Afbeelding

Vliegende start van Trynwâldster zorgcoach Tirza

Nieuws

OENTSJERK - Het Nederlandse zorgland is zo groot geworden, dat het voor gewone mensen niet meer valt te befietsen. Rika de Jong-Woudwijk heeft dit vanuit Oentsjerk opnieuw kunnen constateren. Als zorgcoach wijst zij de weg.

“Het invullen van al die formulieren doet Rika fluitend, en in één keer goed”

Sinds april is De Jong zo’n vier uur per week in de Trynwâlden op pad. De zorgdeskundige werd vanuit haar eigen adviesbureau in Hantumhuizen ingehuurd door Tirza. Dit nieuwe initiatief van zes betrokken burgers met een medische of financiële achtergrond vloeit voort uit hun Coöperatie Zorg en Welzijn Trynwâlden. Deze wil burgers in een moeilijke zorgsituatie terzijde staan. Zo lang mogelijk thuis. Of, als dit onvermijdelijk wordt, bij een opname in een zorginstelling.

Voor hulp in het oerwoud van de jongste, ingewikkelde regelgeving bedachten zij de zorgcoach. Deze kan voor elke aparte situatie maatwerk bedenken, laten uitvoeren en verder begeleiden. De Jong doet dit in nauwe samenwerking met de al bestaande gemeentelijke dorpenteams. Zij beschouwt haar werkzaamheden als aanvulling op de activiteiten van die teams. Ook kan zij bij verschillen van inzicht een bemiddelende rol spelen.

De zorgcoach doet haar verhaal aan tafel bij een seniorenechtpaar in Oentsjerk. Omwille van hun privacy willen de zestigers liever niet met naam worden genoemd. Maar dat zij blij zijn met de hulp van deze coach mag wat hen betreft om de zes regels in de krant. Natuurlijk, over het dorpenteam dat hen bijstaat zijn ze tevreden. “Alle respect, hoor. Maar Rika heeft meer kennis over alle regelingen, en 1200 namen in haar mobieltje. Dat maakt het verschil.’’ Voor ondersteuning werden zij lid, de eerste twee jaar zonder kosten, van Tirza, via de website www.tirzatrynwalden.nl.

Formulierenbrij

Na twee ongelukkige valpartijen in de afgelopen jaren kampt de Oentsjerkse met een slepende voet, een onzekere gang, en vooral onzekerheid in haar hoofd. Hierdoor is het risico op nieuwe valpartijen groot. Haar echtgenoot schakelt, wanneer dit weer eens gebeurt, een behulpzame buurvrouw in. “Want alleen krijg ik haar niet overeind.’’ Rika daarentegen wordt ingeschakeld voor bijstand in de formulierenbrij, die samenhangt met de Wet Langdurige Zorg, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, de Zorgverzekeringswet, het persoonsgebonden budget, de zorg in natura en wat dies meer zij.

Bij deze cliënte werkt De Jong samen met de wijkverpleegkundige, waar het de toepassing van de Zorgverzekeringswet betreft. ,,Voor de verpleegkundige is het persoonsgebonden budget haar werk niet. Terwijl het mijn specialisme is. Ook is er goed contact met de thuiszorg en het plaatselijke dorpenteam.’’ Zo kon zij teruggrijpen op de respijtzorg vanuit de gemeente. Deze biedt mantelzorgers, zoals de Oentsjerkster met zijn zorgbehoevende eega, even een pauze en rust om bij te komen van hun vaak zware taak.

,,Ik weet dat respijtzorg bij de gemeente is te regelen, als de cliënt een beroep kan doen op de Wet Langdurige Zorg. Daar moet natuurlijk het nodige voor worden aangevraagd en ingevuld’’, illustreert De Jong. Vanuit haar tientallen jaren ervaring zorgde zij dat mevrouw elf dagen de beschikking kreeg over een tweekamer-appartement in zorginstelling Berchhiem in Burgum. Waardoor meneer negen dagen op vakantie naar een Caribisch eiland kon: “Heerlijk even niks anders dan zon, strand en zee. Daarna kan je er weer volop tegenaan.’’

‘Helemaal gestoord’

Hij zou willen dat elke gemeente ook een specialist inhuurt zoals De Jong. Gewoon om burgers de weg te wijzen en vooral praktische hulp te bieden. Met een zucht: “Dat invullen van die formulieren, helemaal gestoord word je er van. En heb je het klaar, blijkt het na het indienen een verkeerd formulier voor wat je wilde. En Rika doet zoiets dan fluitend, en in één keer helemaal goed.’’

Tirza draait voorlopig twee jaar als experiment, met geld en steun van provincie, gemeente, dorpsbelangen van de zeven dorpen en andere betrokken partijen. Niet in concurrentie met de dorpenteams, die in principe een vergelijkbare taakstelling hebben. De Jong: “Het zijn collega’s met wie ik prima kan overleggen. Ik kan ook niet zonder die teams, want zij vormen het voorportaal van de gemeente. Elk kwartaal hebben we overleg met alle partijen, om elkaar in de volle breedte wegwijs te maken en te houden. En dat werkt goed. Het verschil is dat ik het totaaloverzicht heb. En na al die jaren al die nummers in mijn mobieltje, zodat ik vlot zaken kan uitzoeken en regelen."

Actueel

Het potgoed
Het voorjaar is in aantocht en daarom is het weer tijd voor de Plantjesmarkt! Algemeen 1 uur geleden
De nieuwe dorpsmolen van Reduzum kwam er na een langdurige lobby van zowel het dorp Reduzum als van de gemeente Leeuwarden richting provincie Fryslân.
'Us Koöperaasje' wil meer mogelijkheden voor 'dorpsmolens' Algemeen 2 uur geleden
Sebastiaan Schippers en Ilse Terpstra
Oranjeconcert op Koningsdag in de Petruskerk van Wânswert Algemeen 2 uur geleden
Herdenking in de Petrustsjerke Garyp
Kerkelijke 4 mei - herdenking Algemeen 3 uur geleden
The Sidekicks
Bluesband The Sidekicks presenteert 28 april nieuwste album bij Iduna Algemeen 4 uur geleden
Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman.
(video) Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman Algemeen 20 uur geleden
So Fuckin’ Confused
Het Italiaanse So Fuckin' Confused komt 25 april met hun explosieve hardcore punk naar Iduna Algemeen 20 uur geleden
Auto eindigt op ondergrondse container
Auto eindigt op ondergrondse container 112 21 uur geleden
De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 23 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen gisteren
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 19 apr, 11:00
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 19 apr, 10:16
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 19 apr, 10:00
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 19 apr, 08:58
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 19 apr, 08:00
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02