Afbeelding

Alyda Norbruis krijgt erepenning bij huldiging in Ureterp

Sport Sport

Enthousiaste jonge fans uit Ureterp met medaillewinnares Alyda Norbruis tijdens de huldiging in haar dorp. Foto: Klaas Rozema

Paralympisch wielrenster kijkt al uit naar de Spelen over vier jaar
Alyda Norbruis krijgt erepenning bij huldiging in Ureterp

URETERP – “Ik was sprakeloos over mijn ontvangst in Ureterp, die heeft mij echt geraakt. Dat zag ik niet aankomen”. Aldus de spontane reactie van Alyda Norbruis, die zaterdag in haar woonplaats werd gehuldigd voor haar prestaties op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro.

Half Ureterp was uitgelopen voor haar en had de vlag uitgehangen. Wielrenster Alyda Norbruis heeft met twee gouden en een bronzen medaille op de Spelen haar toch al indrukwekkende erelijst nog meer glans gegeven, maar ze is van plan door te gaan tot de Spelen in Tokio. “Eerst wil ik genieten van dit succes. De Paralympische Spelen zijn groots. Nu gaan we de route uitstippelen naar toekomstige sportevenementen.”

Brons op achtervolging

De zevenentwintigjarige Alyda Norbruis kreeg van burgemeester Ellen van Selm een erepenning uitgereikt. Hiermee wordt de waardering uitgedrukt voor haar sportieve prestaties en haar inzet voor mensen met een beperking. “Het was een unieke huldiging, met een rit met een oldtimer door het dorp”, vertelt Norbruis. Ze heeft zich na terugkeer in Nederland veel huldigingen laten welgevallen, maar die heeft ze met plezier ondergaan.
Natuurlijk denkt ze nog regelmatig terug aan haar prestaties op de Spelen. Nederland was hier zeer succesvol, want de wielerploeg met bondscoach Eelke van der Wal pakte in totaal elf medailles, acht op de baan en drie op de weg.”Met de bronzen medaille op de 3000 meter individuele achtervolging was ik blij”, zegt Norbruis. “De nummers één en twee waren deelnemers met een lichtere handicap. Ik was in het nadeel, maar reed in dit gemixte veld toch naar het podium.” Norbruis startte vervolgens op de 500 meter tijdrit op de baan als favoriet. De wereldkampioene uit Ureterp maakte haar reputatie waar door de gouden medaille te pakken in een wereldrecord. “Maar ik heb nog nooit zo zenuwachtig aan de start gestaan. Ik stond onder druk en heb alles gegeven. Het resultaat was een perfecte race.” Ook op de weg deed Norbruis van zich spreken, want ook in deze tijdrit won ze goud. “Ik was gefocust op dit toernooi, voelde me goed en had zelfvertrouwen”, blikt ze terug op haar drie medailles. Vier jaar geleden won ze zilver op de Spelen in Londen. Norbruis is blij dat Paralympische sporters respons krijgen. “De Friese media besteden er veel aandacht aan. Bij de Spelen in Londen begon de publiciteit op gang te komen en dat is sinds die tijd alleen maar meer geworden.”

Ambassadeur Sport Fryslân

Norbruis zet zich met veel passie en toewijding in voor de gehandicapte medemens. Ze is ambassadeur voor Sport Fryslân en boegbeeld van een bijzonder initiatief: de Fryske Parasporthelden. Ook heeft ze haar eigen stichting, Kopgroep Alyda. “Het doel is om aangepast sporten op de kaart te zetten. Ik doe dat met topsport, maar mensen met een beperking kunnen ook op een lager niveau sport bedrijven. Bewegen en sporten kan een verrijking van hun leven zijn.”

Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 16 uur geleden
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 17 uur geleden
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 19 uur geleden
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 22 apr, 18:30
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 22 apr, 18:00
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 apr, 15:00
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 apr, 14:45
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 22 apr, 13:00
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 22 apr, 12:30
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 apr, 11:00
Waar het hart vol van is…
Matthé Vos en André van der Meer in ontmoetingsdienst Algemeen 22 apr, 10:00
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen.
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen Algemeen 22 apr, 09:30
Succesvolle voorstellingen van Kain in Ferwert.
Succesvolle voorstellingen van Kaïn in Ferwert Algemeen 22 apr, 08:30