Afbeelding

Syb van der Ploeg bezingt zijn carrière met pianist en zanger Wiebe Kaspers

Cultuur

BURGUM - Zangers en muzikanten Syb van der Ploeg en Wiebe Kaspers maken samen een muzikale reis door de carrière van Syb. Volgende week zaterdag is het resultaat te horen in De Pleats in Burgum.

Dertig keer opdrukken en dan het podium van De Pleats op

Door Marije Blacquière

"Ik wol wol ris mei Syb spylje." Met die woorden kwam pianist Wiebe Kaspers (nu 25) járen geleden bij Syb van der Ploeg in de studio. Syb voelde zich gevleid, maar er waren zo veel mensen die wel eens met hem wilden musiceren, dus het bleef erbij. "Mar doe kaam ik him jierren letter tsjin, hearde him spyljen en tocht: 'Bliksem! Dy kin it!'." Tijdens een concert van Wiebe in diens geboorteplaats Jorwert, waar Syb en gezin momenteel wonen, wist hij het zeker. Wiebe, "in firtuoas op de piano", zou zijn vaste pianist worden. "Fuort­endaliks nei dat optreden" beklonk het duo de deal.

Sinds vorig jaar toeren beide mannen door de provincie en daarbuiten met hun programma 'De toon van de tijd'. Op zaterdag 12 november brengen ze dit ten gehore in De Pleats in Burgum, vanaf 20.15 uur. Hoofdmoot is een reis door de muzikale carrière van Syb van der Ploeg. "It programma is Nederlânsk-, Frysk- en Ingelsktalich", zegt Syb. Er komen nummers uit zijn hele carrière in voor, van zijn tijd bij de bands De Kast en Spanner, van zijn solo-album 'Heilig Vuur', maar ook nummers uit theaterconcert 'Motel Westcoast' en -toernee 'The Best of Britain'. Er is geen show gelijk, vertelt Syb. "Wiebe en ik litte ús liede troch ús gefoel. Wy kinne tegearre hiel goed ymprovisearje." De plaats waar gespeeld wordt is een van de factoren die meespelen. "Yn Fryslân bringe wy faaks mear Frysktalige nûmers as derbûten."

Veel projecten
'De Toon van de Tijd' is bij lange na niet het enige project waar Syb van der Ploeg mee bezig is. Hij treedt geregeld op met Gé Reinders, bekend van het nummer 'Bloasmuziek'. Samen maakten ze een cd en een theatertoer. Rond Kerst treedt hij op met het muziekprogramma 'Kerst met de Kast', samen met zijn band De Kast en elke keer met een ander belangrijk persoon uit de muziekwereld. Onlangs presenteerde Syb de single 'Jou it troch': samen met Piter Wilkens maakte hij dit nummer om een bijdrage te leveren aan een duurzame wereld.

Syb schrijft vaak zijn nummers zelf. "Soms yn in heal oere, faker in pear dagen, in wike of sels in pear moanne. It giet mei ynspiraasje, mar ek altyd wol transpiraasje. Ik bin pas tefreden as ik dátjinge fertel dat ik fertelle wol en as de muzyk de emoasje goed werjout." Hij noemt zijn nummers over de grutto en over kunstenaar Jopie Huisman. "Dêr wol ik dan in goed byld by delsette." Zijn belangrijkste criterium, zowel op cd als op het podium, is dat het puur is. "Te kommersjeel, of mei in digitaal 'lyk­lutsen' stim, dat soe foar my net akseptabel wêze."
Eenmaal thuis draaien de rollen om, dan mag Syb zelf publiek zijn. Dochterlief (2,5) geeft geregeld optredens voor het gezin. "Dat famke hat in stim! Net te leauwen!", zegt de enthousiaste vader. "Sy kin écht sjonge, en toan hâlde."

Niet zo gek ook, als dochter van twee artiesten: Syb is getrouwd met de Friese actrice Adriana von Bannisseht, met wie hij ook nog een zoon heeft (volgende maand 1 jaar). Sybs zeventienjarige dochter woont voor de helft van de tijd bij het gezin en de andere helft van de tijd bij haar moeder in Reduzum. "Foar Adriana is it wolris swier", vertelt Syb. "Ik bin in soad fan hûs, lêsten noch fyftjin dagen achterinoar fan moarns betiid oant nei middernacht. Ik hoopje it wol in kear wat rêstiger te krijen en meikoarten geane wy as gesin der efkes lekker út. Efkes wat tiid foar elkoar." Het echtpaar heeft besloten dat Adriana thuis blijft bij de kinderen totdat zij naar school gaan. In de tussentijd dromen ze wel eens van projecten samen. "Wy wolle graach yn de takomst tegearre spylje, dat fine wy hartstikke leuk en Adriana is echt hiel goed", vertelt Syb.

Energiek
Maar eerst staat er iets anders op stapel: het concert in Burgum. Afgelopen donderdag repeteerden Syb en Wiebe nog in Goutum voor 'De toon van de Tijd'. Ontspannen zal Syb De Pleats betreden. "Ik bin noait mear echt 'gespannen'. Ik druk my wol altyd tritich kear op foar in optreden. Wiebe docht dan búkspieroefeningen, om syn earmen net te folle te belêsten. Sa geane wy sterk en enerzjyk it poadium op."

Actueel

Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 14 uur geleden
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 15 uur geleden
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 16 uur geleden
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 17 uur geleden
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 uur geleden
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 19 uur geleden
Pesten is een onzichtbare pijn die overal kan toeslaan.
Samen streven naar een pestvrije samenleving Algemeen 20 uur geleden
'Nifelje mar ta!' gaat door!
'Nifelje mar ta!' yn Dokkum gaat door! Algemeen 21 uur geleden
Willem Helfrich neemt u mee op een reis door de geschiedenis van het gevangeniswezen in Friesland.
Lezing: Gevangen in Friesland Algemeen 22 uur geleden
Winnaars voorronde Friesland bekend
Winnaars voorronde kunstbende Friesland bekend Algemeen 23 uur geleden
De tweedehands boekenverkoop in de Doopsgezinde Kerk te Drachten gaat binnenkort weer los. Tekening ter illustratie.
Verkoop 2e hands boeken in Drachten Algemeen 17 apr, 17:00
Op dinsdag 30 april bij De Fytsdokter
Tworby testdag bij De Fytsdokter in Kollumersweach Algemeen 17 apr, 15:51
De voorstelling heet dit jaar lytse Pier en de flok fan it Berneiepenloftmuseum. Een stuk gebaseerd op de film Night at the museum
Het berneiepenloftspul geeft een inkijkje in de Friese cultuur Algemeen 17 apr, 15:00
Stef Boes, overgangsconsulente van Nieuw Getij.
Specialistisch verpleegkundige overgang/ vrouwenzorg Algemeen 17 apr, 14:02
Zachte natuurtinten, maar ook vrolijker accenten van kleur zie je terug in de collectie voor de
allerkleinsten.
Aline Fashion breidt uit met babycollectie Algemeen 17 apr, 13:15
Probeer een speed-pedelecs van Klever bij Egbert Tweewielers.
Probeer speed-pedelecs van Klever tijdens opstapdag bij Egberts Tweewielers Algemeen 17 apr, 11:53