Afbeelding

Nieuwe vrijwilligers zijn essentieel voor de Zonnebloem

Nieuws

BURGUM – “By de Zonnebloem tinke in soad minsken allinnich oan boatreiskes”. Sjerp Tolsma is sinds een jaar voorzitter van de plaatselijke afdeling van de Zonnebloem in Tytsjerksteradiel. Met passie vertelt hij over het belangrijke werk van zijn organisatie. Hij wil meer aandacht voor de lokale afdelingen van de landelijk opererende vereniging. Dat is broodnodig. De Zonnebloem draait op vrijwilligers, en vrijwilligers zijn schaars.

”Minsken libje nei utstapkes ta”

Tweeënveertig jaar geleden richtte de Rooms-Katholieke Kerk de Zonnebloem-afdeling Tytsjerksteradiel op. Vandaag de dag helpt de afdeling nog steeds mensen met een lichamelijke beperking. In Tytsjerksteradiel staan 150 deelnemers op de gastenlijst van de Zonnebloem. Daarnaast krijgen dertig mensen regelmatig bezoek van een vrijwilliger, omdat ze niet mee kunnen doen met activiteiten.

In Tytsjerksteradiel zetten 37 vrijwilligers zich in voor de Zonnebloem. Dit lijkt veel, maar het aantal is zeker niet overdadig. De meeste deelnemers hebben veel hulp nodig. Activiteitencoördinator Tine de Vries vertelt: “By útstapkes mei de boat stiet it efterdek fol mei rollators”. Toch is hulp bij praktische zaken niet het belangrijkst. Veel mensen die met de Zonnebloem gaan, hebben vooral behoefte aan persoonlijke aandacht. “Efkes in praatsje meitsje, of in hân op it skouder lizze, it binne de lytse dingen dy’t it dogge”, aldus De Vries. De afdeling organiseert ieder jaar vijftien activiteiten. Dit zijn grote activiteiten zoals de boottocht vanaf Burgumerdaam, of kleinere uitstapjes zoals ‘om in fiskje nei Lauwerseach’ of een bezoek aan het winkelcentrum in Damwâld.

‘Alternatieve Sinterklaas’

Dat de sfeer er tijdens de activiteiten goed inzit, geeft Tolsma aan met de volgende anekdote over een bijeenkomst. In 2016 werd de muziekmiddag niet gecombineerd met de sinterklaasviering zoals tijdens voorgaande jaren. De deelnemers kregen wel een presentje, maar Sinterklaas liet verstek gaan. Twee vrijwilligers hadden zich daarom ‘half verkleed’ als Sinterklaas en Zwarte Piet. Voor de andere helft waren ze verkleed als schoonmaker. Al schrobbende kwamen ze de ‘De Stryp’ in Burgum binnen en riepen: “Jimme hawwe Sinteklaas útband, dan moatte wy mar as skjinmakker oan it wurk”. Tolsma al schaterend: “It giet om de wille, om de minsken te fermeitsjen”.

‘Er kan zoveel meer dan je denkt’

Veel vrijwilligers draaien al lang mee. Twee vrijwilligers zijn vanaf het begin bij de Zonnebloem betrokken en sommige vrijwilligers zijn de tachtig al gepasseerd. De organisatie is ontzettend blij met deze trouwe krachten, maar er is ook nieuwe aanwas nodig, om ook in de toekomst het belangrijke werk te kunnen blijven doen. Tolsma benadrukt dat vrijwilligers niet iedere week hoeven aan te treden en dat je echt wat voor mensen kunt betekenen. ”Minsken libje nei utstapkes ta en ús motto is: ‘Er kan zoveel meer dan je denkt’”. Tolsma vertelt over een echtpaar dat een keer met een speedboot wilde varen. Tolsma vond de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) bereid om dit te regelen. Helaas is het varen er niet van gekomen, de vrouw was te ziek en een aantal weken later overleed ze. Vrijwilligers krijgen vanuit de Zonnebloem veel begeleiding om met moeilijke situaties om te kunnen gaan. Ook zijn er diverse cursussen te volgen, gericht op het verbeteren van luister- en gespreksvaardigheden.


