Afbeelding

Familie De Vries verbouwde sporthal tot een woning

Specials

De voormalige sporthal aan de Panhuyslaan is omgebouwd tot woning. Het deel waar vroeger de kleedruimtes waren, is nu kantoor en hal. Het dak van de sporthal is deels verwijderd, waardoor er een binnentuin ontstond. Achter de glazen wand bevindt zich de woonkamer.

Na veertien jaar is het werk nog niet af
Familie De Vries verbouwde sporthal tot een woning

Herman de Vries heeft een bouwkundig teken- en adviesbureau. Bouwstudio Draft verzorgt bouwkundig tekenwerk, maakt bestekken en begrotingen, verricht toezicht en geeft bouwadvies aan klanten met kleine tot grote bouwprojecten.

Voor hij voor zichzelf begon deed De Vries hetzelfde werk als projectleider op diverse architectenbureaus. Het is dus niet verbazingwekkend dat hij de sporthal verbouwde tot wat deze nu is.

Zelfwerkzaamheid
“Toen we de sporthal kochten hebben we een begroting gemaakt en het was direct duidelijk dat het alleen haalbaar was als we de werkzaamheden zelf uitvoerden,” vertelt Herman de Vries. Het gezin trok er vijf jaar voor uit, maar het was veel meer werk dan gedacht.

Toen de vijf jaar om waren, beseften ze dat er nog minstens vijf bouwjaren zouden volgen. “Inmiddels zijn we veertien jaar verder en het is nog steeds niet af”, zegt De Vries. Hij heeft het bovendien met zijn werk tegenwoordig zo druk, dat hij niet meer de hoop heeft de klus nog te klaren met alleen zelfwerkzaamheid.

“Mijn vader en buurman hebben enorm geholpen”

Twee dagen per week
“We hebben besloten het beetje bij beetje af te bouwen, en de laatste werkzaamheden door een aannemer te laten uitvoeren.” Vlak voor de bouwvak werd het dak van de overkapping boven de binnentuin afgewerkt. “Het eerste project dat ik heb uitbesteed.”

Herman de Vries, zijn vrouw Yvonne zeer erkentelijk voor al haar geduld, zegt: “Toen ik begon met dit project, was ik iedere vrijdag vrij en had ik dus wekelijks twee dagen om iets te doen. Toen ik bij een andere werkgever terecht kwam, verviel die vrije vrijdag en kon ik alleen zaterdags aan ons huis werken.” Veel hulp kreeg hij gelukkig van zijn vader en zijn buurman. “We hebben zoveel mogelijk materialen hergebruikt. Dan is het fijn als mensen hand-en-spandiensten willen verrichten, zoals spijkers trekken.”

Je kunt zien waar vroeger de ringen hingen

Sporthal herkenbaar
De oude sporthal is nog altijd herkenbaar in de constructie, vooral in de woonkamer. De zwart geverfde stalen balken aan het plafond steken strak af tegen het wit van de ingebouwde vide. Je kunt nog zien waar vroeger de ringen hingen. De hoge zijwand van de sporthal is van boven tot onder van glas. “Een gigantische klus om die grote ramen hier te plaatsen”, wijst De Vries.

De oude gymvloer is vervangen door natuursteen met vloerverwarming. “We hebben even overwogen om de vloer van de oude sporthal te handhaven, maar dan hadden we de isolatie er onder moeten aanbrengen. Dat bleek te ingewikkeld en te kostbaar. We hebben de isolatie er toch maar overheen gelegd.”

“We hebben overwogen de gymvloer te handhaven, maar dat bleek te kostbaar”

Het pand in drie delen
Een deel van het dak van de sporthal is verwijderd; dit is het deel in het midden, aan de rechter kant. De planken, balken en stalen spanten die daar uit kwamen zijn hergebruikt in de hal van het huis.
Door het dak deels te verwijderen is een binnentuin ontstaan. Die moet verder nog worden aangelegd.

De binnentuin splitst de voormalige sporthal in twee gedeelten. De ene helft is ingericht als woning en nagenoeg klaar. Drie slaapkamers, een badkamer, een keuken en woonkamer zijn strak en modern vormgegeven. Door het gebruik van veel hout en natuurlijke kleuren oogt het geheel warm.

Verzonken badkuip

Alles straalt perfectionisme uit
De badkamer heeft twee leuke vondsten: een in de vloer verzonken bad, waardoor de ruimte groter oogt. En dubbelglas met daartussen luxaflex. “Een duur grapje, maar heel functioneel in zo’n natte cel”, zegt Herman de Vries. De trap naar de vide in de woonkamer heeft hij zelfgemaakt. “Ik houd wel van een beetje apart.”
De open haard in de kamer noemt hij ‘de beste investering die we hebben gedaan’. De warmte van het vuur geeft sfeer in de zithoek.

“Het kantoor is klaar, de hal en voordeur bijna”

En nu de afronding
De andere helft van de sporthal is nog niet klaar, al zijn de werkzaamheden vergevorderd. In dit deel bevindt zich een kantoor, wel al grotendeels gereed, en een hal die nog volop in ontwikkeling is. Hier zal zich straks de voordeur bevinden. Als alles helemaal klaar is, wordt de pui, met daarin de oude toegangsdeuren van de sporthal, verwijderd. “Maar ja, zolang we hier nog bezig zijn, kunnen we dankzij die pui wind- en waterdicht werken.”


Aan de ijzeren constructie in het plafond van de woonkamer herken je dat dit pand oorspronkelijk als sporthal is gebouwd.


De voormalige sporthal is verbouwd tot een woning met een strak interieur. De badkamer oogt ruim, met name door het verzonken bad in het midden van de natte cel.

Afbeelding
Afbeelding
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 8 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 8 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 9 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 9 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 10 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 10 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 11 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 12 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 13 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 14 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 15 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 16 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 27 mrt, 17:34