Afbeelding

KC Boelenslaan en KV It Fean maken elkaar sterker

Specials

BOELENSLAAN – Korfbalclubs in de regio gaan steeds vaker samenwerken, om met complete selecties voor de dag te kunnen komen. Ook KC Boelenslaan en KV It Fean uit Surhuisterveen hebben elkaar gevonden. De beste spelers van de beide clubs vormen dit seizoen de eerste selectie.

Op 3 september opent de nieuwe korfbalcombinatie het veldseizoen met de competitiewedstrijd tegen Nij Quick Libben uit Rinsuma­geast en Burdaard. De clubs zijn niet over één nacht ijs gegaan. “Ik heb een goed gevoel over de samenwerking”, zegt Jan Boomsma, speler van KC Boelenslaan. Dat de beide clubs de banden hebben aangehaald is verstandig, denkt de eenentwintigjarige Boomsma. “De leden van beide clubs hebben zich positief uitgesproken over de samenwerking. We hebben een speciale ledenvergadering belegd en de meerderheid van de leden van Boelenslaan was voor. Het is beter zo, want het wordt voor beide clubs steeds moeilijker voldoende spelers bij elkaar te krijgen. Je moet ook naar de toekomst kijken.

Bij Boelenslaan zijn na het afgelopen seizoen twee selectiespelers gestopt en dat is niet zo gemakkelijk vervangers te vinden. Als er cultuurverschillen zijn tussen de beide clubs, dan zullen die na een tijdje snel verdwijnen. We moeten elkaar eerst wat beter leren kennen. Het gaat niet om een fusie, maar om samenwerking en dan alleen bij de senioren.”

Trainingskamp

De spelers hebben net een trainingskamp in Appelscha achter de rug, zodat ze voor de eerste competitiewedstrijd al behoorlijk op elkaar zijn ingespeeld. Trainer/coach van de combinatieselectie is Christiaan Schaafsma, de huidige trainer van KV It Fean. Bij Boelenslaan stopte trainer Sietse de Boer na het vorige seizoen. De prestaties van KC Boelenslaan waren het afgelopen seizoen zeker niet slecht, vierde in de zaal en vijfde in de veldcompetitie. “We hebben een aardige mix van oudere en jongere spelers”, zegt Boomsma, die tot de laatste categorie behoort. We hebben een goed seizoen gehad.”

Vier seniorenteams

KC Boelenslaan heeft wel F- en E- pupillen en C- en D-junioren, maar geen A- en B-junioren. “Er zit een te groot gat tussen de junioren- en de seniorenteams”, weet Boomsma. KC Boelenslaan speelde ooit op eersteklasniveau, maar is nu te vinden in de vierde klasse.

Door de samenwerking van beide clubs spelen dit seizoen vier gecombineerde seniorenteams en twee midweekteams in de competitie. De eerste helft van het veldseizoen bij de senioren wordt in Boelenslaan gespeeld, het vervolg in Surhuisterveen. In de zaal wordt in Surhuisterveen gespeeld. Boomsma gaat ervan uit dat de eerste selectie sterker is geworden door de samenwerking.

“We moeten bij de bovenste ploegen kunnen eindigen.”

Hij is een scorende speler, die gemiddeld zo’n drie tot vier treffers per wedstrijd aantekent. Hij denkt dat hij in een beter en veelzijdiger team een hoger rendement kan halen. “De nieuwe selectie heeft meer mogelijkheden. Ik hoop vaker aan scoren toe te komen.” Binnen de nieuwe selectie is de concurrentie groter geworden, maar Boomsma gaat ervan uit dat hij de nodige speeltijd krijgt in het eerste achttal. Boom­sma speelt al vanaf zijn vierde jaar bij KC Boelenslaan en hij is een echte clubspeler. “Ik ben wel benaderd door andere clubs, maar daar ben ik niet op ingegaan. Ik laat de club niet in de steek.” Hij komt uit een korfbalnest, vader Tjeerd was trainer en teamleider en speelt nog in een midweekteam.

Jan heeft korfbal een paar jaar gecombineerd met voetbal bij SV Houtigehage, maar het afgelopen seizoen heeft hij alleen gekorfbald. De overbelasting bezorgde hem fysieke klachten en daardoor moest hij een keuze maken. “Ik kreeg last van mijn liezen en ben daarom met voetbal gestopt.” Hij wil elke wedstrijd winnen, maar hij volgt het korfbal op een hoger niveau niet op de voet. “Ik speel op de eerste plaats voor mijn plezier.”

Actueel

Het potgoed
Het voorjaar is in aantocht en daarom is het weer tijd voor de Plantjesmarkt! Algemeen 12 minuten geleden
De nieuwe dorpsmolen van Reduzum kwam er na een langdurige lobby van zowel het dorp Reduzum als van de gemeente Leeuwarden richting provincie Fryslân.
'Us Koöperaasje' wil meer mogelijkheden voor 'dorpsmolens' Algemeen 1 uur geleden
Sebastiaan Schippers en Ilse Terpstra
Oranjeconcert op Koningsdag in de Petruskerk van Wânswert Algemeen 1 uur geleden
Herdenking in de Petrustsjerke Garyp
Kerkelijke 4 mei - herdenking Algemeen 2 uur geleden
The Sidekicks
Bluesband The Sidekicks presenteert 28 april nieuwste album bij Iduna Algemeen 3 uur geleden
Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman.
(video) Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman Algemeen 19 uur geleden
So Fuckin’ Confused
Het Italiaanse So Fuckin' Confused komt 25 april met hun explosieve hardcore punk naar Iduna Algemeen 19 uur geleden
Auto eindigt op ondergrondse container
Auto eindigt op ondergrondse container 112 20 uur geleden
De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 22 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 23 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen gisteren
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen gisteren
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 19 apr, 10:00
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 19 apr, 08:58
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 19 apr, 08:00
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02