Nieuwe penningmeester

De afdeling Tytsjerksteradiel zoekt tevens vrijwilligers die bestuurlijke ervaring willen opdoen. In 2018 treedt de huidige penningmeester af. Tolsma en De Vries geven aan dat het niet eenvoudig is om een nieuwe penningmeester te vinden. Naast ‘feeling’ met cijfers is gevoel voor de doelgroep minstens zo belangrijk. Dat laatste geldt voor alle vrijwilligersfuncties bij de Zonnebloem. Tolsma vult aan: “Jo moatte gjin oardiel hawwe en in goede gasthear of gastfrou wêze”.

Naast vrijwilligers zijn ook donateurs essentieel voor de Zonnebloem. Een terugloop van inkomsten uit de loterij en donaties leidt tot bezuinigingen. Vanaf 2018 stopt de Zonnebloem met het landelijk aanbieden van aangepaste vakanties. Alleen de vaarvakanties gaan nog door. Tolsma benadrukt dat de lokale afdeling alle activiteiten blijft organiseren. Hij maakt hierbij een kleine kanttekening: “Dan moatte der wol genôch frijwilligers wêze fansels”. Aanmelden als vrijwilliger of donateur kan via www.zonnebloem.nl of door te bellen met Antje Belksma (058-2563400).

Actueel

 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 41 minuten geleden
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 1 uur geleden
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 2 uur geleden
Pesten is een onzichtbare pijn die overal kan toeslaan.
Samen streven naar een pestvrije samenleving Algemeen 3 uur geleden
'Nifelje mar ta!' gaat door!
'Nifelje mar ta!' yn Dokkum gaat door! Algemeen 4 uur geleden
Willem Helfrich neemt u mee op een reis door de geschiedenis van het gevangeniswezen in Friesland.
Lezing: Gevangen in Friesland Algemeen 5 uur geleden
Winnaars voorronde Friesland bekend
Winnaars voorronde kunstbende Friesland bekend Algemeen 6 uur geleden
De tweedehands boekenverkoop in de Doopsgezinde Kerk te Drachten gaat binnenkort weer los. Tekening ter illustratie.
Verkoop 2e hands boeken in Drachten Algemeen 21 uur geleden
Op dinsdag 30 april bij De Fytsdokter
Tworby testdag bij De Fytsdokter in Kollumersweach Algemeen 23 uur geleden
De voorstelling heet dit jaar lytse Pier en de flok fan it Berneiepenloftmuseum. Een stuk gebaseerd op de film Night at the museum
Het berneiepenloftspul geeft een inkijkje in de Friese cultuur Algemeen 23 uur geleden
Stef Boes, overgangsconsulente van Nieuw Getij.
Specialistisch verpleegkundige overgang/ vrouwenzorg Algemeen gisteren
Zachte natuurtinten, maar ook vrolijker accenten van kleur zie je terug in de collectie voor de
allerkleinsten.
Aline Fashion breidt uit met babycollectie Algemeen gisteren
Probeer een speed-pedelecs van Klever bij Egbert Tweewielers.
Probeer speed-pedelecs van Klever tijdens opstapdag bij Egberts Tweewielers Algemeen 17 apr, 11:53
Pannenkoekendag in Rottevalle
Pannenkoekendag in Rottevalle Algemeen 17 apr, 11:00
De subsidie biedt kansen voor iedereen die wil bijdragen aan een duurzame en toekomstbestendige landbouw.
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Algemeen 17 apr, 10:32
Foto links: Friso Wielenga 
Foto rechts: Monique vd Ven en Elles Pieterse
De 'Vijf Mei Rede' door Friso Wielenga, een concert en poëzie! Algemeen 17 apr, 10:00