Afbeelding

Veel agrarische percelen met hoger waterpeil voor weidevogels

Nieuws

BURGUM - Veel agrarische percelen krijgen dit voorjaar een hoger waterpeil. In totaal gaat het om ruim 300 hectare. Hierdoor kunnen vogels als grutto’s, kieviten, scholeksters en tureluurs gemakkelijker wormen vinden. Het streefgetal van minimaal 1% vernatting in de zogeheten weidevogelmozaïeken, wordt dit seizoen met 6% ruim gehaald. Dat concludeert het Kollektivenberied Fryslân (KBF), een samenwerking van zeven agrarische collectieven in de provincie.

Steeds meer van de ruim 800 boeren in Fryslân die onder het nieuwe agrarisch natuur- en landschapsbeheer (ANLb) aan weidevogelbeheer doen, zorgen er met een hoger waterpeil voor dat het land drassig wordt. De boeren zijn samen met honderden vrijwilligers druk om het land geschikt te maken voor de komst van de weidevogels en deze te registreren. Naast het verhogen van het waterpeil, hebben ze ook ruim 50 plasdrasgebieden verdeeld over de provincie aangelegd.

Instemmen
Het peil in de sloten verhogen kan niet zomaar. Alle belanghebbenden in het gebied die aan hetzelfde peilvak grenzen, moeten hiermee instemmen. Dan pas kan Wetterskip Fryslân een vergunning voor een bepaalde periode afgeven. Volgens cijfers van het KBF gaat het dit weidevogelseizoen om ruim 300 hectare verhoogd waterpeil. Het slootwater staat van 1 februari tot 15 juni 20 tot 30 centimeter hoger. Weidevogels maken dankbaar gebruik van natter land. Ze kunnen er zo beter foerageren. Wormen komen gemakkelijker omhoog en ze kunnen hun snavel beter in de grond steken. Hoe makkelijker ze aan voedsel komen, hoe succesvoller ze kuikens kunnen grootbrengen.

Pakket aan maatregelen
De meeste boeren die aan weidevogelbeheer doen combineren een hoger waterpeil met plasdras, omliggend kruidenrijk grasland, uitgesteld maaien en legselbeheer. Hiervoor ontvangen ze een vergoeding. In kruidenrijke weilanden zijn veel insecten, een belangrijke voedselbron voor (jonge) weidevogels. Een andere maatregel is het grasland pas na 15 juni of later te maaien, zodat kuikens de tijd krijgen om in het (lange) gras op te groeien en te schuilen. Verder laten de agrariërs die aan weidevogelbeheer doen stroken gras staan waarin kuikens kunnen vluchten en maaien ze ruim om nesten heen. Verder doen ze aan nestbescherming. Dit pakket aan maatregelen geeft weidevogels goede kansen om te broeden en kuikens groot te brengen.

 

Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 16 uur geleden
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 19 uur geleden
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 20 uur geleden
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 22 uur geleden
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen gisteren
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 22 apr, 18:30
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 22 apr, 18:00
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 apr, 15:00
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 apr, 14:45
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 22 apr, 13:00
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 22 apr, 12:30
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 apr, 11:00
Waar het hart vol van is…
Matthé Vos en André van der Meer in ontmoetingsdienst Algemeen 22 apr, 10:00