Afbeelding

“Ik wol derby wêze”, op die mooie locatie

Cultuur

De spelers van ‘Dwerskop’ repeteren voor het eerst midden op de Centrale As, voor het aquaduct van Burgum, waar het iepenloftspul zal worden opgevoerd vanaf 1 september. Op de voorgrond hoofdrolspeler Drys Visser in de rol van Folmer Veenstra. Foto: Barbara van Rijn / Bluet Foto

“Ik wol derby wêze”, op die mooie locatie

BURGUM – Op 1 september gaat de Friestalige locatievoorstelling ‘De Dwerskop’ in première. Afgelopen week repeteerden de spelers voor het eerst op de bijzondere plek van opvoering: midden op de Centrale As, voor het aquaduct van Burgum.

Nu de spelers er voor het eerst stonden, viel pas echt op hoe groot de locatie is waar ze hun iepenloftspul zullen laten zien. Twee van de decorstukken die op transport nog zo gigantisch leken, zagen er ineens helemaal niet meer zo groot uit. “De stoelen, gemaakt van twee doorgezaagde, oude BM’ers, pasten nauwelijks onder de stoplichten door”, vertelt Peter van de Hoef, voorzitter van de Stichting Iepenloftspul Burgum.

De allereerste repetitie ter plaatse, afgelopen donderdag, verliep enigszins onwennig, zegt de voorzitter. “We hebben een half jaar lang binnen gespeeld en buiten op grote parkeerterreinen. Maar dit is echt anders.” Tot de première oefenen de spelers elke dinsdag- en donderdagavond op de betreffende locatie. De aannemer is in de tussentijd gewoon bezig met het aanleggen van de weg en het aquaduct. “Vorige week speelden we op een betonnen vloer, deze week op een laag asfalt van acht centimeter. Het ziet er steeds weer anders uit, ook qua sfeer.”

Woensdag 31 augustus treden de spelers al een keer op, tijdens de zogenaamde voorpremière. Die is voor alle medewerkers plus partners. “Er doen zo veel mensen aan mee, dat er een aparte voorstelling voor moest komen”, zegt Van de Hoef. Hij is blij met de maar liefst 270 vrijwilligers: “Toen we begonnen, zeiden we dat we zo veel mogelijk mensen wilden laten deelnemen, omdat we deze keer zo veel ruimte hebben. Dat is gelukt!”

De kaartverkoop loopt storm. “Vaak checken geïnteresseerden de buienradar voordat ze naar een iepenloftspul komen. Nu is dat anders en dat komt door de locatie. Mensen zeggen: ‘Ik wol derby wêze’.” Voor het eerst worden er kaarten verkocht via winkels: bij Anka Dupon en de Mitra in Burgum. Meer mensen kopen daar hun kaarten dan online, zegt Van de Hoef. Maar ook dat is mogelijk, via www.dwerskop.nl.

De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 9 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 10 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 11 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 12 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 12 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 13 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 14 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21