Afbeelding

“Ik wol derby wêze”, op die mooie locatie

Nieuws

De spelers van ‘Dwerskop’ repeteren voor het eerst midden op de Centrale As, voor het aquaduct van Burgum, waar het iepenloftspul zal worden opgevoerd vanaf 1 september. Op de voorgrond hoofdrolspeler Drys Visser in de rol van Folmer Veenstra. Foto: Barbara van Rijn / Bluet Foto

“Ik wol derby wêze”, op die mooie locatie

BURGUM – Op 1 september gaat de Friestalige locatievoorstelling ‘De Dwerskop’ in première. Afgelopen week repeteerden de spelers voor het eerst op de bijzondere plek van opvoering: midden op de Centrale As, voor het aquaduct van Burgum.

Nu de spelers er voor het eerst stonden, viel pas echt op hoe groot de locatie is waar ze hun iepenloftspul zullen laten zien. Twee van de decorstukken die op transport nog zo gigantisch leken, zagen er ineens helemaal niet meer zo groot uit. “De stoelen, gemaakt van twee doorgezaagde, oude BM’ers, pasten nauwelijks onder de stoplichten door”, vertelt Peter van de Hoef, voorzitter van de Stichting Iepenloftspul Burgum.

De allereerste repetitie ter plaatse, afgelopen donderdag, verliep enigszins onwennig, zegt de voorzitter. “We hebben een half jaar lang binnen gespeeld en buiten op grote parkeerterreinen. Maar dit is echt anders.” Tot de première oefenen de spelers elke dinsdag- en donderdagavond op de betreffende locatie. De aannemer is in de tussentijd gewoon bezig met het aanleggen van de weg en het aquaduct. “Vorige week speelden we op een betonnen vloer, deze week op een laag asfalt van acht centimeter. Het ziet er steeds weer anders uit, ook qua sfeer.”

Woensdag 31 augustus treden de spelers al een keer op, tijdens de zogenaamde voorpremière. Die is voor alle medewerkers plus partners. “Er doen zo veel mensen aan mee, dat er een aparte voorstelling voor moest komen”, zegt Van de Hoef. Hij is blij met de maar liefst 270 vrijwilligers: “Toen we begonnen, zeiden we dat we zo veel mogelijk mensen wilden laten deelnemen, omdat we deze keer zo veel ruimte hebben. Dat is gelukt!”

De kaartverkoop loopt storm. “Vaak checken geïnteresseerden de buienradar voordat ze naar een iepenloftspul komen. Nu is dat anders en dat komt door de locatie. Mensen zeggen: ‘Ik wol derby wêze’.” Voor het eerst worden er kaarten verkocht via winkels: bij Anka Dupon en de Mitra in Burgum. Meer mensen kopen daar hun kaarten dan online, zegt Van de Hoef. Maar ook dat is mogelijk, via www.dwerskop.nl.

lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 18 uur geleden
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 18 uur geleden
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 19 uur geleden
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 20 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 21 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 22 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken gisteren
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen gisteren
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 24 apr, 08:30
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 23 apr, 19:00
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 apr, 17:00
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30