Wetterskip Fryslân investeert 63 miljoen euro in waterbeheer

Politiek

LEEUWARDEN - Wetterskip Fryslân wil volgend jaar 63 miljoen euro investeren in het waterbeheer in Fryslân en het Groninger Westerkwartier. Dit staat in de door het dagelijks bestuur gepresenteerde concept-begroting voor 2017. Die moet nog definitief worden vastgesteld.

Misschien ook duurzame energiefabriek

Ruim € 24 miljoen is bestemd voor projecten om overstromingen en wateroverlast tegen te gaan. Naast lopende dijkprojecten op Ameland en langs de Waddenkust start het waterschap met de voorbereiding voor de verbetering van de Lauwersmeerdijk en de dijkverbetering Koehool- Lauwersmeer. Ook investeert het waterschap in het verhogen en versterken van diverse oevers en kaden. In 2017 staat er twintig kilometer kadeverbetering op het programma, zoals bij De Tike, Sneek-Zuid, Oppenhuizen, Grou en Akkrum.

Suggesties voor slimme oplossingen welkom
Ruim € 27 miljoen is bestemd voor het verbeteren van de water-aan- en afvoer voor landbouw en natuur en maatregelen die bijdragen aan de waterkwaliteit. Het geld gaat naar vervanging en renovatie van gemalen en stuwen, aanleg van waterberging, vispassages en natuurvriendelijke oevers.
De toename van steeds forsere hoosbuien vraagt daarbij om een nieuwe aanpak, aldus het dagelijks bestuur. Samen met inwoners, overheden en organisaties wil het waterschap op zoek naar slimme oplossingen om schade door wateroverlast zoveel mogelijk te voorkomen.

Afvalwaterzuivering
Om de afvalwaterzuivering op orde te houden wordt er € 11 miljoen geïnvesteerd in verbetering en modernisering van de rioolwaterzuiveringsinstallaties, vervanging van een rioolgemaal en het aanpassen van persleidingen waarmee het rioolwater naar de zuivering wordt getransporteerd.

Duurzame energie(fabriek)
De waterschappen merken als geen ander de gevolgen van klimaatverandering. Wetterskip Fryslân wil daarom sterk inzetten op een circulaire economie, zuinig omgaan met energie en toepassen van duurzame energie. In 2017 besluit het waterschapsbestuur over het oprichten van een Energiefabriek. Hier kan het slibafval uit de waterzuiveringen verwerkt worden voor andere toepassingen, zoals het leveren van biogas.

Tarieven beperkt hoger
De begroting voor 2017 omvat ruim 136 miljoen euro. Door naast investeringen ook te bezuinigingen, blijven de tariefstijgingen beperkt. Huishoudens met een eigen woning gaan gemiddeld 1,2 procent meer betalen. Huishoudens met een huurwoning 0,8 procent en agrarische bedrijven 1,7 procent.
Het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân bespreekt de conceptbegroting 2017 op maandag 28 november in een commissievergadering. Dinsdag 13 december beslist het algemeen bestuur definitief over de begroting.

De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 12 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 13 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 14 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 15 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 15 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 16 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 17 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21