Afbeelding

Cor de Jong: allrounder bij stabiele eersteklasser BCV

Specials

BURGUM – BCV profileerde zich afgelopen seizoen als een keurige middenmoter in de eerste klasse van het zaterdagvoetbal. Dat is ook het niveau waarop de club uit Burgum thuishoort, meent routinier en aanvoerder Cor de Jong. Hij maakte ups en downs mee bij BCV, maar de huidige selectie heeft laten zien op niveau te kunnen presteren.

“Nu en in de toekomst wil BCV een stabiele middenmoter in de eerste klasse zijn”, zegt Cor de Jong, die afwisselend als verdediger als centrale middenvelder wordt opgesteld. Hoofdtrainer Uilke Damstra uit Drachten is afgezwaaid en afgelost door Jasper Bouma. Met Damstra aan het roer promoveerde BCV naar de eerste klasse en handhaafde het zich daarin vrij gemakkelijk. Damstra heeft zijn stempel gedrukt op de ploeg, die met een betere opbouw van achteruit verzorgder combinatievoetbal ging spelen. “Tactisch is hij sterk”, zegt De Jong. ”Hij weet hoe hij tegenstanders kan ontregelen en zet spelers op de goede plek neer. Maar vergeet ook assistent-trainer Willem Durk van Vaals niet, hij was een ideale sparring-partner voor Damstra.”

“Eerste klasse is eigenlijk wel mijn ‘plafond’”

Cor de Jong (33) heeft altijd voor BCV gespeeld en nooit de behoefte gevoeld bij een andere club te gaan voetballen. “Ik denk dat ik nu op het niveau speel dat hoort bij mijn mogelijkheden, de eerste klasse is eigenlijk wel mijn 'plafond'. BCV is een warme familievereniging, die herkenbaar is voor de supporters. Jeugdspelers krijgen er de kans door te breken. Omdat we op een hoog niveau spelen, is BCV ook aantrekkelijk voor spelers uit de regio. We vinden het belangrijk dat nieuwkomers goede voetballers zijn, maar willen ook graag weten hoe ze als persoon in elkaar steken.”

“Ik voel nog steeds wedstrijdspanning”

De Jong debuteerde in 2000 in de hoofdmacht van BCV toen Marius Hendriks trainer was. “Ik was nog A-junior en scoorde meteen tegen VV De Lauwers. BCV was toen tweedeklasser. Het was een jongensdroom in het eerste elftal te voetballen.” Nadat BCV naar de eerste klasse was gepromoveerd en Johan Wijnsma trainer werd, maakte BCV een dramatisch seizoen en degradatie mee. “Er waren spelers vertrokken en we haalden maar zes punten in de competitie. Weggespeeld werden we eigenlijk nooit, maar we scoorden te weinig.” In vergelijking met die periode heeft BCV nu een veelzijdiger en volwassener selectie meent De Jong. Hij is een leiderstype met persoonlijkheid die wilskracht uitstraalt, weet hoe hij een bal van een tegenstander moet afpakken, gezegend is met een fraaie lange trap en positioneel sterk is. Organiserend en verdedigend stopt hij de gaatjes en stuurt hij zijn medespelers aan. Een verdedigende rol is hem op het lijf geschreven. Hij weet hoe aanvallers denken en reageren, want van origine is hij een aanvaller. “Toen Henk Konings trainer was raakte ik mijn basisplaats als aanvaller kwijt. Zijn opvolger Willem Brouwer zag in mij een verdediger. Dat ging goed en ik had mijn basisplaats terug. Ik heb nog steeds veel plezier in het spelletje en wil belangrijk voor de ploeg zijn. Ik voel nog steeds veel wedstrijdspanning. Als ik geen basisplaats meer zou hebben, zou ik een stapje terugdoen.”

Na zijn voetbalcarrière wil hij actief betrokken blijven bij BCV. “Ik ben jeugdtrainer geweest bij de jeugdafdeling van BBC, maar dat was niet langer te combineren met mijn werk.” Sinds kort heeft hij een nieuwe baan: facilitair manager bij het Martini Ziekenhuis in Groningen. “Ik zou later wel weer jeugdtrainer kunnen zijn, of iets doen voor de supportersvereniging, de sponsorcommissie of de Technische Commissie. Dat zijn allemaal mogelijkheden voor de toekomst. BCV is een mooie club, maar heeft een tekort aan vrijwilligers. Omdat die ontbreken is het jammer genoeg niet altijd mogelijk om alle plannen te verwezenlijken.”

Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard Algemeen 4 uur geleden
Theatervereniging in Oudega speelt
Theatervereniging "op e nij Bigoun" uit Oudega speelt de komedie met de titel "Ut" van Nick Hall Algemeen 20 uur geleden
De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 20 uur geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 20 uur geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 20 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 21 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 21 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 22 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 22 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 23 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen gisteren
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 28 mrt, 12:00
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 28 mrt, 11:03