Afbeelding

Mevrouw Kooistra uit Oentsjerk: "Ik hawwe it hjir goed"

Nieuws

OENTSJERK - Het winterzonnetje schijnt aangenaam door de ramen van de woonkamer van mevrouw M. Kooistra-Sipma in Oentsjerk. Een kort deuntje weerklinkt. Het blijkt het melodietje van de ‘anniversary’-klok die elf uur slaat. En dat zegt meteen iets meer over frou Kooistra. Ze heeft vroeger ook in Amerika gewoond.

“Ik kom út in gesin fan 13 bern. Froeger wennen wy yn Sigerswâld en letter yn ‘e Trynwâlden. Toen ik trouwd wie, hawwe ik mei myn man en bern yn Amerika wenne. Wy hienen in eigen bedriuw yn Californië, in hinnefokkerij, en hienen it dêr moai oan ‘e gong. Ik wurke ek mei.” En ze glundert voor zich uit. “Mar myn man Siemen koe net wenne. Heimwee, der doch je niks oan. Dus toen binne wy nei njoggen jier werom nei Fryslân gien.”

Familie ver weg
De kinderen, een zoon en een dochter, waren er inmiddels getrouwd en zijn in Amerika gebleven. Intussen zijn er beppesizzers en 13 oerbeppesizzers bij gekomen. Een mooie familie, maar wel allemaal in Amerika. “Hoe fier fuort ek, frou Kooistra hat hast dageliks kontakt”, zegt verzorgende Anita Hiemstra en ze wijst op een faxapparaat. Mevrouw Kooistra kan er zelf mee overweg en krijgt van de familie uit de States regelmatig faxberichtjes waar zij via de fax ook weer op antwoordt. In het Engels, want de kleinkinderen zijn Amerikaans opgegroeid. “Dus dat moat dan wol, oars kin je net mei elkoar prate.” Via Anita is er ook wel eens contact via Facebook. “En myn soan en dochter belje elke wike.” De familie is hecht en vindt het een hele geruststelling dat mem zo goed wordt ondersteund door de medewerkers van Heemstra State. Vooral omdat zij op verre afstand wonen. “Dat sizze se ek altyd as se hjir binne”, zegt Anita.

Veilig, voor als er iets gebeurt
Mevrouw Kooistra woont op haar 98e nog zelfstandig in één van de woningen naast Heemstra State. Vijf jaar geleden overleed haar man heel plotseling. Door een aantal aandoeningen kwam ze zelf in een rolstoel terecht en heeft ze wat hulp nodig bij het opstaan, wassen en aankleden en naar het toilet gaan. De zusters van Thuiszorg Heemstra State komen geregeld door de dag langs. En als er eens iets is, is een druk op de knop voldoende. Mevrouw Kooistra krijgt het warme eten ook thuis. “Dat is ek maklik”, zegt ze. Voor een aanpassing in het huis of aan de rolstoel is er de ergotherapie. Er is bijvoorbeeld een oplossing gekomen om zelf makkelijker op het balkon te kunnen komen. “Het is zo mooi dat alle hulp die nodig is, zo vlakbij is. Even een signaal en wij pakken het op. De familie vindt het zo fijn dat mem hier woont”, aldus Anita, die eerstverantwoordelijk verzorgende van mevrouw Kooistra is. “Ik hawwe it hjir goed”, beaamt ook frou Kooistra. Ze gaat zelf nog naar het wekelijkse handwerkclubje, elke zondag even naar zus om de hoek en ze vermaakt zich prima met handwerken of een boek.

Hartverwarmende verrassing
Elk jaar komen de zoon en dochter van frou Kooistra een keer naar Nederland. Afgelopen december was haar zoon een tijdje op visite. En wat gebeurde er voor haar onverwacht? Daar stond nog meer familie op de drempel, zingend kwamen ze naar binnen. Ook één van de beppesizzers was met vier kinderen overgekomen uit Amerika. Met z’n allen hebben ze de feestdagen gevierd. “Ik ha sa’n moaie tiid hawn!” “It like hjir wol ‘all you need is love’, it tv-programma”, vult Anita aan. “It wie hiel emotioneel.”

 

Actueel

© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 19 minuten geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 1 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 2 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 2 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 3 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 18 uur geleden
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sukerei
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sûkerei Algemeen 19 uur geleden
Hoofdvakdocente Fie Schouten
Lenteconcert door docenten met hun master-studenten van het Prins Claus Conservatorium Algemeen 19 uur geleden
Miss Naomi Vellinga strijdt voor goede doelen.
Missverkiezingsfinalist Naomi Vellinga is een schoonheid met een doelbewuste missie Algemeen 20 uur geleden
Jamsessie na concert DC Ray 'Sings nat King Cole'
"Dokkum nu ook op de kaart in de jazzwereld" Algemeen 23 uur geleden
Leuke uitjes tijdens Pasen.
Eieren zoeken, codes kraken en lekker fietsen tijdens Pasen Algemeen 23 uur geleden
Color guard Nova/De Marko's vijfde op Finals
Color guards Nova/De Marko's vijfde op Finals Algemeen gisteren
De provincie wil het gebruik van bestrijdingsmiddelen afbouwen.
Subsidie om te experimententeren met afbouw gewasbeschermingsmiddelen Algemeen 27 mrt, 11:00
Zondag 24 maart Wedstrijden Nunspeet en Leek
Hiphop en showdance team uit Drachten schitteren in Nunspeet en Leek Algemeen 27 mrt, 10:48
Technische vernieuwing kan wellicht in aanmerking komen voor een deel van de zeven miljoen euro subsidie voor het MKB in Noord-Nederland.
Zeven miljoen euro subsidie voor innovatie in MKB Noord-Nederland Algemeen 27 mrt, 09:57
Creëer een Betoverende Paastafel: Tips voor een Onvergetelijk Paasontbijt.
Creëer een Betoverende Paastafel: Tips voor een Onvergetelijk Paasontbijt Algemeen 27 mrt, 08:30