Afbeelding

Fryslân Hartveilig: snel reanimeren noodzaak

Specials

Reanimeren wordt geoefend op een levensgrote plastic pop. Foto: Klaas Rozema

Ambassadeurs voor AED’s in Achtkarspelen
Fryslân Hartveilig: snel reanimeren noodzaak

KOOTSTERTILLE/TWIJZEL –  In geval van hartstilstand is het van groot belang dat er zo snel mogelijk kan worden begonnen met reanimatie. Het liefst direct, maar zeker binnen een tijdsbestek van zes minuten. In Achtkarspelen heeft Fryslân Hartveilig vier ambassadeurs.

Het optimale resultaat kan slechts bereikt worden als er voldoende reanimatie-burgerhulpverleners zijn en, zeker ook heel belangrijk, voldoende vrij toegankelijke AED’s. De volledige naam is Automatische Externe Defibrillator,  een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Om aan te geven hoe belangrijk snelle hulpverlening is: bij elke minuut die je later begint met reanimatie daalt de overlevingskans van het slachtoffer met tien procent.

Sinds 2014 bestaat de Stichting Fryslân Hartveilig. Een stichting met als doel door voorlichting zoveel mogelijk vrij toegankelijke AED’s en burgerhulpverleners aangemeld te krijgen bij Hartslagnu.nl. Burgerhulpverleners zijn vrijwilligers die oproepbaar zijn bij een hartstilstand in de buurt.
Bij een hartstilstand stuurt de 112-centrale een bericht aan meerdere burgerhulpverleners in de buurt. Zij krijgen het verzoek om direct naar het slachtoffer te gaan of eerst een AED te halen.

Om een zo groot aantal mensen te bereiken werkt Fryslân Hartveilig met ambassadeurs door de hele provincie. Achtkarspelen kent momenteel vier ambassadeurs:  Rennie de Haan uit Kootstertille, Rinus Buising uit Twijzel, Jan van der Bij uit Buitenpost en Alexander van Huizen uit Twijzelerheide. Zij promoten de werkzaamheden van zowel Fryslân Hartveilig als HartslagNu.

Wil je ambassadeur worden in jouw dorp om zo in elk dorp van Achtkarspelen een ambassadeur te hebben en Achtkarspelen zo snel mogelijk aan een hoge dekkingsgraad van de vrije toegankelijkheid van AED’s en hulpverleners te helpen? Stuur een e-mail naar info@fryslanhartveilig.frl.

Ook in andere Friese plaatsen zijn burgerhulpverleners welkom. Wil je (eerst) meer informatie? Deze kun je vinden op www.fryslanhartveilig.frl

Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 6 uur geleden
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 21 uur geleden
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 22 uur geleden
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen gisteren
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken gisteren
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 22 apr, 13:00
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 22 apr, 12:30
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 apr, 11:00
Waar het hart vol van is…
Matthé Vos en André van der Meer in ontmoetingsdienst Algemeen 22 apr, 10:00
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen.
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen Algemeen 22 apr, 09:30
Succesvolle voorstellingen van Kain in Ferwert.
Succesvolle voorstellingen van Kaïn in Ferwert Algemeen 22 apr, 08:30
De kampioensploeg van Warga.
Warga kampioen na 0-3 winst op Nieuw Roden Algemeen 21 apr, 22:06
Een moment uit de wedstrijd van Libertas tegen FC Marlène.
Libertas kan het niet bolwerken tegen koploper FC Marlène Algemeen 21 apr, 21:28