Afbeelding

Dokkum telt 500 karakteristieke panden

Nieuws

DOKKUM - Dokkum is rijk aan gebouwde historie. In de binnenstad staan 260 karakteristieke panden. Buiten de bolwerken zijn er nog eens 240 gebouwen die karakteristiek zijn. Dat blijkt uit een onderzoek die in opdracht van de gemeente Dongeradeel is uitgevoerd. Op woensdagavond 16 november organiseert de gemeente een informatiebijeenkomst over de uitkomsten van het onderzoek. De 50 mooiste panden worden dan in het zonnetje gezet.

Dongeradeel wil de kwaliteit van de leefomgeving behouden en waar mogelijk versterken. Naast de historische binnenstad van Dokkum, met maar liefst 150 rijksmonumenten, zijn er in de stad meer gebouwen te vinden met bijzondere kwaliteiten die (net) niet de status van rijksmonument hebben ontvangen. De gemeente wilde weten welke panden dit zijn en heeft daarom de cultuur- en bouwhistorische waarde ervan in kaart laten brengen door architectuurhistorici van Adema Architecten uit Dokkum.

Bewust maken
Het doel van de gemeente is bewoners en eigenaren bewust te laten maken van de bijzondere waarde van hun pand. "Ynwenners fan Dokkum wenje yn in skitterende stêd en meie der ek grutsk op wêze as sy yn in prachtige wenning mei in moai ferhaal wenje", aldus wethouder Albert van der Ploeg. Tijdens het onderzoek is er gekeken naar gaafheid, stedenbouwkundige, architectonische en cultuurhistorische waarde. Daarvoor zijn ruim drieduizend panden van de buitenkant bekeken. Aan de hand van meer dan 20 criteria van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed hebben ze een score gekregen. Uiteindelijk bleken 500 panden zo bijzonder dat ze als karakteristiek worden bestempeld. Het gaat om 10% van de onderzochte panden buiten de bolwerken die gebouwd zijn tussen 1940 en 1974 en 250 van de 600 onderzochte gebouwen in de binnenstad.

Regels
De gemeenteraad stelt medio 2017 het bestemmingsplan Dokkum vast. Hierin worden ook de 500 karakteristieke panden aangewezen. Dit betekent dat de situering, massa, kapvorm, hoogtematen en gevelindeling gehandhaafd moeten worden met inbegrip van waardevolle details. In ieder geval wordt de bescherming van de hoofdvorm niet strenger dan onder de huidige regels van het beschermd stadsgezicht, benadrukt Van der Ploeg. "Wy wolle foarkomme dat der 'foute' ferbouwingen plakfine. As de minsken witte wêrom harren wenning of gebou sa bysûnder is, sille se der begryp foar ha it safolle mooglik yntakt te hâlden.” Bij de bestemmingsplanprocedure in 2017 is het voor de eigenaren mogelijk bezwaar in te dienen tegen de aanwijzing als karakteristiek pand.

Restauraties
De status van karakteristiek pand maakt het voor de eigenaren mogelijk om een voordelige lening te krijgen bij het Prins Bernhard Cultuurfonds en gemakkelijker subsidie aan te vragen bij de provincie Fryslân voor bijvoorbeeld restauraties en herbestemming van het pand.

Informatiebijeenkomst
Alle 500 eigenaren en andere geïnteresseerden zijn woensdag 16 november uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst in de Grote of Sint-Martinuskerk. Vanaf 19.00 uur is er inloop en gelegenheid de expositie te bekijken. De presentaties beginnen om 19.30 uur. Ook is het mogelijk om vragen te stellen aan de onderzoekers, medewerkers van de gemeente en het monumentenfonds.

 

De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 17 uur geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 17 uur geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 17 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 18 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 18 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 19 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 19 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 20 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 21 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 22 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 23 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen gisteren
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen gisteren