Afbeelding

Homeopate Fokje Trienke de Vries

Specials

HURDEGARYP - Fokje Trienke de Vries van de praktijk Klassieke Homeopathie Hurdegaryp heeft vier inmiddels grote kinderen. “Maar ook toen ze klein waren, stond bij ons altijd zo min mogelijk in het gezinsmedicijnkastje. Als je ziek bent, moet je vooral de tijd nemen uit te zieken”, is haar advies.

"Is het onschuldig, ziek dan uit door rust"

“Calendulazalf voor het insmeren van schaafwonden of Arnica-zalf tegen blauwe plekken en kneuzingen zijn twee middeltjes die altijd handig zijn om in huis te hebben”, zegt Fokje de Vries. Als homeopate vindt ze echter dat onschuldige ziekten als verkoudheid, griep of koorts er gewoon moeten mogen zijn. Je lichaam geeft er iets mee aan. Het is belangrijk daarnaar te luisteren.

Voorzichtig met middelen

Ook met homeopathische medicijnen gaat de homeopate omzichtig om. “Mensen denken vaak ‘baadt het niet, het schaadt ook niet’, maar dat is niet zo”, leerde Fokje tijdens haar zesjarige studie.

“Als je het homeopathisch middel weet te vinden, dat voor dit lichaam in deze specifieke situatie nodig is, dan kan het zijn dat je na acute ziekte, zoals koorts, griep of een ontsteking, na een kwartier verbetering ziet. Het is echter niet gemakkelijk om precies dat ene goede middel te vinden. Onjuist gekozen middelen kunnen ook een nadelig effect hebben.”

Doorbrekende tandjes en bozig?
Fokje de Vries geeft het voorbeeld: van Chamomilla (echte kamille) in het middel Chamodent, dat verkrijgbaar is bij drogisterijen en verkocht wordt om pijn bij doorkomende tandjes te bestrijden. Als je dat te vaak gebruikt, kunnen kinderen er lastig gedrag door krijgen. “Ze worden er bozig van.

Dan komt een moeder bij mij met de vraag waarom haar kindje altijd zo boos is. Je vraagt dan door en soms blijkt dat ze met regelmaat Chamomilla gebruikten.”

Specifieke of algemene middelen
Ook andere homeopathische middelen die bij de drogisterij verkrijgbaar zijn, raadt Fokje de Vries niet zonder meer aan. “Bijvoorbeeld, voor het behandelen van hardnekkige kriebelhoest zijn er drie of vier homeopathische middelen beschikbaar. Het is aan de homeopaat om het meest geschikte middel te kiezen. De potjes bij de drogist bevatten meerdere middelen door elkaar, zodat ze voor iedereen een beetje helpen. Maar de voor jou nadelige middelen werken ook.”

"Patiënten kunnen een cursus volgen als ze de EHBO-kit willen aanschaffen.”

Homeopathische EHBO-kit
Er bestaat een homeopathische EHBO-kit. Daarin zitten de meest gebruikte middelen bij griep, koorts, verkoudheid, hoest of pijn. “Maar dat is dus niet iets wat iedereen zomaar kan kopen en zonder kennis van zaken kan toedienen. Belangstellende patiënten kunnen wel een cursus volgen bij de meeste homeopaten als ze de EHBO-kit willen aanschaffen”, vertelt Fokje.

“Het belangrijkste blijft echter voor ons, dat je op zoek gaat naar de oorzaak van de problemen. Waarom kun je niet slapen? Heb je pijn, ben je ziek? Voel je je onrustig?
De oorzaak maakt een groot verschil voor de behandeling. Als je de oorzaak weet, gaan we eerst kijken of we met gedrag of aanpassingen in de situatie iets kunnen veranderen.
Slaapt je kind slecht uit onrust? Is hij overdag met te veel dingen bezig? Is er genoeg tijd om voor het slapen in de rust te komen? Soms schrijven we een ondersteunend middel voor, maar altijd voor een korte periode.”

Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 6 uur geleden
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 8 uur geleden
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 9 uur geleden
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen gisteren
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen gisteren
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 apr, 15:00
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 apr, 14:45
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 22 apr, 13:00
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 22 apr, 12:30
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 apr, 11:00
Waar het hart vol van is…
Matthé Vos en André van der Meer in ontmoetingsdienst Algemeen 22 apr, 10:00
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen.
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen Algemeen 22 apr, 09:30
Succesvolle voorstellingen van Kain in Ferwert.
Succesvolle voorstellingen van Kaïn in Ferwert Algemeen 22 apr, 08:30