Afbeelding

Tips voor 15 maart voor de zwevende kiezers

Politiek

BURGUM – Woensdag 15 maart zijn de Tweede Kamer-verkiezingen. In Fryslân staan 22 partijen op de lijst, met in totaal 835 kandidaten, van wie er 32 in Fryslân wonen. Op slechts één kandidaat mag de kiezer stemmen, nog steeds met het bekende, rode potlood.

Door Gerrit van der Meer

Debatten
Met onderstaande informatie proberen we u een beetje te helpen een afgewogen keuze te maken. In de eerste plaats is het mogelijk via internet, radio, tv en kranten diverse debatten tussen de lijsttrekkers te volgen. Het mooie van internet is, dat ook debatten die al werden uitgezonden maar die u niet hoorde of zag, alsnog te beluisteren/bekijken zijn.

Stemwijzer en Kieskompas
Op internet vindt u ook ‘stemwijzer’ (van ProDemos en 1Vandaag) en ‘kieskompas’; aan de hand van dertig stellingen krijgt u informatie over de standpunten van de meeste partijen.
De stellingen van beide websites komen ruwweg met elkaar overeen en zijn gebaseerd op de inhoud van de verkiezingsprogramma’s van de partijen die aan deze websites meedoen.

Zes partijen niet in Fryslân
Vijf partijen doen niet mee op ‘Stemwijzer’: GeenPeil (staat wel op de ‘Friese’ verkiezingslijst), Jezus Leeft, Stem NL, MenS en Spirit/Basisinkomenpartij/V-R en Vrije Democratische Partij (VDP). Laatstgenoemde vier staan niet op de ‘Friese’ verkiezingslijst. Ook 'Artikel 1' en 'Niet Stemmers' doen niet mee op de Friese lijsten.

Stellingen extra benadrukken
‘Stemwijzer’ biedt weinig mogelijkheden tot nuancering: u kunt kiezen tussen ‘mee eens’, ‘oneens’ en ‘geen van beide’. Wel is het mogelijk een deel van de stellingen extra te benadrukken. Bij Kieskompas is de keuze: ‘helemaal mee eens’, ‘mee eens’, ‘neutraal’, ‘niet mee eens’ en ‘helemaal niet mee eens’. Kieskompas heeft ook nog drie meer thematische ‘kieskompassen’: kies-werk-kompas, groen-kieskompas en ondernemers-kieskompas.

Thema’s
Onderwerpen die ter sprake komen zijn op de Stemwijzer bijvoorbeeld: referendum, maatschappelijke dienstplicht, legalisering van wietteelt, tijdelijke arbeidscontracten, de AOW-leeftijd terug naar 65 jaar, vluchtelingen, meer geld voor nieuwe wegen, kolencentrales. Kieskompas heeft ongeveer dezelfde stellingen.

Websites van partijen
Wie na het invullen van de ‘Stemwijzer’ en/of ‘Kies Kompas’ nog geen keuze kan maken, kan via ‘Stemwijzer’ ook op de websites komen van de vermelde partijen en daar meer informatie vinden, zoals de verkiezingsprogramma’s. Voor wie dan nog geen keuze kan maken, is de volgende informatie wellicht van belang.

Coalities
In Nederland haalt sinds 1913 geen enkele partij de absolute meerderheid. Dus moet na de verkiezingen altijd worden onderhandeld tussen ‘coalitiepartners’ om het inhoudelijk eens te worden over de grote lijnen voor een nieuw kabinet. Oftewel: geen enkele partij zal volledig kunnen waarmaken wat in de verkiezingsprogramma’s wordt beschreven.

Bent u er dan nog niet uit, dan kunt u de poltici ook nog persoonlijk spreken tijdens hun campagne: ze zijn dezer weken immers 'overal en nergens' te vinden.

Stemgedrag in de Kamer
Via de website van de Tweede Kamer is na te gaan, hoe partijen de afgelopen jaren over allerlei onderwerpen hebben gestemd. Uiteraard betreft dit alleen de partijen die in de Kamer zaten, van nieuwe partijen komt u op die website niks tegen. Maar het kan u wellicht helpen tot een definitieve partijkeuze te komen.

Eén hokje rood maken
Vervolgens dient u te kiezen welke kandidaat van de betreffende partij uw voorkeur heeft, want u mag 15 maart slechts één hokje rood kleuren. U kunt eenvoudig de bovenste kiezen (de lijsttrekker), of de eerstgenoemde vrouw (of man), of een kandidaat uit Fryslân of uit het Noorden van Nederland.

De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 16 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 17 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 18 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 20 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 21 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 22 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 23 apr, 19:00
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 apr, 17:00
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 apr, 12:50
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30