Afbeelding

Stichting de Vrolijkheid opent Nestproject in azc

Nieuws

AZC-kinderen hebben baat bij een ‘veilig nest’. Foto: Henk Kloosterhuis

Belangstellenden mogen kijkje nemen op zaterdag 3 september
Stichting de Vrolijkheid opent Nestproject in azc

BURGUM – Stichting De Vrolijkheid start met het Nestproject in het azc Burgum. Getraumatiseerde kinderen hebben baat bij deze vorm van opvang.

Op zaterdag 3 september is iedereen tussen 14.00 en 16.00 uur welkom. De kinderen van het azc zullen op deze dag alles vertellen over het Nestproject en een rondleiding geven door hun ‘veilige nest’. De opening wordt verder opgeluisterd met optredens en muziek.

Een veilig nest in niemandsland

Kinderen in asielzoekerscentra hebben tijdens de asielprocedure vaak extreme en chronische stress. De vlucht uit het thuisland, onzekerheid over het verblijf in Nederland, angst voor uitzetting en het steeds weer verliezen van vriendjes en vriendinnetjes, zijn een heel grote belasting. Er wordt voortdurend een beroep gedaan op de veerkracht van de kinderen.

Deze kinderen leven met extreme, chronische stress

Van sommige kinderen zijn de ouders niet goed in staat hen op dat moment te bieden wat nodig is, en vaak sluit reguliere hulpverlening onvoldoende aan om dat weer op te vangen. Voor deze kinderen en hun ouders zette de Vrolijkheid het project ‘Een veilig nest in niemandsland’ (NEST) op.

In samenwerking met ICDI (International Child Development Initiative) en Stichting Kinderpostzegels, is de Vrolijkheid in 2014 een pilotproject gestart in azc Katwijk dat zich specifiek richt op de ondersteuning van deze groep kinderen. Door pedagogische en emotionele zorg te combineren met kunstzinnige en creatieve activiteiten die de veerkracht versterken, kwam een aanpak tot stand die heel goed blijkt aan te sluiten bij de behoeften van kinderen in azc’s. Het is een investering die het leven voor kinderen in azc’s, gezinslocaties in het bijzonder, ontzettend verbetert. Het Nest-model is ontwikkeld door ICDI in het voormalig Joegoslavië en andere landen in oorlogsgetroffen gebieden. Omdat daar bijzonder goede resultaten zijn behaald is dit Nest-model nu aangepast naar de situatie van kinderen in Nederlandse azc’s.

Deze aanpak blijkt aan te sluiten bij behoefte van kinderen uit oorlogsgetroffen gebieden

Nest start ook in Burgum
Dankzij Kinderpostzegels kan er vanaf september een tweede Nest geopend worden in azc Burgum. De hele zomer hebben de bewoners geholpen om de ruimte om te bouwen tot een veilig nest voor die kinderen die dat het meeste nodig hebben.

De Nest-centra richten zich niet alleen op kinderen, maar ook op hun omgeving. Nest zorgt dat kinderen kunnen opgroeien in een gezonde omgeving, bestaande uit famile, school, lokale gemeenschap en de samenleving als geheel.

Nest geeft extra aandacht aan kinderen in de basisschoolleeftijd die kampen met een bijzonder moeilijke gezinssituatie. Deze kinderen kunnen iedere dag bij de workshops en in de woonkamer van Nest terecht. Ook kunnen ze geholpen worden bij het maken van hun huiswerk. De kinderen hebben een Individueel Actie Plan waar binnen Nest aan gewerkt wordt. De Vrolijkheid is van maandag tot zaterdag aanwezig in Nest, de kinderen kunnen er meteen uit school naartoe.

De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 11 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 12 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 13 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 15 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 16 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 18 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 23 apr, 19:00
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 apr, 17:00
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 apr, 12:50
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30