Afbeelding

Gymnastiekvereniging Wardy presteert goed in breedte

Specials

KOLLUM - De christelijke gymnastiekvereniging Wardy uit Kollum is vaak te vinden in de uitslagen van turnen en acrogymnastiek. Met name acrogymnastiek is populair, vooral bij meisjes. Eén van de talenten is de achtjarige Lotte Hofstra, die turnen combineert met acrogym. Ze is één van de jonge sporters die wordt getraind door Yvonne Bakker.

De leden van Wardy trainen in gymnastieklokaal Baensein aan de Bernhardlaan in Kollum, vlakbij de voetbalvelden van VV Kollum. De ongeveer tachtig leden tellende vereniging uit Kollum is qua ledenaantal stabiel. Ze komen uit Kollum en omgeving, Wardy heeft een regiofunctie. “Wij hebben wel concurrentie van het voetbal”, zegt Yvonne Bakker.

De naam ‘Wardy’ is de Friese vertaling voor ‘Weer Je’. De club doet die naam eer aan door zich optimaal te verweren en in de breedte goede prestaties neer te zetten. Regelmatig zijn er podiumplaatsen voor de turners en de acrogymnasten. Natuurlijk is een podiumplaats op een wedstrijd meegenomen, maar het bieden van een gevarieerd scala aan activiteiten heeft prioriteit. Peuter- en kleutergymnastiek, recreatiegymnastiek, wedstrijd- en selectieturnen en acrogymnastiek zitten in het lespakket bij Wardy. De accommodatie aan de Bernhardlaan ziet er enigszins gedateerd uit, maar Wardy kan er nog steeds uit de voeten. “Het gymnastieklokaal voldoet nog wel, maar het materiaal dat we bij de lessen gebruiken is eigenlijk niet goed genoeg meer. Ik moet nu meer improviseren om beter met de leerlingen te kunnen werken”, zegt Yvonne Bakker. “Wel hebben we nieuwe ringen gekregen in de sporthal. Dat is een verbetering, maar we hebben zeker nog een wensenlijstje. Samen met de gemeente Kollumerland bekijken we wat haalbaar is.”

Doorstromen naar selectiegroep

Yvonne Bakker geeft gymnastiekles aan peuters en kleuters. “Al vanaf 2,5 jaar kunnen peuters bij Wardy terecht. Er zitten ook jongetjes bij, dat is leuk”, zegt Bakker. Kinderen van de groepen drie tot en met acht kunnen bij haar recreatiegymnastiek volgen. Tijdens die lessen wordt veel met toestellen gewerkt en is de aanpak speels. Plezier en beweging staan voorop en er kan ook worden gepresteerd op wedstrijden. De meest talentvolle turnmeisjes kunnen extra trainen en meedoen met de wedstrijdgroep. Ook kunnen ze doorstromen naar de selectiegroep, waarvoor talentjes uit de gymnastiek- of wedstrijdgroep in aanmerking komen. Ze proberen op dit wat hogere niveau de vier turnelementen, sprong, brug, balk en vloer onder de knie te krijgen. De wedstrijdgroepen worden volgend seizoen getraind door Johanna Bos, die de turners ook begeleidt bij de wedstrijden. Wardy heeft een mooie groep wedstrijdturners, maar de acrogymnasten zijn in meerderheid. Turnen is de basis voor alle jonge gymnasten, later stappen ze vaak over naar acrogym, een combinatie van turnen, dansen en acrobatiek.

Filmopnamen bekijken

De achtjarige Lotte Hofstra uit Ee beoefent zowel turnen als acrogymnastiek. “Ik ga niet voetballen, gymnastiek vind ik leuker, vooral acrogymnastiek. Met Marieke Fennema en Nathalie Terpstra vormt ze dit seizoen een trio. Bij het turnen zijn de brug ongelijk en de balk haar favoriete onderdelen. “Lotte is klein maar sterk. Bij de brug ongelijke liggers zijn haar buikdraai en het onderdeel borstwaarts om heel goed. Op vloer en sprong kan Lotte zich nog verbeteren”, zegt Yvonne Bakker. “Daar train ik veel op”, vertelt Lotte, die uitkomt in de categorie instap. Het individuele turnen gaat haar goed af, want op een plaatsingswedstrijd was ze al eens tweede.

Bij wedstrijden filmt haar vader haar prestaties en samen met haar moeder worden dan de opnamen bekeken. “Als er wat fout gaat op de balk probeer ik het de volgende keer beter te doen”, zegt het turntalent.

Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 4 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 4 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 5 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 6 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 21 uur geleden
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 22 uur geleden
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 23 uur geleden
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen gisteren
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen gisteren
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21
Pesten is een onzichtbare pijn die overal kan toeslaan.
Samen streven naar een pestvrije samenleving Algemeen 18 apr, 11:03
'Nifelje mar ta!' gaat door!
'Nifelje mar ta!' yn Dokkum gaat door! Algemeen 18 apr, 10:00
Willem Helfrich neemt u mee op een reis door de geschiedenis van het gevangeniswezen in Friesland.
Lezing: Gevangen in Friesland Algemeen 18 apr, 09:23