Afbeelding

Bestrating met een verleden krijgt nieuwe toekomst

Zakelijk Zakelijk

KOOTSTERTILLE - Sinds twee jaar zit op industrieterrein Oastkern in Kootstertille een bijzonder bedrijf gevestigd. De Steenarend Bestratingsmaterialen handelt in 'bestrating met een verleden', zoals ze dat zelf noemen, met nostalgische namen als 'waaltjes', 'geeltjes' en 'klinkerkeien'.

Albert Dijkstra van De Steenarend: "Oud gebakken bestrating krijgt steeds meer sfeer"

"Tjepke Geertsma en ik waren beide al jaren werkzaam in de steenhandel, toen we de kans kregen om voor ons zelf te beginnen," vertelt Albert Dijkstra. "Alles wat wij hier verkopen is gebruikt materiaal. Naast oud gebakken bestrating handelen wij ook in natuursteen en betonsteen.

In opdracht van de gemeente, aannemer of een andere opdrachtgever, kopen wij de bestrating op. Bijvoorbeeld omdat deze vervangen moet worden voor een soort die minder onderhoud nodig heeft. Doordat we hierbij een shovel met schudbak gebruiken trilt het zand direct tussen de stenen vandaan, en kunnen wij ze zo goed als schoon meenemen. Daarna haalt onze sorteermachine de halve stenen en de kapstukken ertussenuit, zodat alleen de schone, hele stenen overblijven. Deze stenen kunnen dan elders opnieuw worden gebruikt."

De oud gebakken bestrating is een uniek product, dat tegenwoordig niet meer zoals vroeger wordt gemaakt. "Dat zou veel te duur worden," aldus Dijkstra. "Wat wij hier hebben aan oude bestrating is gemaakt van klei, die jaren geleden nog met de hand is gebakken in een oventje. Sommige partijen zijn wel meer dan honderd jaar oud. De uitstraling is fantastisch. Met de jaren worden de klinkers alleen maar mooier en krijgen ze steeds meer sfeer. Ze passen perfect in een oude dorpskern, bij een kerkje, een kasteel of een oude boerderij.

Waaltjes hebben het meeste karakter en een authentieke uitstraling. Een tussenoplossing zijn de dikformaat klinkers, die nog wel een sierlijke uitstraling hebben, maar minder onderhoud vergen." Doordat de bestrating niet meer op deze manier wordt gemaakt, wordt het product dat De Steenarend levert, steeds zeldzamer en unieker. "En elke soort is weer anders, er zijn wel 100 verschillende kleuren!"

"Samen hebben wij veel kennis van en ervaring met oud gebakken bestrating. Wij voorzien onze klanten dan ook graag van advies, over kwaliteit, onderhoud en stijl. Wij kunnen een project van begin tot eind uitvoeren en begeleiden, maar ook deeldiensten als alleen sorteren of rooien zijn mogelijk. De sorteermachine kan bijvoorbeeld ook op locatie worden gebruikt. Onlangs hebben wij op Texel voor een opdrachtgever een grote bult stenen gesorteerd tot een goed bruikbaar product. Verzorgen wij een project van a tot z, dan regelen wij alles: tot en met de straters."

Naast oud gebakken bestrating heeft De Steenarend ook natuursteen en betonbestrating in het assortiment. "Het natuursteen verkopen wij vooral in het buitenland; België en Duitsland. Daar is er nu eenmaal meer vraag naar. We spoelen de steen nat zodat we de kleuren kunnen zien, waarna we de partij op maat, soort en kleur sorteren."

"Het voordeel van gebruikt betonbestrating is dat het de helft goedkoper is dan nieuwe betonbestrating. "En het is nog prima te gebruiken, dus een mooie manier om kosten te besparen en materiaal te recyclen."
Op het terrein aan De Oostkern 12 in Kootstertille proberen de mannen alle soorten bestrating op voorraad te houden zodat ze snel kunnen leveren. En vaak lukt het ook om de klanten direct te bedienen. "Maar het is geen product wat te koop is bij een fabriek," legt Dijkstra uit. "Wij zijn afhankelijk van het aanbod. Door creatief te denken en handig te plannen lukt het echter vaker wel dan niet om een oplossing te vinden."

De Steenarend levert op verschillende manieren: rechtsstreeks na het rooien, gesorteerd, op pallets of in bigbags.

"Wie het interessant vindt om te volgen wat wij zoal doen, kan ons opzoeken op Facebook. Ook handig om in de gaten te houden wanneer we een bijzondere partij binnenkrijgen."

En de naam De Steenarend? "Tjepke werkte vroeger bij een steenhandel hier in Kootstertille, waar hij een vrachtauto reviseerde die De Steenarend werd genoemd. Een naam die verwijst naar onze geschiedenis en die tegelijkertijd pakkend en herkenbaar is."

De Steenarend
www.oudgebakkenbestrating.nl
06-19456171/06-45881391

Afbeelding
Afbeelding

Actueel

Freerk de Beer vertelt over zijn vader Ids de Beer.
Oorlogsverhalen zorgen voor verbinding in Theaterkerk Nes Algemeen 2 uur geleden
Het potgoed
Het voorjaar is in aantocht en daarom is het weer tijd voor de Plantjesmarkt! Algemeen 5 uur geleden
De nieuwe dorpsmolen van Reduzum kwam er na een langdurige lobby van zowel het dorp Reduzum als van de gemeente Leeuwarden richting provincie Fryslân.
'Us Koöperaasje' wil meer mogelijkheden voor 'dorpsmolens' Algemeen 6 uur geleden
Sebastiaan Schippers en Ilse Terpstra
Oranjeconcert op Koningsdag in de Petruskerk van Wânswert Algemeen 7 uur geleden
Herdenking in de Petrustsjerke Garyp
Kerkelijke 4 mei - herdenking Algemeen 7 uur geleden
The Sidekicks
Bluesband The Sidekicks presenteert 28 april nieuwste album bij Iduna Algemeen 9 uur geleden
Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman.
(video) Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman Algemeen gisteren
So Fuckin’ Confused
Het Italiaanse So Fuckin' Confused komt 25 april met hun explosieve hardcore punk naar Iduna Algemeen gisteren
Auto eindigt op ondergrondse container
Auto eindigt op ondergrondse container 112 19 apr, 15:35
De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 19 apr, 13:46
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 19 apr, 12:19
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 19 apr, 11:00
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 19 apr, 10:16
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 19 apr, 10:00
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 19 apr, 08:58
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 19 apr, 08:00