Jan Bouius uit Broeksterwâld is bezig in zijn werkplaats in Feanwâlden. Het wandmeubel is af en nu wordt er een passend bureau bij gemaakt. Mooi werk van Bouius Meubelmakerij & Interieurbouw.
Jan Bouius uit Broeksterwâld is bezig in zijn werkplaats in Feanwâlden. Het wandmeubel is af en nu wordt er een passend bureau bij gemaakt. Mooi werk van Bouius Meubelmakerij & Interieurbouw.

Maakt Bouius Meubelmakerij jouw houten keuken?

Zakelijk Zakelijk

BROEKSTERWALD - In zijn woonomgeving zijn de mensen er inmiddels van doordrongen: "Je moet Jan Bouius vragen; een echte vakman en niet duur". De Broekster meubelmaker lacht. Hij werkt nu een aantal jaren als zelfstandige en zou niet anders meer willen.

Door: Karoline van den Donker

De bedrijfsloods van Bouius Meubelmakerij & Interieurbouw bevindt zich in Feanwâlden. Er is een uitgebreid machinepark waarmee interieurs en meubelstukken kunnen worden vervaardigd in diverse stijlen, zowel hypermodern als klassiek. Meubelmaker en interieurbouwer Jan Bouius heeft in de loop der jaren heel wat keukens op zijn naam gezet. Ook bouwde hij inloopkasten, kamer-en-suites, werkkamers, tafels, dressoirs en tv-meubelen.

Klassiek of modern

Voor de meubelen of interieurs in klassieke stijl gebruikt hij zaag-, schaaf- en freesmachines om reliëf en sierrandjes te maken. Moderne keukens, woon- en slaapkamers worden vaak gemaakt van mdf of spaanplaat in combinatie met een decorlaag van kunststofmaterialen.

Alles op maat

"It grutte foardiel is, dat ik alles op maat meitsje", vertelt de meubelmaker. Vaak zijn gestandaardiseerde meubelen goedkoper, maar als die gedroomde kastenwand met standaardmaten bij jou in de woonkamer niet past, maakt Bouius voor slechts weinig meerkosten een kast op maat. Je kunt het krijgen zoals je wilt: gebeitst en gelakt, geverfd, of in de olie en in de zeep.

Betaalbare meubelmaker

Het kan ook anders: soms is het inschakelen van een meubelmaker zelfs goedkoper dan de aanschaf in een winkel. Bij het laten maken van een keuken bijvoorbeeld.

"Wolle jo gjin standert-keuken, dan is dat by in reguliere keukenhannel in djoere opsje. Yn de praktyk docht bliken dat it goedkeaper is om in meubelmakker yn te skeakeljen."

Droom je eigen keuken

Jan Bouius toont een fotoboek met afbeeldingen van keukens die hij ooit maakte. Prachtige meubelstukken, allemaal anders. De één klassiek met gedraaide pootjes en een sierlijk bewerkte schouwkap als blikvanger. De ander modern met een strak wit aanrechtblad dat naadloos over gaat in de zijwand.

Op rvs lijkende keukenfrontjes, gecombineerd met greeploze laden maakt Jan ook. "Wy leverje ek alle soarten oanrjochtblêden; keunststof of hout fansels, mar ek natoerstien, keramyk of komposyt."

(G)een goed idee?

Sommige mensen hebben een vastomlijnd idee van wat ze willen, en schakelen de meubelmaker in om deze wensen te realiseren. Andere mensen weten juist helemaal niet wat ze willen, en hopen dat een vakman meekijkt en met goede ideeën komt.

Beide groepen klanten is Jan Bouius van dienst. "Minsken komme mei harren winsken. Dan krigest al in bytsje in idee. As ik rûnsjoch op de lokaasje begjinne de kwartsjes te fallen. Yn kombinaasje mei de romte wurdt it echte plan betocht."

Driedimensionale tekening

In een 3D-programma werkt Jan Bouius zijn ideeën uit. Het maken van een ontwerp is vrijblijvend voor de klant.
"As se it net moai fine, betelje se neat. Mar it falt op hoe faak de klanten fuortdaliks goed fine wat ik útwurke haw", vertelt Jan enthousiast.

Welke stijl wens jij?

Materiaalkeuze: de basis

Het maken van een meubelstuk begint natuurlijk bij de materiaalkeuze. Voor de levering van hout of plaatmateriaal werkt de meubelmaker samen met lokale houthandelaren. Vaak gebruikt hij eikenhout. Soms wordt dat aangeleverd als in plakken gesneden boomstammen. Als de vorm van de boom herkenbaar blijft, kan dit een levendig meubelstuk opleveren.

Meer weten? www.bouiusmeubelmakerij.nl of 06-31777751.

Wil je klassiek of modern, strak of met sierrandjes, het kan allemaal.
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 1 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 2 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 3 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 4 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 5 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 6 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 6 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 7 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 22 uur geleden
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sukerei
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sûkerei Algemeen 23 uur geleden
Hoofdvakdocente Fie Schouten
Lenteconcert door docenten met hun master-studenten van het Prins Claus Conservatorium Algemeen 23 uur geleden
Miss Naomi Vellinga strijdt voor goede doelen.
Missverkiezingsfinalist Naomi Vellinga is een schoonheid met een doelbewuste missie Algemeen gisteren
Jamsessie na concert DC Ray 'Sings nat King Cole'
"Dokkum nu ook op de kaart in de jazzwereld" Algemeen 27 mrt, 13:15