Home Start van Humanitas biedt hulp op maat in gezinnen

Zakelijk Zakelijk

BURGUM - Er zijn allerlei redenen te bedenken waarom een ouder liever geen hulp vraagt bij de opvoeding van kind(eren). Geheel tegen haar principes in deed de Friese Sjoukje het toch. Humanitas biedt gezinnen ondersteuning via het project Home Start. Wat is het fijn dat vrijwilligster Elsbeth een middag per week bij haar thuis komt. "Eindelijk zíet iemand écht wat hier gebeurt," zegt Sjoukje. "Het is zo fijn dat zij erkent dat ik het goed doe, maar als ouder in een lastige situatie zit."

Door Karoline van den Donker

Sjoukje liep op tegen nogal wat vooroordelen. Waren het niet de meningen van de mensen in haar omgeving, dan waren het wel die van haar zelf. 'Opvoeden kan toch iedereen?', of 'Als kinderen moeilijk doen, ligt dat aan de ouders'. En: 'Als jij je kinderen anders aanpakt, gaat het vast beter'.

Waar of niet waar, het was een feit dat de situatie er niet beter op werd met deze stemmetjes in haar hoofd. Sjoukje vertelt hoe ze langzaam maar zeker, steeds meer, klem kwam te zitten.


Vol vertrouwen moeder
Zeven jaar geleden werden zij en haar partner de trotse ouders van een dochter, Jeltsje. Anderhalf jaar later werd zoon Thomas geboren. Het plaatje van droomgezin hield niet lang stand. "Je weet eerst niet dat jouw kind anders reageert dan andere kinderen. Je kent als jonge ouder geen andere situaties", blikt Sjoukje terug. Vol vertrouwen pakte ze dan ook het moederschap op. Ook toen de jongste een huilbaby bleek te zijn, bleef ze positief en rustig. Zeven maanden lang.

"Zij reageert op harde geluiden"

Zeven jaren later is dat echter wel veranderd. De opvoedingssituatie werd in de loop der tijd steeds nijpender. Wie er namelijk niet tegen de schreeuwende baby kon, was zusje Jeltsje.

"We weten nu dat ze kenmerken heeft van ASS (Autisme Spectrum Stoornis), maar toen wisten we dat niet. Jeltsje kan niet tegen harde geluiden, wil van alles een ritueel maken, voelt zich ongelukkig als er veranderingen plaatsvinden en als ze niet lekker in haar vel zit, krijgt ze tics zoals ongepast heel hard lachen", vertelt moeder Sjoukje.


Theorie in de praktijk
Het is lastig om mee om te gaan. Ze heeft van het Autisten Team Nederland geleerd dat deze kinderen rust, regelmaat en voorspelbaar gedrag van de opvoeder nodig hebben. De praktijk is echter weerbarstiger. Zoonlief is een temperamentvolle, ondernemende jongeman; een slim kereltje dat precies weet hoe hij zijn oudere zus de baas blijft. En hoe trek je als ouders onderling één lijn zonder ooit ervaring te hebben opgedaan met onvoorspelbaar kindergedrag? Sjoukje is fulltime moeder. Haar partner werkt in ploegendienst, onregelmatig. Dat maakt de situatie niet eenvoudiger.


Een moeder is nooit vrij
Het gemak waarmee Sjoukje de eerste jaren het gedrag van haar pittige kinderen doorstond, verdween langzaam maar zeker. "Ik kreeg alle verschijnselen van een burn-out. De reuma die ik al had, speelde bovendien keihard op."


"We braken toen gevraagd werd hoe het ging"


Op een dag braken de ouders, in het bijzijn van een maatschappelijk werkster. 
Jeltsje was niet naar de gewone basisschool gegaan toen ze vier jaar werd, maar naar de MOD (Medisch Orthopedagogische Dagbehandeling) in Dokkum. Daar werd haar gedrag begrepen en leerden haar ouders wat ASS betekent en hoe dat de opvoedingseisen verandert. 
Jeltsje gaat inmiddels naar het speciaal onderwijs en eens in de maand een weekend naar een zorgboerderij. Dat verbeterde de situatie, maar het is nog altijd moeilijk.

"Ik sta er vaak alleen voor," zegt Sjoukje. "De wisselwerking tussen de twee kinderen is lastig en Jeltsje heeft geregeld één op één begeleiding nodig. Voor de buitenwereld is het een lief en aangepast kind, maar thuis komt alle frustratie er uit." 


Home Start wil steun geven
Sjoukje is er moe van. De rek is er uit. Ze houdt zielsveel van haar kinderen, heeft alles voor hen over, maar vindt de omstandigheden zwaar. En toen was daar dus die maatschappelijk werkster van MEE die zei: "Ken je Home Start? Zij hebben vrijwilligers die een dagdeel per week kunnen helpen."


Ervaringen uitwisselen
"Eerst wilde ik het niet", zegt Sjoukje. "Je moet het moederschap toch wel aankunnen? De maatschappelijk werkster drong echter aan en zei: 'Waarom zou je het niet proberen?' 
We hebben ons aangemeld en toen kwam Elsbeth kennismaken. Het klikte meteen. Het heeft nog wel een jaar geduurd voordat we zo vertrouwd met elkaar omgingen als nu. Ik heb ontzettend veel aan Elsbeth. We overleggen per week welk dagdeel ze komt. Dat stemmen we af op de ploegendienst. Het is zo fijn dat nu iemand ziet wat hier in huis gebeurt. Het is fijn dat we er samen over kunnen praten, oplossingen kunnen zoeken. Ik merk echt dat mijn burn-outklachten verminderen. Elsbeth kan ook met de kinderen iets gaan doen, zodat ik even rust heb. Zij merkt dan ook welke wisselwerking de kinderen op elkaar hebben. Het is fijn om daarover van gedachten te wisselen."


Dit is een win-win-situatie

Dankbare taak
Vrijwilligster Elsbeth lacht en zegt: "Het is een win-win-situatie. Dit is zulk dankbaar werk." 

Elsbeth is 68 jaar en ging vier jaar geleden vanuit het onderwijs met pensioen. "Het eerste jaar hebben mijn partner en ik veel gereisd, maar daarna had ik teveel tijd over. Ik las dat Home Start vrijwilligers zocht. Het leek me wel wat, maar dacht dat het niet kon, omdat wij in het voor- en najaar met de caravan weg zijn." Ik meldde me aan nadat de coördinator van Home Start vertelde dat dit voor sommige gezinnen geen enkel bezwaar is, misschien zelfs fijn omdat juist in de lange zomervakantie soms extra steun welkom is."

Er volgde een vijfdaagse training en een 'klik-gesprek' met een hulpvrager. Dat werd het gezin van Jeltsje en Thomas. Het klikte. "Ik haal enorm veel voldoening uit het bieden van ondersteuning. Home Start geeft ook nascholingscursussen en organiseert lezingen. Soms ga ik daar samen met Sjoukje heen. Ook dat is een win-win-situatie."

Kun jij ook wel wat steun gebruiken?
Home-Start biedt opvoedingsondersteuning, praktische hulp en vriendschap aan gezinnen met jonge kinderen die tijdelijk een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Deze hulp is laagdrempelig door de inzet van getrainde vrijwilligers. Er is goede begeleiding gedurende het hele traject. 

Voor informatie:
Projectcoördinator Els Spaanstra
0635113852
home-start.nof@humantias.nl
www.humanitas.nl

De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 10 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 11 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 12 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 15 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 16 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 17 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 23 apr, 19:00
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 apr, 17:00
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 apr, 12:50
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30