Afbeelding

Streekmuseum Burgum heropent geheel vernieuwd museum

Nieuws

BURGUM - De vrijwilligers van het Streekmuseum in Burgum zetten momenteel het laatste puntje op de i. Er heeft een grote renovatie plaatsgevonden in het museum. In de noordelijke vleugel zijn twee nieuwe expositieruimtes ingericht. De opening is zaterdag over een week, op 5 november.

Nog tien dagen om het puntje op de i te zetten

Door Karoline van den Donker

“Tot die tijd is het museum gewoon open voor publiek, maar de nieuwe expositieruimtes zijn nog afgesloten”, vertelt vervangend beheerder Melvin van der Veen. Ook in de huidige tentoonstellingsruimte is de afgelopen anderhalf jaar veel gemoderniseerd. “Mensen die een poosje niet zijn geweest, zullen niet weten wat ze zien”, belooft hij.

Het enthousiasme onder de vrijwilligers is groot. “We vonden het museum enigszins gedateerd, maar daarvan is nu helemaal geen sprake meer”, juicht Melvin.

Met man en macht is gewerkt om het zover te krijgen. “We hadden de heropening graag direct na de zomervakantie gezien", vertelt p.r.-man Klaas van der Schaaf. "Dat bleek niet haalbaar. Maar we zijn trots op het resultaat.”

Vanaf 5 november verrijken twee nieuwe exposities het Streekmuseum. De ene heeft als thema ‘Hendrik Bulthuis’, de andere ‘Minsken’.

Expositie Bulthuis
Een opgetuigde, twaalf kwadraat BM-er uit 1931 is de grote blikvanger in de expositieruimte over Bulthuis. Wie was deze man, en wat bracht zijn innovatieve idee teweeg? Je komt het te weten bij je bezoek in Burgum.

Expositie Minsken
De expositie 'Minsken' laat zien welke tegenstellingen er vroeger bestonden tussen de bewoners in Burgum en verre omstreken. “Op de Burgumerheide was armoe troef”, vertelt conservator Ant Wiersma. “Maar goed boerende Friezen woonden hier ook.”

In een van de vitrinekasten is het tafereel te zien dat een rijke boerin bij de juwelier is voor het aanschaffen van nieuw zilver.
Ook in de vitrinekasten ligt zilver dat toont welke tegenstelling in de maatschappij bestond. Zo is er een lepel die gebruikt werd door de veenarbeiders en een lepel die gebruikt werd in een rijk boeren­gezin.

Interactief museum
Kaartjes met tekst en uitleg ontbreken in de vitrinekasten. “We beschikken over een 'touch screen', waarop mensen meer informatie kunnen vinden over de voorwerpen die tentoongesteld zijn”, vertelt Melvin van der Veen. “Het maakt de vitrines mooier en het bekijken interactief.”

Terug naar Pieter Jelles Troelstra
In de expositie is ook ruimte voor het socialisme in de 19de eeuw. “We tonen bijvoorbeeld het spreekgestoelte waarachter Pieter Jelles Troelstra debatteerde in de Drie Gekroonde Baarzen, een herberg in het Burgum van toen.”

Opening en lezing 5 november
Op 5 november is de officiële heropening van het gemoderniseerde Streekmuseum. ’s Morgens voor genodigden, vanaf 13.00 uur voor het publiek.

Zowel zaterdag als zondag is er een lezing over Hendrik Bulthuis die begint om 15.00 uur. De lezingen worden verzorgd door Jack Brans van de Bergumermeerclub en Jacqueline Fournier, conservator van de Bulthuis-expositie in het Streekmuseum.

Nu ook op zondag open

Streekmuseum-Volkssterrenwacht Burgum verruimt met de opening van de vernieuwde noordelijke vleugel tevens de openingstijden. Vanaf 6 november is het museum van dinsdag tot en met zaterdag open, én iedere zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.

© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 2 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 3 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 4 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 5 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 6 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 21 uur geleden
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sukerei
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sûkerei Algemeen 22 uur geleden
Hoofdvakdocente Fie Schouten
Lenteconcert door docenten met hun master-studenten van het Prins Claus Conservatorium Algemeen 22 uur geleden
Miss Naomi Vellinga strijdt voor goede doelen.
Missverkiezingsfinalist Naomi Vellinga is een schoonheid met een doelbewuste missie Algemeen 22 uur geleden
Jamsessie na concert DC Ray 'Sings nat King Cole'
"Dokkum nu ook op de kaart in de jazzwereld" Algemeen 27 mrt, 13:15
Leuke uitjes tijdens Pasen.
Eieren zoeken, codes kraken en lekker fietsen tijdens Pasen Algemeen 27 mrt, 13:00
Color guard Nova/De Marko's vijfde op Finals
Color guards Nova/De Marko's vijfde op Finals Algemeen 27 mrt, 12:00
De provincie wil het gebruik van bestrijdingsmiddelen afbouwen.
Subsidie om te experimententeren met afbouw gewasbeschermingsmiddelen Algemeen 27 mrt, 11:00