Afbeelding

Openingsactiviteiten op de ‘Sintrale As’

Nieuws

Zaterdag deden ruim 20.000 mensen mee aan Sport op de As. Hier de wandelaars (15 kilometer) tussen Dokkum en ‘Sanjesfertier’ bij De Westereen. Zie ook: www.sportopdeas.nl. Zaterdag 1 oktober is er de negen kilometer lange handelsroute op de ‘Sintrale As’. Foto: Klaas Rozema

Openingsactiviteiten op de ‘Sintrale As’

DOKKUM – De ‘Sintrale As’ is bijna klaar. Dat wordt gevierd met ‘de mienskip’. Afgelopen zaterdag begaven duizenden wandelaars, fietsers en sporters zich op het gloednieuwe asfalt tijdens het evenement ‘Sport op de As’. Aanstaande zaterdag is er een negen kilometer lange ‘markt’: de handelsroute ‘Foarút mei de Handel‘.

‘“Wij zijn bofkonten“, zegt Willem Kooistra uit Kollumerzwaag, samen met Bauke Schaafsma initiatiefnemer van de handelsroute. “Toen we besloten dit te organiseren, hadden we niet gedacht dat het zo’n groot evenement zou worden. Negen kilometer, met onderweg acht podia. We zijn compleet volgeboekt.  Er is een wachtlijst.“

Promotie, muziek en theater
Op 1 oktober van 10.00 tot 16.00 uur presenteren honderden ondernemers zich op het nieuwe asfalt. “Velen hebben iets leuks bedacht voor het publiek. Ze tonen nieuwigheden, of organiseren een activiteit.”
Verkopers van eten en drinken hebben opdracht te komen met aanbiedingen van maximaal een euro. ”Een gezin moet een leuke dag hebben zonder grote uitgaven”,  zegt Kooistra over de opzet. Op de handelsroute is tevens een braderie en rommelmarkt, er zijn kinderactiviteiten en  demonstraties.

Gratis met de tuktuk van podium naar podium

Grote parkeerplaatsen zijn gecreëerd op de toegangspunten voor het evenement: bij de brug van Burgum, bij Quatrebras en bij de rotondes nabij De Westereen.

Vanaf stations in Dokkum, Buitenpost, Drachten en Oentsjerk rijden bussen van Arriva om het publiek naar de Handelsroute te brengen en terug (retour: 1 euro).
De bedrijvigheid is gesitueerd aan de oostkant van de Sintrale As. De westelijke baan wordt vrijgehouden voor allerhande vervoermiddelen: taxibusjes, oldtimers, huifkarren en tuktuks brengen het publiek gratis van halte naar halte.

Snacken voor een euro
De haltes zijn bij de acht podia waar volop muziek en theater is en uiteraard de nodige eettentjes staan met aanbiedingen van 1 euro of minder. Het hele evenement wordt uitgezonden op RTV NOF en RTV/Kanaal 30.


De ploegentijdrit, categorie A-mannen. Hier één van de drie ploegen van Wadro-Otto Ebbens uit De Westereen.  Baby Dump Cycling Team werd winnaar, met een gemiddelde van ruim 49 kilometer per uur.  Bij de dames won WV De Kanibaal (Noordenveld) met een gemiddelde van ruim 43 kilometer per uur. In de Fun-klasse (77 viertallen) won WV Snits, met een gemiddelde van bijna 45 kilometer per uur.  Foto: Klaas Rozema


De hardlopers van de halve marathon, van Nijega naar Dokkum. Winnar ‘overall’ werd Harry Wiersma uit Blije, in 1 uur, 19 minumeten en 51 seconden. Franke Smidstra (Amsterdam) werd tweede (1:21:30), Koos-Jelmer de Vries (Leeuwarden) werd derde (1:22:46). Foto: Klaas Rozema

Afbeelding
Afbeelding
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 17 uur geleden
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sukerei
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sûkerei Algemeen 17 uur geleden
Hoofdvakdocente Fie Schouten
Lenteconcert door docenten met hun master-studenten van het Prins Claus Conservatorium Algemeen 17 uur geleden
Miss Naomi Vellinga strijdt voor goede doelen.
Missverkiezingsfinalist Naomi Vellinga is een schoonheid met een doelbewuste missie Algemeen 18 uur geleden
Jamsessie na concert DC Ray 'Sings nat King Cole'
"Dokkum nu ook op de kaart in de jazzwereld" Algemeen 21 uur geleden
Leuke uitjes tijdens Pasen.
Eieren zoeken, codes kraken en lekker fietsen tijdens Pasen Algemeen 21 uur geleden
Color guard Nova/De Marko's vijfde op Finals
Color guards Nova/De Marko's vijfde op Finals Algemeen 22 uur geleden
De provincie wil het gebruik van bestrijdingsmiddelen afbouwen.
Subsidie om te experimententeren met afbouw gewasbeschermingsmiddelen Algemeen 23 uur geleden
Zondag 24 maart Wedstrijden Nunspeet en Leek
Hiphop en showdance team uit Drachten schitteren in Nunspeet en Leek Algemeen 23 uur geleden
Technische vernieuwing kan wellicht in aanmerking komen voor een deel van de zeven miljoen euro subsidie voor het MKB in Noord-Nederland.
Zeven miljoen euro subsidie voor innovatie in MKB Noord-Nederland Algemeen gisteren
Creëer een Betoverende Paastafel: Tips voor een Onvergetelijk Paasontbijt.
Creëer een Betoverende Paastafel: Tips voor een Onvergetelijk Paasontbijt Algemeen 27 mrt, 08:30
Ruurd Wiersma Museum start seizoen met maar liefst vier primeurs.
Ruurd Wiersma Museum start seizoen met maar liefst vier primeurs Algemeen 26 mrt, 19:00
Tuorke & Jurre brengen zonneschijn in natte winkelstraat
Tuorke & Jurre brengen zonneschijn in natte winkelstraat Algemeen 26 mrt, 17:00