Afbeelding

Biologische kapster Janke de Boer voelt zich gezonder met natuurlijke producten

Zakelijk Zakelijk

NOARDBURGUM - Mooi zonder chemische stoffen is beter. Dat ondervond biologische kapster Janke de Boer aan den lijve toen ze ziek werd van de reguliere producten. Sindsdien gebruikt ze alleen nog natuurlijke haarkleuringen, shampoos en make-up voor zowel zichzelf als haar klanten.

"Alles wat je op je lichaam smeert, moet je kunnen opeten"

Door Marije Blacquière

Ze kon geen kapster meer zijn, oordeelde de dermatoloog zo'n twaalf jaar geleden. Janke de Boer uit Kollumerzwaag kampte met klachten als hoofdpijn, vermoeidheid en astma. Ze was overgevoelig voor zo'n tweehonderd verzorgingsproducten, bleek op de kapperspoli. Ze vond de conclusie van de dermatoloog veel te kort door de bocht.

Het moet toch ook anders kunnen, vroeg ze zich af. Toch kapster blijven, maar dan zonder al die chemische producten die je gezondheid kunnen schaden. Ze verdiepte zich in natuurlijke producten en concludeerde: "Alles wat je op je huid, haar of lichaam smeert, zou je moeten kunnen opeten."

Voor haar eigen gezondheid zweerde Janke alle chemische producten af, begon zo veel mogelijk puur en biologisch te eten en gezonde sapjes voor zichzelf te maken. Ze ontgiftte haar lichaam door veel water te drinken, gezond te eten en te baden in himalayazout. Een poos later voelde ze zich merkbaar beter.

Ze besloot dat ze haar kappersvak op dezelfde manier wilde invullen: door alleen met natuurlijke producten te werken. De haarkleuringen die ze gebruikt zijn gemaakt van planten en kruiden, zoals ginseng, kamille en hibiscus. Ook de shampoos zijn biologisch, de haarborstels, de make-up en de verpakkingen van de producten. "Ik vind het fijn dat de mensen op deze manier er niet alleen mooi uitzien, maar dat het ook gezónd is voor de mens en het milieu."

Niet meer alternatief
Ze merkt dat mensen zich steeds meer interesseren in een gezondere levensstijl en natuurproducten. "Toen ik elf jaar geleden met deze manier van werken begon, werd het nog als enigszins alternatief gezien. Maar het wordt steeds gewoner." En zo vreemd is het ook helemaal niet: "We zijn ooit gewoon zo begonnen. Hier heeft de natuurlijke werkwijze op een gegeven moment plaatsgemaakt voor de chemische industrie, omdat dat sneller is en goedkoper." Maar de meest logische keus is het allerminst, vindt Janke.

Een jaar geleden verhuisde Janke haar kapsalon van Oudwoude naar Quatrebras en doopte de salon 'Puur Couleur'. Klanten komen uit de omgeving, maar ook uit Noord-Holland, Groningen en Drenthe. Het zijn mensen die graag kiezen voor natuurlijke producten, maar ook mensen die niet anders kunnen omdat ze geen chemische producten meer kunnen verdragen. "Bijvoorbeeld mensen die net een chemokuur hebben gehad, of mensen met allergieën of eczeem."

Deze klanten kunnen op zo'n vijfentwintig plaatsen in Nederland terecht, weet Janke, die samen met deze zelfstandig ondernemers een brancheorganisatie vormt om ervaringen uit te wisselen. "De meeste kapsalons zitten in het Westen en Zuiden van het land. In Friesland is dit de enige biologische kapsalon."

Meer effect
Werken met natuurproducten is kostbaarder, waardoor de prijzen ook wat hoger liggen dan bij reguliere kapperszaken. "Maar uiteindelijk heeft het meer effect. Je doet namelijk iets wat goed is voor de conditie van huid, haar en lichaam. Het product legt een laagje kleur om het haar heen in plaats van wat de chemische kleuringen doen: het pigment uit het haar halen en het daarna inkleuren. Dat is voor de conditie voor het haar erg slecht. Ik vind het bovendien ook mooier wat de natuurlijke kleuringen doen, het wordt namelijk nooit één egale, harde kleur, zoals bij de chemische kleuringen."
Nog een voordeel: "Uitgroei is minder zichtbaar, waardoor de behandelingen minder vaak nodig zijn. Mensen komen om de zeven, acht weken hun haarkleuring bijwerken. Met chemische verf moet er vaak na een week of vier alweer worden bijgekleurd."

Onnodige stoffen
Wanneer je chemisch kleurt neem je elke keer toch weer een hoeveelheid ongezonde stoffen tot je. Hetzelfde gebeurt als je synthetische dag- en nachtcrème of foundation smeert. Janke zocht het allemaal uit om haar eigen gezondheid te verbeteren. "In zulke crèmes zitten veel stoffen die je niet nodig hebt, zoals conserveringsmiddelen. Ingrediënten als vaseline en paraffine sluiten de huid af, waardoor deze niet meer ademt. Iets vochtinbrengends smeren is wel goed voor de huid, maar eigenlijk kun je dan net zo goed veel water drinken." Janke is zodanig opgeknapt van haar nieuwe leefwijze dat ze iedereen kan aanraden zich erin te verdiepen. "Veel mensen denken: 'Als het zo slecht is, dan ligt het niet in de winkel'. Maar helaas is er erg veel toegestaan. Zo mag een product al 'natuurlijk product' heten als er maar één natuurlijk ingrediënt in zit."

Bruidskapsels en make-up
Janke de Boer doet tevens bruidskapsels en make-up. Er wordt eerst een proefkapsel gemaakt in haar salon en op de dag zelf komt ze meestal op locatie. Soms doet ze zelfs de hele familie.

lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 17 uur geleden
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 17 uur geleden
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 18 uur geleden
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 19 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 20 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 21 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 23 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen gisteren
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 24 apr, 08:30
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 23 apr, 19:00
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 apr, 17:00
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30