VV Drachten domineert in stadsderby tegen ONB

Sport Sport

DRACHTEN – Voetbalvereniging Drachten liet er in de klassieker tegen stadsgenoot ONB geen misverstand over bestaan welke ploeg het meest aanspraak kon maken op de 3-0 winst. ONB scoorde in deze competitie nog maar zes keer en was ook zondag niet productief. ONB had bovendien de pech dat het in de tweede helft met tien man verder moest, nadat een overtreding van Gosse Hollema werd afgestraft met een rode kaart.

Door Jelle Jeensma

Die rode prent was een keerpunt in de wedstrijd, want ONB kon na rust geen vuist meer maken en terugkomen. “Door het wegsturen van Hollema werden we te zwaar gestraft, want de aanvaller van Drachten was niet in scoringspositie toen hij onderuit ging. Maar de scheidsrechter beslist”, vond ONB-trainer Dennis Stuiver.

Openingstreffer Drachten

Dat deed niets af aan de verdiende overwinning van VV Drachten, dat het technisch completere voetbal speelde en combinerend beter was dan ONB. Dat had teveel moeite de bal in de ploeg te houden en miste balcontrole en handelingssnelheid om de aanvallers te bereiken. Na de degradatie heeft ONB het moeilijk in de derde klasse. Het veldspel van de ploeg van Dennis Stuiver is acceptabel, maar het scorend vermogen is onder de maat.

De acties van de talentvolle aanvaller Jan van der Harst (17) bieden perspectief, maar rendement leverden ze niet op. Aanvaller Alexandre Namgalauri stond te geïsoleerd en kreeg tegen een overmacht van verdedigers van VV Drachten weinig kans.
VV Drachten ging direct in de aanval. Anton Vredevoort liet een paar kansen liggen. De openingstreffer kon eigenlijk niet uitblijven en die kwam er toen Yorn Sikkenk kopte na een corner en keeper Frans de Haan passeerde.

De beste kans voor ONB was voor Jan van der Harst. De verdediging van Drachten tastte even mis, maar de hoek was te moeilijk om doeltreffend uit te halen. Dat ONB in de tweede helft met tien man verder moest, speelde VV Drachten in de kaart. ONB probeerde op de helft van de tegenstander de gelijkmaker te forceren, maar Drachten was gevaarlijker. René Mellema kreeg de bal op een presenteerblaadje aangeboden van Anton Vredevoort, maar raakte de bal verkeerd. De tweede goal voor Drachten viel toch en weer zag keeper Frans de Haan er niet goed uit.

Een corner van Hessel Okke de Vries betekende 2-0. De bal verdween in één keer in het doel. Anton Vredevoort bekroonde een sterke wedstrijd met 3-0 voor VV Drachten. Echt boeiend was de wat rommelige tweede helft niet. Die had even weinig om het lijf als de plotseling opduikende streaker, die door de scheidsrechter naar de andere kant van de reclameborden werd gedirigeerd. De blootloper zorgde tenminste nog voor amusement.

Streaker op sportpark De Peppel teruggestuurd

Voorzitter Durk Meijer van VV Drachten vindt dat VV Drachten eigenlijk op een te laag niveau speelt. “De tweede klasse is onze ambitie, met een uitschieter naar de eerste klasse. Maar we moeten dat niet romantiseren, de derde klasse is voor onze club interessant, vooral door de derby’s. VV Drachten heeft technisch vaardige spelers, maar in de derde klasse is meer nodig, zoals fysieke kracht. We halen geen spelers van andere clubs en willen hogerop met eigen spelers. VV Drachten heeft goede jeugdteams en ons tweede seniorenteam voetbalt op een hoog niveau.”

Trainer Dennis Stuiver van ONB zit met een behoorlijke kater, nu zijn ploeg steeds verder wegzakt op de ranglijst. “Drachten speelde in de eerste helft scherper en overtuigender. Daarna namen ze gas terug en kwamen we beter in de wedstrijd. We worden in deze competitie niet weggespeeld, maar het gebrek aan scorend vermogen breekt ons steeds op. Scorende spitsen worden niet gemaakt, maar geboren.”

lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 16 uur geleden
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 17 uur geleden
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 17 uur geleden
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 19 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 20 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 21 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 23 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen gisteren
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen gisteren
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 23 apr, 19:00
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 apr, 17:00