College Tytsjerksteradiel mag blijven

Politiek

BURGUM – De zogeheten Megahome-boete van bijna drie ton die het Gerechtshof de gemeente Tytsjerksteradiel in hoger beroep oplegde – de rechtbank kwam in eerste instantie uit op ruim negen ton – heeft het college van b. en w. niet de das omgedaan.

Nachtelijk debat over Megahome-boete

Sterker nog, uiteindelijk kreeg het college donderdagavond 26 januari het vertrouwen van alle 21 aanwezige raadsleden. Maar wel nadat wethouder Geerling Schippers had benadrukt hoezeer het college de gang van zaken betreurt. En pas na ongeveer 2,5 uur vergaderen, van kwart over tien ’s avonds tot kwart voor één ’s nachts. Daar was de ‘reguliere’ raadsvergadering aan vooraf gegaan.

Naïviteit
“Tytsjerksteradiel stie bekend as in gemeente dêr’t de saken yn oarder binne”, zei CDA-fractievoorzitter Gelbrig Hoekstra. “Mar it kloppe net. Foaral naïviteit komt nei foaren út de rapporten dy’t skreaun binne nei oanlieding fan de Megahome-boete.”
College en directie hadden bovendien (veel) te weinig leiding gegeven, afspraken waren te weinig vastgelegd, te veel werd uitgegaan van vertrouwen. Dit alles komt vooral naar voren in een rapport van het bureau Profacto, gemaakt in opdracht van de gemeenteraad. “It bêste fan de trije rapporten dy’t makke binne”, zeiden enkele raadsleden.
B. en w. hadden namelijk ook twee onderzoeksrapporten laten maken. Alle drie rapporten samen leiden tot een beeld van weinig (juridische) controle, een informele cultuur en veel onderling vertrouwen “dat het wel goed zal komen”, ook met de verkoop van kavels in Burgum-West aan Megahome.

Boetebeding
Het contract met deze projectontwikkelaar werd al in 2000 afgesloten, inclusief een boetebeding: ongeveer honderd euro per dag dat de gemeente ‘niet leverde’. Daar dachten ambtenaren en eerstverantwoordelijk wethouder Geerling Schippers wel onderuit te komen, omdat ze zich meenden te kunnen beroepen op ‘overmacht’. “Pas doe’t de earste sitting fan de rjochtbank oer de boeteclaim plakfûn, begûn de alarmbelle te klinken”, zei de wethouder.

De rechtbank veegde het overmacht-argument van tafel. Pas in hoger beroep en na veel meer informatie over de gevoerde gesprekken te hebben overhandigd, besloot het Gerechtshof de boete tot bijna drie ton te beperken. Wethouder Schippers trad aan in 2010 en kreeg in het ‘overdrachtsdossier’ niks mee over de Megahome-kwestie, zei hij donderdag. Dat gebeurde wel een jaar later, in 2011. Maar pas in 2015 kwam Megahome met de claim, van ruwweg een miljoen euro.

“Alternative ynkomsten”
“It bedriuw hat bewust rêstich oan dien, sadat de claim oprinne koe. Nei it útbrekken fan de ekonomyske krisis (september 2008; red.) is de claim yntsjinne, as in alternative foarm fan ynkomsten”, zei Schippers. (Uiteindelijk heeft dat Megahome niet geholpen; het bedrijf is failliet gegaan; red.).

De coalitiefracties FNP, CDA en PvdA vroegen donderdag aan b. en w. om de gemeenteraad op de hoogte te houden van de voortgang van het ‘plan van aanpak’ dat is gemaakt om de interne procedures aan te scherpen. Wethouder Schippers beloofde de ‘voortgangsrapportages’ als bijlagen toe te voegen aan de reguliere bestuursrapportages (tweemaal per jaar) en het jaarverslag.
De oppositiefracties – VVD, ChristenUnie, GrienLinks en GBT – aarzelden, maar gingen na de tweede termijn uiteindelijk akkoord met het collegevoorstel, inclusief het uitspreken van het vertrouwen in b. en w. Al zei Hessel Bouma (GBT) er wel bij: “Dat fertrouwen hat in opdoffer hân.”

Actueel

Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 10 minuten geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 1 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 2 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 17 uur geleden
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 uur geleden
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 19 uur geleden
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 19 uur geleden
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 20 uur geleden
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 21 uur geleden
Pesten is een onzichtbare pijn die overal kan toeslaan.
Samen streven naar een pestvrije samenleving Algemeen 23 uur geleden
'Nifelje mar ta!' gaat door!
'Nifelje mar ta!' yn Dokkum gaat door! Algemeen gisteren
Willem Helfrich neemt u mee op een reis door de geschiedenis van het gevangeniswezen in Friesland.
Lezing: Gevangen in Friesland Algemeen gisteren
Winnaars voorronde Friesland bekend
Winnaars voorronde kunstbende Friesland bekend Algemeen gisteren
De tweedehands boekenverkoop in de Doopsgezinde Kerk te Drachten gaat binnenkort weer los. Tekening ter illustratie.
Verkoop 2e hands boeken in Drachten Algemeen 17 apr, 17:00
Op dinsdag 30 april bij De Fytsdokter
Tworby testdag bij De Fytsdokter in Kollumersweach Algemeen 17 apr, 15:51
De voorstelling heet dit jaar lytse Pier en de flok fan it Berneiepenloftmuseum. Een stuk gebaseerd op de film Night at the museum
Het berneiepenloftspul geeft een inkijkje in de Friese cultuur Algemeen 17 apr, 15:00