Afbeelding

Kickbokser Robin Ciric op jacht naar wereldtitel

Specials

DRACHTEN – Kickbokser Robin Milan Ciric staat op 22 oktober in Sportcentrum Splitting in Drachten in de ring voor een wereldtitelgevecht kickboksen. De uitdager uit Drachten levert dan strijd op het kickboksevenement Fighters Glory.

Robin Ciric wordt getraind door zijn vader Nebbe. “Ik wil op het hoogste niveau kickboksen en de beste van de wereld worden”, verwoordt Robin Ciric zijn ambities. Vorig jaar veroverde Robin Ciric tijdens het Muay Thai Gala in Drachten de Europese titel in de klasse tot 79 kilogram. Ciric is uitgegroeid tot een topper, maar de jonge kickbokser staat nog maar aan het begin van zijn carrière. Behalve Europees kampioen werd hij Nederlands kampioen. Hij maakt in november dit jaar zijn debuut in de A-klasse, maar eerst volgt nog het belangrijke gevecht om de wereldtitel in de B-klasse.

De negentienjarige Robin Ciric heeft altijd zijn vader Nebbe als trainer gehad. “Ik ben begonnen met taekwondo, daarna heb ik mij toegelegd op kickboksen”, vertelt Robin. Hij volgt een topsportopleiding bij het Alfa-college (een Johan Cruijff College) in Groningen en heeft als professioneel kickbokser een aparte status. Bij Muay Thai kickboksen worden de vuisten gebruikt om een tegenstander knock-out te slaan en ook mogen met de benen trappen naar het hoofd, het lichaam en het bovenbeen worden gemaakt. Door intensief te trainen heeft Robin Ciric veel technieken onder de knie gekregen en incasseringsvermogen opgebouwd.

"Geen geen angst hebben en conditioneel sterk zijn”

Robin: “Het is wel een heftige en soms ook blessuregevoelige sport, maar ik bereid mij goed voor op de wedstrijden. Je moet doorzettingsvermogen hebben, maar ook techniek, snelheid en explosiviteit zijn doorslaggevend. Je moet geen angst hebben en conditioneel sterk zijn. Ook de tactiek is beslissend in wedstrijden. Sommige tegenstanders vallen aan, anderen zijn defensiever op en willen juist zelf aangevallen worden. Ik probeer mij altijd in te stellen op mijn tegenstanders.” Volgens Nebbe Ciric komt zijn zoon in de hogere A-klasse beter tot zijn recht. “Robin is een technische, aanvallend ingestelde kickbokser, die punten scoort. Zo’n type vechter ziet de jury graag.” De concentratie moet in de hectiek van de wedstrijd optimaal blijven, zegt Nebbe Ciric. “Als je dekking even wegvalt, verlies je de partij. Risico’s nemen doe ik niet met mijn sporters. Mijn kickboksers gaan pas de wedstrijdring in als ze er echt klaar voor zijn”.

In de B-klasse heeft Robin de meeste partijen gewonnen. “In het noorden van Nederland heb ik geen tegenstander op gelijkwaardig niveau in de B-klasse”, vertelt hij. In de A-klasse kan hij zich op een hoger niveau bewijzen. “Daarin kun je uitgroeien tot een legende”, zegt Robin. “Ik wil de beste van de wereld worden, het liefst met mijn broer Daniël, Nederlands kampioen in een hogere gewichtsklasse. De absolute wereldtop bereiken samen met mijn broer en mijn vader als trainer is mijn ultieme droom.”

“Vechtsporten verdienen een positiever imago”

Vader en trainer Nebbe Ciric heeft veel Nederlandse titels op zijn naam staan als taekwondoka en werd in 1988 tweede op het wereldkampioenschap. Vechtsporten verdienen een positiever imago, vindt Nebbe Ciric. Gedrag en uitstraling van kinderen die worden gepest veranderen in positieve zin. Ouders zijn daar dankbaar voor. In wedstrijden kunnen ze het gevecht aangaan en hun techniek uitvoeren, die energie moeten ze niet op straat uiten.”

Ciric werkt in zijn sportschool samen met middelbare scholen in Drachten. De leerlingen kunnen dan zelfverdedigingssporten beoefenen als taekwondo, kickboksen en powerkick. “Daardoor worden ze op een positieve manier beziggehouden.” Zijn sportschool heeft ook een maatschappelijke functie, De leerlingen moeten zich hier op hun gemak voelen en ik praat veel met hen.”

De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 10 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 11 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 12 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 13 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 13 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 14 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 15 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21