Afbeelding

Zondagclubs kiezen voor zaterdag als speeldag

Specials

In deze sportspecial komen spelers van verschillende regioclubs aan het woord. Het uit de hoofdklasse gepromoveerde Harkemase Boys heeft er intussen al drie wedstrijden opzitten in de nieuwe derde divisie.

 

Uit de competities zijn een aantal conclusies te trekken. Opmerkelijk is het relatief lage niveau van de clubs in Drachten. Drachtster Boys degradeerde naar de eerste klasse en kruist onder andere de degens met BCV uit Burgum en VV Buitenpost. Drachtster Boys zal, met haar jeugdopleiding, altijd weer boven komen drijven, maar het lukt niet om een stabiele hoofdklasser te blijven. VV Drachten acteert eigenlijk al een paar jaar op een te laag niveau en speelt dit seizoen de stadsderby tegen het uit de tweede klasse gedegradeerde ONB. Beiden spelen in de zondagcompetitie.

Dat zondagvoetbal staat behoorlijk onder druk en steeds meer verenigingen zijn genoodzaakt hun standaardteam uit competitie te nemen of op zaterdag te gaan spelen. Bij VV Harkema-Opeinde is na zeventig jaar een einde gekomen aan het spelen op zondag. De club was ooit een roemruchte tegenstander in het top van het amateurvoetbal, maar er moet een wonder gebeuren willen die historische tijden herleven. Harkema-Opeinde speelde afgelopen seizoen in de vierde klasse van de zondagafdeling. Daarin handhaafde de ploeg zich, maar dit seizoen is Harkema-Opeinde ingedeeld in de vijfde klasse B van het zaterdagvoetbal. De club heeft daarom zelf gevraagd.

Leden en donateurs kozen voor zaterdagvoetbal

Het clubbestuur heeft daarmee gevolg gegeven aan de wens van de meerderheid van de leden. “Het teruglopen van de animo voor het zondagvoetbal is een trend die in heel Noord-Oost Nederland is te zien”, zegt Wietze de Vries, voorzitter van VV Harkema-Opeinde. Vorig seizoen kon VV Harkema-Opeinde met moeite een tweede seniorenteam op de been brengen. Het bestuur kreeg van de leden te horen dat ze liever op zaterdag gingen spelen.

De Vries: “Zaterdagavond is de stapavond voor de jeugd, dan zijn ze liever zondag vrij. Aan die ontwikkelingen kunnen we niet voorbij gegaan. Wij hebben het voorstel om voortaan op zaterdag te spelen aan onze leden en donateurs voorgelegd in een speciale vergadering, om zoveel mogelijk draagvlak te krijgen. Een ruime meerderheid koos voor voetballen op zaterdag. Vorig seizoen speelden we nog in de vierde klasse, maar volgens de richtlijnen van de KNVB moeten we op het laagste niveau beginnen in de zaterdagafdeling, in de vijfde klasse. Als kleine club hebben we deze keus moeten maken.”

Dit seizoen heeft VV Harkema-Opeinde drie seniorenteams, een vijfendertigplusteam en een nieuw damesteam. “Door te kiezen voor het zaterdagvoetbal hebben we er nieuwe leden bijgekregen”, stelt De Vries. De club wil zo snel mogelijk promoveren naar de vierde klasse. “De eerste selectie heeft voldoende potentieel om kandidaat te zijn voor de bovenste plaatsen in de vijfde klasse.” Met de nieuwe trainer Willem Schokker uit Nieuwehorne wil VV Harkema-Opeinde in het zaterdagvoetbal zo snel mogelijk terugkeren op een hoger niveau.

“Alle selectiespelers hebben contract bij Harkemase Boys”

Harkemase Boys verkeert in een heel andere positie dan VV Harkema-Opeinde. Terwijl Harkema-Opeinde afdaalde naar het laagste niveau, debuteert Harkemase Boys in de nieuwe derde divisie, een schakel in de voetbalpiramide van de KNVB. “Na een aantal wedstrijden weten we hoe de krachtsverhoudingen liggen. De spelers worden er beter van nu we op dit niveau spelen”, zegt voorzitter Appie van der Veen. In de competitie stuit Harkemase Boys onder meer op Jong Almere City, Jong FC Groningen en Jong FC Volendam. “Hoeveel publiek daar op afkomt is afwachten. IJsselmeervogels is toch een meer aansprekende tegenstander dan deze beloftenteams en ik verwacht dat voor deze tegenstander meer interesse is”, zegt Van der Veen.

Harkemase Boys moet op derde divisie niveau aan een aantal voorwaarden van de voetbalbond voldoen. “De accommodatie en de verlichting op het sportcomplex moeten in orde zijn en ook wordt gekeken naar het financieel beleid”, vertelt Van der Veen. De club voldoet volgens de voorzitter aan de licentie-eis van de KNVB om minstens drie contractspelers te hebben. “Alle selectiespelers hebben bij ons een contract, dat wordt gefaciliteerd door de sponsorgroep van Harkemase Boys”, zegt Van der Veen. Het tweede seniorenteam van Harkemase Boys promoveerde afgelopen seizoen naar de hoofdklasse. “Dat wilden we graag, nu heeft dat team een betere aansluiting met het niveau van de eerste selectie.”

Actueel

Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman.
(video) Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman Algemeen 20 minuten geleden
So Fuckin’ Confused
Het Italiaanse So Fuckin' Confused komt 25 april met hun explosieve hardcore punk naar Iduna Algemeen 20 minuten geleden
Auto eindigt op ondergrondse container
Auto eindigt op ondergrondse container 112 1 uur geleden
De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 3 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 5 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 6 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 7 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 7 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 8 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 9 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen gisteren
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen gisteren
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21