Afbeelding

G-team korfballers Flamingo’s: “It giet om de wille”

Sport Sport

BUITENPOST – Het korfbalteam van gehandicapten van de Flamingo’s in Buitenpost traint elke zaterdagochtend een uur in een gymzaaltje aan de Parklaan 5 in Buitenpost. Afgelopen zaterdag 3 december dus ook.

Elke zaterdag training, elke maand een toernooi in Noord-Nederland

Die dag was het tevens ‘wereldgehandicaptendag’, daarom was het ook ‘open dag’. Er kwamen weliswaar nauwelijks extra bezoekers, maar wel verscheen fotograaf Klaas Rozema en dat was op zich al een feestje!

Zaterdag 3 december was 'wereldgehandicaptendag'

Als alle spelers er zijn, variërend in leeftijd van 14 tot en met 63 jaar, dan kunnen ze aan het einde van de training een partijtje doen van zes tegen zes. “Mar de lêste tiid binne der faak minder, omdat der ek oare aktiviteiten binne. Sa is der gauris in ‘logeerweekend’, bygelyks yn in soarchbuorkerij. Dat sadwaande kinne wy wol wer wat spilers en ek wol begelieders derby hawwe”, vindt vrijwilliger/coördinator Griet de Vries.

De spelers – “de jonges en famkes” – wonen verspreid in Noordoost Fryslân, worden daarom door familie en vrienden naar het gymzaaltje gebracht. Bovendien doen de korfballers maandelijks mee aan een korfbaltoernooi voor gehandicapten in Noord-Nederland, in steden als Assen, Groningen en Leeuwarden. “Dan spylje se fjouwer tsjin fjouwer. As ús tolve spilers der allegearre binne, kinne wy dus mei trije teams meidwaan. Mar de lêste tiid binne it faak mar twa teams. En it folgjende toernoai, kommend wykein, dogge wy mar mei ien team mei”, weet Griet de Vries.

“Wy kinne wat fan harren leare”

Ze was al trainster/begeleidster van jeugdspelers van de Flamingo’s, toen haar voorganger Gerrit Lolkema haar vroeg mee te gaan naar een ‘noordelijk’ toernooi voor G-teams. “Der wiene te min begelieders. “‘Do kinst dat wol’, sei er tsjin my.” Ze twijfelde, maar ging toch mee. “En doe wie ’k ferkocht. Want dizze spilers gunne elkoar wat. As’t in fout makkest, hinderet dat net. It giet om de wille. Dêr kinne wy as oare sporters wat fan leare!”

Het sport- en spelplezier blijkt ook gunstig te werken voor de gehandicapten zelf. “Se helpe elkoar. Ien fan de bêste spylsters ‘coacht’ de oare spilers ûnder de wedstriid. Dan docht bliken dat se mear kinne as dat fan tefoaren ynskatten wie.”

Vanwege de maandelijkse toernooien in Noord-Nederland moeten er flinke afstanden gereisd worden. Dat gebeurt met auto’s van de begeleiders en ouders. Het begeleidingsteam bestaat in totaal uit elf mensen, maar de kern telt maar vier personen omdat niet iedereen altijd beschikbaar is vanwege andere verplichtingen “Dêrom soene wy behalve mear spilers, ek wol mear begelieders brûke kinne”, constateert Griet de Vries.

Theatervereniging in Oudega speelt
Theatervereniging "op e nij Bigoun" uit Oudega speelt de komedie met de titel "Ut" van Nick Hall Algemeen 19 uur geleden
De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 19 uur geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 20 uur geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 20 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 20 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 21 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 21 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 22 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 22 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 23 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen gisteren
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 28 mrt, 11:03
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 28 mrt, 10:00