Afbeelding

Eerst stuk riolering gelijk aangelegd met de rotonde

Nieuws

BURGUM - Gestaag vordert de aanleg van de rotonde nabij het gemeentehuis in Burgum. Er is meer verkeersoverlast dan menigeen had verwacht en de werkzaamheden duren ook nog wel enkele weken. Het project is best omvangrijk omdat tegelijkertijd met de rotonde een dubbele riolering wordt aangelegd voor een verbeterde afvoer van regenwater.

“De combinatie van deze twee werken is efficiënter. Er is ter plaatse slechts eenmaal overlast en er ontstaat geen schade aan ‘nieuw werk’”, zegt Klaas Boelstra, projectmanager Kansen in Kernen bij de gemeente Tytsjerksteradiel. “In sommige straten van Burgum is het daardoor tijdelijk drukker dan normaal, wat om acceptatie en aanpassing vraagt.”

“De aanleg van de rotonde is de eerste klus in het kader van KiK”

Dorp weer een geheel
De aanleg van de rotonde is de eerste klus die wordt uitgevoerd in het kader van het project Kansen in Kernen Burgum. De hele kruising van de Van Kattendijkeweg, de Prins Bernhardstraat en de Raadhuisweg is inmiddels gesloopt.

Het voorlopig ontwerp Kansen in Kernen Burgum (KIK) gaat er vanuit dat de weg, die nu een scheiding vormt tussen oost- en west-Burgum weer onderdeel wordt van het hele dorp. Van Kattendijkeweg wordt een dorpsweg, zonder verkeerslichten, met één rijloper en met meer aansluitingen van zijstraten en gezamenlijke uitritten van woningen via hofjes.

Vervolg wordt aanbesteed
Het voorlopig ontwerp voor de herinrichting van de weg is begin 2016 gepresenteerd in het gemeentehuis. De panelen staan er nog steeds. Het ontwerp is ook te zien op de website van de gemeente.

Het definitief ontwerp KIK Burgum (bestek en bestektekeningen) is bijna klaar en het werk wordt dit voorjaar aanbesteed. De verwachting is dat de uitvoering start, enkele weken na de oplevering van de rotonde bij het gemeentehuis.

Project Aanpak Wateroverlast
De aanleg van de dubbele riolering is onderdeel van het project Aanpak wateroverlast in Burgum.

Bij hevige regenbuien heeft het bestaande rioolstelsel in Burgum niet voldoende afvoercapaciteit en ontstaat wateroverlast. Dit is vooral het geval rond het zwembad en het gebied westelijk daarvan, dat lager ligt.
Daarnaast wordt overlast ervaren op de Noordersingel en de Frisiasingel. De gemeente wil dit aanpakken via een uitbreiding van de riolering in de Freerk Bosgraafstraat (vanaf de H.W. Glinstrastraat) tot aan de bestaande waterpartij nabij het politiebureau.
Op het traject worden twee rioolbuizen aangelegd met een diameter van 100 centimeter op een diepte van 3.5 meter onder maaiveld. Deze twee buizen komen naast elkaar te liggen. Dat betekent concreet dat er enorme sleuven moeten worden gegraven over de gehele lengte van het tracé.

Brede sleuven van 3 1/2 meter diep

Vanaf de Hornstrasingel zal in de ‘grutte dyk’ ook een (iets kleinere) regenwaterleiding worden aangelegd. Deze wordt ter hoogte van de Schoolstraat aangesloten op de uitbreiding van de riolering.

Aanleg in fasen
De uitbreiding van de riolering gaat niet in één keer, maar in fasen. Per fase zal er sprake zijn van beperking in bereikbaarheid van woningen en gebouwen. Nu vinden die dus plaats bij de aanleg van de rotonde nabij het gemeentehuis. Later in het jaar worden de rioleringswerkzaamheden ook zoveel mogelijk gecombineerd met de uitvoering van Kansen in Kernen.

Het is nog onbekend wanneer en waar het werk aan de riolering gaat starten en hoe lang het gaat duren. Als de planning van de aannemer(s) bekend is, wordt dit gecommuniceerd met de belanghebbenden.

Actueel

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 45 minuten geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 2 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 3 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 3 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 4 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 5 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 6 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 6 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 8 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 9 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 10 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen gisteren
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 16:03
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 24 apr, 15:00
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 24 apr, 14:00