Tamara van der Leij loopt voor Hersenstichting

Sport Sport

DRACHTEN – Hardloopster Tamara van der Leij uit Drachten organiseerde begin dit jaar een marathon waarvan de opbrengst ten goede kwam van de Hersenstichting. Van der Leij, die zes jaar geleden werd getroffen door een herseninfarct, loopt op 11 juni de 8 van Drachten. Zij is daarmee het gezicht van de Hersenstichting, dit jaar het goede doel van de 8 van Drachten.

Door Jelle Jeensma

Tamara van der Leij (42) was een sportieve hardloopster toen ze zes jaar geleden volkomen onverwacht werd getroffen door een herseninfarct in haar huis. Haar man Jelmer zag dat het niet goed zat. "Hij reageerde meteen, waarna ik snel in het ziekenhuis werd opgenomen. Daar werd de oorzaak vastgesteld. Er werd een gaatje ontdekt tussen mijn linker- en rechter hartkamer, daardoor kwam een bloedprop in mijn hersenen terecht."

Ze is goed hersteld, maar de gevolgen van het infarct zijn toch nog steeds merkbaar. "Het herstel heeft ongeveer een jaar geduurd, maar vooral het tegelijk doen van dingen kost me nog altijd moeite." Haar werk als postbezorger kan ze gewoon blijven doen. "Ik doe hooguit iets langer over de route." Na haar herseninfarct is ze meer gaan hardlopen. "Eigenlijk vind ik de acht kilometer van de 8 van Drachten te kort, ik ben een diesel die het liefst langere afstanden loopt, zoals marathons en ultralopen. Op de langere afstanden kan ik beter mijn krachten doseren. Ik train elke week vier keer en heb daarnaast een Brabantse trainer. Het hardlopen geeft mij een goed gevoel en heeft mij zeker geholpen bij het herstel van het infarct." Ze heeft de drive haar eigen prestaties constant te verbeteren. "Maar ik heb geen ambities mee te doen aan prestatiewedstrijden."

Marathon organiseren

Om het werk van de Hersenstichting te steunen organiseerde ze in februari dit jaar met haar vriendin Maaike Liekelema een marathon. De opbrengst was bijna 5500 euro voor de Hersenstichting. "Bedrijven, vrienden, familie en kennissen hebben de deelnemers financieel geholpen", zegt Tamara. Het blijft niet bij dit initiatief. Ze is van plan nog een keer een dergelijke hardloopwedstrijd te organiseren. In juni loopt ze de 8 van Drachten voor de vijfde keer. "Dat doe ik samen met mijn zoon Lennon. Ik train nu voor dit evenement met Lennon en zijn vriendje Wessel." Een week voor de 8 van Drachten loopt ze de Roparun, een estafette loopevenement van Parijs naar Rotterdam. "De vijfhonderd kilometer leggen we met acht personen af. Samen met mijn collega's van PostNL loop ik deze Roparun, waarvan de opbrengst bestemd is voor een ander goed doel, de kankerbestrijding."

Deelnemers aan de 8 van Drachten kunnen de Hersenstichting steunen door een speciaal loopshirt te kopen voor een tientje extra inschrijfgeld. De Hersenstichting zet alles op alles om hersenen gezond te houden, hersenaandoeningen te genezen en patiëntenzorg te verbeteren. Ze doet onderzoek, geeft voorlichting en voert vernieuwende projecten uit.

Inschrijven voor de 8 van Drachten op 11 juni is nog mogelijk. Voor scholen en bedrijven sluit de inschrijving op 22 mei. De inschrijving geldt dan ook voor de aanmelding van de deelnemers. Voor alle deelnemers aan de 8 kilometer is er een tussentijdmeting op de 5 kilometer. De sluiting van inschrijving voor de individuele deelnemers is ook 22 mei.bNa-inschrijven op de dag van het evenement zelf is niet mogelijk. Voor meer Informatie: www.8vandrachten.nl Voor vragen: info@8vandrachten.nl

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 8 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 8 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 9 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 9 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 10 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 10 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 11 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 12 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 13 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 14 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 15 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 16 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 27 mrt, 17:34