Afbeelding

Fryslân Cup ritmische gymnastiek gaat naar Polen

Sport Sport

BURGUM – Met meer dan honderd deelnemers was de vierde Fryslân Cup ritmische gymnastiek ook in de vierde editie weer uitstekend bezet. Op het internationale toernooi lieten deelnemers uit Polen, Zweden, Duitsland, Luxemburg, België en Nederland hun kunsten zien. De Cup ging naar Polen. Janina Sidorik uit het Poolse Krakau (Senior A) behaalde hoogste dagscore met haar hoepeloefening met 13.95.

Door Jelle Jeensma

De organiserende gymnastiekverenigingen OBQ (Leeuwarden) en DFS (Burgum) waren zaterdag met een grote delegatie present in sporthal De Westermar in Burgum en lieten topsport op niveau zien. Bij ritmische gymnastiek demonstreren de jonge deelnemers op het ritme van muziek hoe soepel ze hun bewegingen uitvoeren met bal, hoepel, touw, lint en knotsen. De publieke tribune was goed gevuld, wat iets zegt over de populariteit van ritmische gymnastiek. De jury lette op elk detail bij de uitvoeringen in de verschillende categorieën: van de mini’s (de jongste meisjes) tot de senioren.

Politieke spanningen

De Russische gymnasten ontbraken deze keer op het toernooi. “Ze konden hun visum niet voor elkaar krijgen”, zegt Ellen van der Leest, voorzitter van de afdeling gymnastiek van DFS. Ze denkt dat hun afwezigheid te maken heeft met de toegenomen politieke spanningen tussen Rusland en de Europese landen. “Toen we voor de eerste keer de Fryslân Cup organiseerden kregen we een vertegenwoordiger van de Russische ambassade op bezoek”.

Ritmische gymnasten uit het buitenland trainen intensief en halen een hoog niveau. De samenwerkende gymnastiekverenigingen OBQ en DFS springen er in Noord-Nederland qua prestaties bovenuit. Trainster Sjanie Hellema, al jaren actief bij beide verenigingen, speelt daarin een belangrijke rol. Ze krijgt ondersteuning van oud-gymnasten, die jong talent ondersteunen. “Voor ritmische gymnastiek is veel discipline nodig, je moet veel trainen om de lenigheid te krijgen die nodig is om de oefeningen goed uit te kunnen voeren. Iedere week zes of zeven uur is zeker nodig om een goed niveau te halen. Sjanie verwerkt veel ballet in haar trainingen”, vertelt Ellen van der Leest. Hellema coacht haar pupillen fanatiek en kijkt bij elke oefening hoe ze presteren.

Sommige buitenlandse deelnemers verbleven een paar dagen in een gastgezin. Door die uitwisseling ontstaan er vriendschappen. Nijah de Boer van OBQ/DFS had de Belgische Silke Geys en de jongere Britt Van Bijlen op bezoek. “We zijn vriendinnen geworden en ‘appen’ met elkaar”, zegt Nijah over Silke, die net als Silke in de categorie Hope B uitkomt. De Belgische werd daarin eerste.

Vijfmaal goud QBQ/DFS

De achttienjarige Lisa van Dongen deed dit toernooi mee op A-niveau en werd vierde. De gymnaste uit Drachten zit nog op B-wedstrijdniveau, maar is een podiumplaats verwijderd van de hogere A-lijn. Ze heeft nu nog tijd om wekelijks te trainen in Burgum, maar als ze een studie gaat volgen moet ze wellicht stoppen met ritmische gymnastiek. “Dat is jammer, ik geniet nog altijd van deze sport en het is moeilijk om afscheid te nemen van mijn passie. Veel leeftijdsgenoten stoppen met hun sport, omdat ze er door studie of werk geen tijd meer voor hebben.”

De meisjes van OBQ-DFS behaalden vijfmaal goud, twee keer zilver en driemaal brons. Het goud was voor Nadine Hoitinga, Senior C, Naomi Wilpstra, Junior C, Femke Leupen en Victoria Safarizadeh bij Hope C en Yalena Klijnsma bij Girl C.

De ritmische gymnasten van OBQ/DFS geven een demonstratie op het Turngala Leek op 5 november. Daar zullen ook bekende toppers als Sanne Wevers, winnares van Olympisch goud in Rio de Janeiro, aanwezig zijn. Ook haar tweelingzus Lieke en Celine van Gerner komen naar het turngala, evenals Youri van Gelder. Daarnaast zijn er andere toppers te bewonderen en verder worden demonstraties van verschillende sporten gegeven.

Er is een show om 14.30 uur en 19.30 uur. Voor de shows is er een beweegplein geopend waar iedereen gratis mee kan doen aan verschillende disciplines binnen de gymsport onder deskundige begeleiding. Ook zijn er voorselecties voor de landelijke programma’s Holland’s Got Talent en Superkids.

Actueel

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 6 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 7 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 8 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 9 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 9 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 10 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 11 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 12 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 14 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 14 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 15 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 16:03
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 24 apr, 15:00
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 24 apr, 14:00