidingen samengebracht om de docenten van de Furore-scholen te kunnen bijscholen", aldus Polderdijk. "Op deze manier is het mogelijk op specifieke terreinen als taal of rekenen verdieping aan te brengen op een school. OPO Furore streeft er altijd naar dat haar dienstverlening is afgestemd op de behoefte van de scholen."
Naast de aanpassingen op ICT-gebied wordt er op negen scholen ook gewerkt aan het project Next Level School. "Next Level heeft vier kernpunten: 21e eeuwse vaardigheden, gepersonaliseerd leren, duurzaamheid en overal goed onderwijs. Het is een nieuw onderwijsconcept, gericht op het ontwikkelen van de school van de toekomst."

De 21e eeuwse vaardigheden hebben vooral betrekking op de toegenomen technologisering, informatisering en globalisering van de samenleving. In project Next Level worden de volgende vragen gesteld: Welke competenties hebben kinderen van de toekomst nodig om straks succesvol en gelukkig in de maatschappij te kunnen functioneren? En hoe draagt het onderwijs daaraan bij? Het gepersonaliseerde leren zorgt voor onderwijs op het niveau en de wijze die past bij het individuele kind. Dit brengt administratieve uitdagingen met zich mee. Een leerkracht moet bijvoorbeeld duidelijk in beeld kunnen houden waar elk kind mee bezig is. Het derde punt is duurzaamheid. Dit omhelst meer dan een energiezuinig gebouw en milieuvriendelijk werken. Het is onderwijs dat op alle gebieden goed is voor de mensen die er werken en de mensen die er les krijgen. Met het vierde punt, overal goed onderwijs, wil Next Level er voor zorgen dat een school midden in de samenleving staat en dat het niet meer uitmaakt of je in de stad op school zit of op het platteland.

Wagenaar: "De scholen die op dit moment bezig zijn met Next Level, ronden hun plannen in de komende maanden af. Daarna zal het concept in ongeveer twee jaar worden uitgerold. Belangrijk is dat veranderingen in het onderwijs in kleine stapjes worden doorgevoerd, zodat iedereen het kan bijbenen. Het onderwijs wordt in de kern veranderd, maar in een langzaam tempo. Ik zie het graag voor me als een snelweg: wij van OPO Furore leggen de weg zo optimaal mogelijk aan, de docenten en de kinderen bepalen zelf hun snelheid. Inschrijven op alle 23 scholen van OPO Furore kan het hele jaar door. Op de website van OPO Furore zijn de contactgegevens van alle scholen te vinden. Voor informatie, een rondleiding of een gesprek kunt u rechtstreeks contact opnemen met de desbetreffende school."

www.opofurore.nl

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 7 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 7 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 8 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 8 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 9 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 9 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 10 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 11 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 12 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 13 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 14 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 15 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 27 mrt, 17:34