Gemeente aansprakelijk voor gebouwen

Politiek

BUITENPOST – Bijna drie jaar heeft de gemeente Achtkarspelen geworsteld met de kwestie van de aansprakelijkheid aangaande gebouwen en opstallen op gemeentelijke sportterreinen. De gemeenteraad heeft er menig uurtje aan besteed, soms met hoog oplopende emoties. Donderdag 16 maart is een unaniem raadsbesluit genomen: de gemeente blijft aansprakelijk voor schade, veroorzaakt door gebouwen en opstallen.

Achtkarspelen gooit roer om

Maar voor schade aan gebouwen en opstallen worden de huurders (zoals sportverenigingen) aansprakelijk gesteld. “Sa nedich lit de gemeente dy skea reparearje en stjoere wy de rekken nei de oanbelangjende feriening”, zei wethouder Jouke Spoelstra (CDA).
Hij was als raadslid degene die het beleid van zijn voorganger – FNP-er Marten van der Veen – het felst aanviel. Keer op keer bestreed Spoelstra dat er draagvlak was bij de verenigingen voor de ‘omkering’ van de aansprakelijkheid. Nu hij zelf wethouder is, heeft hij eerst een verzekeringsdesundige laten beoordelen, of de gemeente de verzekeringen goed voor elkaar heeft.

Wel moet nog geld worden begroot voor het jaarlijks uitvoeren van inspecties. Hierover komt de raad in juni aan zet, bij de bespreking van de Voorjaars- of Kadernota. Die gaat over de financiën voor 2018 en daarna.

Verzekeringen goed geregeld
“En dat is it gefal. Wol is it sa, dat ek de ferienings in oanspraaklikheidsfersekering hawwe moatte. Net fanwege skea troch gebouwen, mar fanwege skea as gefolch fan aktiviteiten fan de ferienings. By de measte ferienings is dat ek goed foarinoar”, aldus Spoelstra. “Wy sille alle kuorbal- en fuotbalferienings hjir noch in brief oer skriuwe.”
Ongeval Twijzel
Aanleiding tot de bijna drie jaar durende discussie was een dodelijk ongeval op het sportterrein in Twijzel, 21 mei 2014. De betonnen plaat boven een ‘dug-out’ begaf het, toen er kinderen op zaten. Een tienjarig meisje uit Surhuisterveen kwam om het leven.
De gemeente nam – na lang beraad – de aansprakelijkheid op zich, maar poogde tevens voor de toekomst de aansprakelijkheid aan de hurende verenigingen over te dragen. Vooral kleinere sportverenigingen verzetten zich hier fel tegen.

Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 13 uur geleden
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 15 uur geleden
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 16 uur geleden
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 22 apr, 18:30
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 22 apr, 18:00
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 apr, 15:00
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 apr, 14:45
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 22 apr, 13:00
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 22 apr, 12:30
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 apr, 11:00
Waar het hart vol van is…
Matthé Vos en André van der Meer in ontmoetingsdienst Algemeen 22 apr, 10:00
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen.
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen Algemeen 22 apr, 09:30
Succesvolle voorstellingen van Kain in Ferwert.
Succesvolle voorstellingen van Kaïn in Ferwert Algemeen 22 apr, 08:30