Broekster Boys wint derby van Be Quick Dokkum

Sport Sport

Keeper Eelke Kooistra van Be Quick Dokkum weet nog net de hand tegen de bal te krijgen voordat Kas Huizenga en Juryan Dantuma van Broekster Boys de bal kunnen inkoppen. Rechts verdediger Tjalling de Boer van Be Quick Dokkum. Foto: Klaas Rozema

DAMWALD – Zaterdagmiddag om vijf uur net voor de aanvang van de derby kwam een robotmaaier het veld op. Een geweldige grap voor de wedstrijd tussen het dorp Damwâld en de stad Dokkum. Broekster Boys en Be Quick Dokkum eindigde in 3-1.

Be Quick was vrijwel compleet, maar Broekster Boys miste Hedzer Prins, Hendrik Bouma, Sjoerd Westra en Jorrit Iwan Koolstra. Piet Wessel Dijkstra stond weer in de basis, maar oogde nog niet geheel fit. Rienk de Haas zat na lang blessureleed weer op de bank. Na vier minuten was Be Quick al gevaarlijk. Rudolf Banga mocht aanleggen, maar zijn schot ging over. In de tiende minuut kwam er een scrimmage voor de goal van Broekster Boys. Keeper Vonk was kansloos en de bal kwam op de paal. De bal bleef voor de goal hangen en Broekster Boysspeler Remco Kooistra raakte als laatste de bal en de stand was 0-1.

Gelijkmaker Abe Dreyer

Broekster Boys raakte niet in paniek. Vijf minuten later kwam er een flitsende aanval van Broekster Boys via Siemen Sake Kamstra, Juryan Dantuma en uiteindelijk Abe Dreyer. Dreyer werkte de bal perfect in de linkerhoek: 1-1. Halverwege de eerste helft kreeg Siemen Sake Kamstra na een misverstand in de Dokkumer defensie plotseling een kans, maar slechts een corner was het resultaat. Ynte Koopal van Be Quick ontving in die fase nog geel voor een overtreding op Juryan Dantuma. Scheidsrechter Benjamins floot uitstekend en hield de wedstrijd strak. Maar na half uur ontstond weer een enorme kans voor Janco Wiersma van Be Quick. De kopbal ging net naast de goal van Broekster Boys. In de slotfase van de eerste helft moest Remco Kooistra geblesseerd het veld verlaten.
Net voor de rust kwamen twee spelers van de Dokkumers in botsing en invaller Laurens Jan van der Hoef kwam alleen voor keeper Eelke Kooistra. Van der Hoef schoof de bal in de goal ( 2-1). Jordi van der Weg verliet na de botsing geblesseerd het veld. Door de vele blessurebehandelingen werd er nog extra tijd bijgeteld. Ruststand was 2-1.

De tweede helft kenmerkte zich door veel blessurebehandelingen en glijpartijen. Immers tijdens de rust was het gaan regenen. Bij Broekster Boys hield de defensie in de beginfase goed stand. Beide teams meenden recht te hebben op een strafschop, maar scheidsrechter Benjamins liet doorspelen. Ook keeper Johan Vonk hield zijn goal schoon door spectaculaire reddingen. Broekster Boys moest in de slotfase diep gaan. Abe Dreyer was vaak het enige aanspeelpunt. Laurens Jan van der Hoef ging ook wel eens mee naar voren en dan werd het gevaarlijk. Ook invaller Jan Eisma bleek niet ongevaarlijk.

Beslissende treffer

Broekster Boys speelde met veel aanvallend ingestelde voetballers, maar Be Quick ging voor de gelijkmaker. Enkele minuten voor het eindsignaal kwam een schot van een Be Quick-aanvaller op de paal en via de lat kwam de bal het veld weer in. Dit was echt pech voor Be Quick en geluk voor Broekster Boys. Maar in de slotminuut kreeg invaller Rienk de Haas de bal op links en hij schoof deze perfect naar Laurens Jan van der Hoef, die de 3-1 aantekende. In blessuretijd kwam Abe Dreyer nog alleen voor keeper Kooistra, maar de 3-1 bleef op het scorebord.

Broekster Boys kan zaterdag aanhaken bij de subtop in de tweede klasse door winst op hekkensluiter De Wâlde. Be Quick Dokkum speelt tegen VVI, dat de competitie matig is begonnen.

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 1 uur geleden