Afbeelding

Boksers De Wâldhoek azen op noordelijke titels

Sport Sport

Bernard Jansen traint de boksers in zijn boksschool De Wâldhoek in Twijzelerheide. Foto: Klaas Rozema

Boksers De Wâldhoek azen op noordelijke titels

TWIJZELERHEIDE – “In deze regio is er vechtsportmentaliteit”, zegt Bernard Jansen van boksschool De Wâldhoek. De bokstrainer uit De Westereen gaat in oktober met vier wedstrijdboksers naar de Noordelijke kampioenschappen, om voor titels te strijden. De getrainde toernooivechters willen zich plaatsen voor het Nederlands kampioenschap.

Door Jelle Jeensma

Boksschool De Wâldhoek heeft zes wedstrijdboksers die goede resultaten laten zien. Vier van hen gaan naar de Noordelijke kampioenschappen. Jan van der Meer uit Buitenpost komt uit in de startersklasse tot 75 kilogram. Jilles Bijlstra uit De Triemen in de A-klasse tot 75 kilogram. Yair Molenaar uit Feanwâlden bokst in de B-klasse tot 69 kilogram bij de jeugd.

Ook doet er een vrouwelijke bokser mee, die haar sporen heeft verdiend en in de B-klasse uitkomt. “Jacqueline Pitstra uit Lekkum staat tweede in de ranking, achter Nouchka Fontijn, die zilver won op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. In mei werd Jacqueline Pitstra nog tweede bij de Eindhoven Box Cup, een internationaal toernooi”, zegt Bernard Jansen.

Zijn boksers moeten eerst de voorronden van het Noordelijk kampioenschap overleven op 8 en 9 oktober, op 15 en 16 oktober zijn de halve finales en finales. De beste boksers komen in actie op 12 november op het Nederlands kampioenschap in Topsportcentrum Rotterdam. Bernard Jansen traint al een aantal jaren met zijn boksers. Naast de vier boksers die naar de Noordelijke kampioenschappen gaan, boksen Leo Kuipers en Dennie Uitterdijk uit Twijzelerheide wedstrijden in de B-klasse.

Jansen: “In 2010 ben ik met een eigen boksschool begonnen. Jeugd, recreanten en gevorderde boksers trainen in een gymnastiekzaal aan de Skoallestrjitte in Twijzelerheide. Omdat deze accommodatie geen boksring heeft, trainen de wedstrijdboksers wekelijks bij Boksschool Frisia in Leeuwarden, daar kunnen ze sparren.” Jansen bokste zelf tot zijn zesentwintigste wedstrijden. Daarna ging hij zich richten op het trainen en begeleiden van boksers en volgde hij de benodigde opleidingen.

“Boksers mogen niet op conditie verliezen”

“Als trainer-coach mag ik boksers tot en met profniveau begeleiden. Ik train en coach mijn boksers en zorg dat ze fit zijn, ze mogen niet op conditie hun partijen verliezen. Ze moeten de bokstechnieken goed beheersen, ook de tactiek aanpassen aan de tegenstander is belangrijk.” Boksen is niet voor iedereen weggelegd, weet Jansen. “Mentaal moet je sterk zijn, want je moet het zelf doen. Boksers zonder winnaarsmentaliteit komen niet ver in wedstrijden. Maar de bokssport is ook voor recreanten geschikt. Ze krijgen meer zelfvertrouwen en dat werkt goed voor jongeren die worden gepest, overgewicht hebben of teveel energie hebben, die kunnen ze dan kwijt door te boksen.”

Jansen heeft naast zijn boksschool een baan en dat geldt ook voor zijn bokser Jilles Bijlstra (21) uit De Triemen, die al tien jaar bij boksschool De Wâldhoek en Bernard Jansen traint. “Je kunt niet zoveel geld met boksen verdienen dat je ervan kunt rondkomen. Het risico is te groot om een baan voor de sport op te zeggen. Ik boks mijn wedstrijden, maar heb geen sponsor”, zegt Bijlstra.

“Risico is te groot baan voor sport op te zeggen”

Hij heeft al verschillende successen op zijn naam staan. In 2011 en 2012 werd hij Noordelijk kampioen en in 2011 was hij Nederlands kampioen bij de junioren. Bijlstra: “De Noordelijke kampioenschappen en het Nederlands kampioenschap zijn de hoogtepunten. Soms hebben we een toernooi in het buitenland. In het westen van Nederland zitten meer sterke boksers dan in Noord-Nederland. In het Noorden zit ik bij de beste vier boksers.
Kickboksen is financieel lucratiever, maar ik blijf boksen. Kickboksen is een sport met een hoger risico. In de boksring kijkt de scheidsrechter toe.” Ook is er een ringarts, die een partij kan stoppen.

Een andere talentvolle B-klasse bokser van De Wâldhoek is Yair Molenaar, zestien jaar oud. Vorig jaar werd hij Noordelijk kampioen in de startersklasse. Molenaar is net als de vier jaar oudere Bijlstra een bokser met een aanvallende stijl. “Ik ben niet bang voor de tegenstander en ga niet naar achteren in de ring. Ik boks offensief en probeer zo mijn stoten te plaatsen.”

Van Molenaar wordt één en ander verwacht, maar op de Noordelijke kampioenschappen zullen alle vier boksers van De Wâldhoek hun klasse willen etaleren en een gooi naar eremetaal doen.

Actueel

Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 10 minuten geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 1 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 1 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 2 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 3 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 4 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 4 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 6 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 7 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 8 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 23 uur geleden
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen gisteren
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen gisteren
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen gisteren
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 24 apr, 14:00
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 24 apr, 13:02