Brommelsbier trekt belangstelling
CultuurJaap van der Meer (rechts) laat in Noardburgum zien hoe hij Brommelsbier brouwt. Foto: Klaas Rozema
Brommelsbier trekt belangstelling
NOARDBURGUM – ‘Brommels!’, het jaarlijkse festijn rond het plukken van bramen in de Noardlike Fryske Wâlden, heeft er na vijf jaar een nieuw fenomeen bij: Brommelsbier.
Amateur-wijnmaker Jaap van der Meer uit Noardburgum is sinds enkele jaren ook amateur-bierbrouwer. Samen met zijn vrouw Seppy Sierksma kwam hij afgelopen winter op het idee om speciaal voor de brommelsdagen een recept voor bramenbier samen te stellen en een demonstratie van het brouwen daarvan te geven.
“Tafallich hiene wy noch fiif kilo toarnbeien yn de friezer. Dy koe ik der foar brûke. It hiele proses om dit bier te brouwen hat ûngefear in healjier yn beslach naam”, vertelt Van der Meer aan de bezoekers die zaterdag en zondag kwamen opdagen. “It is sa drok, dat ik soms amper oan it brouwen ta kom.”
Van der Meer doet er niet geheimzinnig over. Zijn recept en zijn aanpak staan keurig uitgelegd op papier, zichtbaar voor elke bezoeker. Als ingrediënten gebruikt hij mout, hop, gist en water. Daarmee zijn acht stappen nodig om bier te maken: het schroten (malen) van het mout, het maken van beslag (gemalen mout in het water), het maischen (verwarmen van het beslag), filteren en spoelen, koken (ter ontsmetting) met toevoeging van de hop, koelen, het toevoegen van de gist en de bramen en het bottelen.
Bovendien heeft Van der Meer een koelkast omgebouwd tot tapkast, zodat de bezoekers ter plekke getapt Brommelsbier kunnen proeven. Over het algemeen zijn de reacties heel positief.
Seppy Sierksma leidt af en toe gasten rond in haar theethuin. “Hjir kinne minsken normaal sprutsen harsels rêde. Takom’ jier hoopje wy ek ‘rustpunt’ te wurden, te finen op ‘rustpunt.nu’.”