Afbeelding

Bart Helmholt laat eer aan Jaco de Groot in laatste wedstrijd

Sport Sport

De zichtbaar ontroerde Bart Helmholt nam eerder afscheid van het publiek tijdens het Fries kampioenschap in Winsum. Daarna werd hij nog een keer Nederlands kampioen. Foto: Klaas Rozema

Bart Helmholt laat eer aan Jaco de Groot in laatste wedstrijd

BURGUM – Zaterdag werd Jaco de Groot uit Woerden met een evenaring van het Burgumer schansrecord, namelijk 21.27 meter, winnaar van de Nationale Fierljepcompetitie 2016. Het was de laatste wedstrijd voor meervoudig Fries en Nederlands kampioen Bart Helmholt.

Het schansrecord dateert van juni 2014, gesprongen door Bart Helmholt. De vierde editie van deze nog jonge competitie kende een boeiende finalewedstrijd op de thuisschans van Bart Helmholt. Tijdens het Fries kampioenschap had Bart kenbaar gemaakt dat dit zijn laatste seizoen zou worden. Hij was er om die reden op gebrand om deze allerlaatste wedstrijd voor zijn trouwe supporters uit Burgum en omstreken winnend af te sluiten. Dit lukte hem niet. Hij plaatste zich als vierde voor de finale, maar zag geen kans de geweldige sprong van zijn grootste concurrent uit het ‘Hollandse kamp’ te verbeteren.

Gouden medaille
Groots was het gebaar en warm waren de woorden toen Jaco de Groot zijn Friese opponent na de wedstrijd toesprak. Hij overhandigde Bart een gouden medaille die hij eerder had gewonnen bij een van zijn Hollandse Kampioenschappen. “Na al die titels die jij voor mijn neus hebt weggekaapt, wil ik je deze medaille overhandigen omdat je zo’n medaille nooit hebt kunnen winnen”, aldus Jaco de Groot.

Hij sprak zijn waardering uit over de manier waarop Bart zijn sport beleefde en de bijdrage die hij had geleverd aan de ontwikkeling van de fierljepsport.
“Ik vind het erg jammer dat je stopt, vooral omdat ik steeds dichter bij jouw records in de buurt kom”, grapte Jaco. Hij had namelijk de zaterdag daarvoor het schansrecord van Bart, 21.55 meter, op zijn thuisschans in Linschoten met 2 centimeter verbeterd en wist het Nederlands record van Bart (21.64 meter) tot op 7 centimeter te benaderen.
Kort daarvoor waren er vergelijkbare complimenten uit de mond van Jouke Jansma, voorzitter van De Frysk Ljeppers Boun.

Professioneel team Reset
Hij herinnerde het publiek aan de behaalde zilveren polsen in Winsum en memoreerde het initiatief van Bart om als eerste met een professioneel team ‘Reset’ het fierljeppen een goede impuls te geven. Van de sportfotograaf Martin de Jong ontving Bart een prachtige canvas fotocollage met een aantal memorabele fotomomenten. Na zijn overwinningen in 2013 en 2014 en na zijn zevende nationale titel van 27 augustus in Grijpskerk, was Bart Helmholt uitstekend op koers om voor de derde keer dit klassement te winnen. Hij won twee voorrondes in It Heidenskip en Linschoten. Hij moest uiteindelijk echter het hoofd buigen voor de geweldige uithaal van Jaco de Groot.

Wendy Helmes wint klassement

Bij de dames werd Wendy Helmes uit IJsselstein winnares van het klassement. Zij moest de wedstrijd in Burgum laten varen, omdat ze inmiddels was afgereisd naar Australië. Via een skypeverbinding met ‘downunder’ kon voorzitter Hans Helmholt haar tijdens de huldiging feliciteren met deze overwinning, terwijl de plaquette in ontvangst werd genomen door haar moeder Arja.

Bij de junioren was de overwinning voor Bobby Zwaagman uit IJlst en bij de jongens en meisjes zegevierden broer en zus Reinier en Fabienne Overbeek uit Benschop.

Actueel

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 3 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 4 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 5 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 5 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 6 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 7 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 8 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 9 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 11 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 11 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 12 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 16:03
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 24 apr, 15:00
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 24 apr, 14:00